logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać utracone filmiki po formacie komputera?

Pilewar 12 Lut 2012 23:49 9867 15
REKLAMA
  • #1 10537931
    Pilewar
    Poziom 9  
    Witam mam taki problem iż zrobiłem formata całego komputera oczywiście zrobiłem sobie kopie plików lecz zapomniałem o 1 folderze, który teoretycznie jest dla mnie najważniejszy ,,, i tutaj moje pytanie czy da sie w jakikolwiek sposób odzyskać te pliki ?

były to filmiki których w żaden inny sposób nie moge już z robić czekam na szybką odpowiedz pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10538151
    T502
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Temat dość popularny w internecie. Poczytaj na przykład
    http://forum.idg.pl/odzyskanie-danych-po-kilkukrotnym-formatowaniu-partycji-t106193.html
    http://forum.idg.pl/odzyskiwanie-danych-po-formatowaniu-t188397.html

Albo strona z wyborem programów
    http://www.programosy.pl/kategoria,odzyskiwanie_danych,1,1.html
    Poszukaj w sieci, który program jest najbardziej polecany, ale z tym poradzisz już sobie sam wpisując w wyszukiwarkę szukane hasło. Ja w[pisałem "odzyskiwanie po formatowaniu" i lista wyników była spora. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 10538676
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    Witam mam taki problem iż zrobiłem formata całego komputera

To bardzo nie precyzyjne co oznacza całego komputera ?
    Dysku ?
    Partycji ?
    Usunąłeś partycje ?
  • REKLAMA
  • #4 10542959
    Pilewar
    Poziom 9  
    dysk podzielony na 3 partycje, usunałem je i stworzyłem na nowo po czym sformatowałem
  • REKLAMA
  • #5 10543294
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Jaki podział był przed ta operacją krok po kroku co robiłeś i jaki jest stan obecny.
  • #6 10543731
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Jeśli nic nie skopiowałeś na tą partycję gdzie był potrzebny Ci folder to możesz spróbować odzyskać dane Photoreciem na tej partycji.
  • #7 10543989
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Z tego co pamiętam photoREC nie znajdzie folderu bo szuka po sygnaturach. Trzeba poszukać szczątków mft poprzednich partycji - przy odrobinie szczęścia da się znaleźć i odzyskać cały folder.
  • #8 10552416
    Pilewar
    Poziom 9  
    migol21 napisał:
    Jaki podział był przed ta operacją krok po kroku co robiłeś i jaki jest stan obecny.

przed 'formatem' miałem dysk c,d,e pliki były na e
    co robiłem ? no włozyłem plytke restart usunałem wszystkie partycje zrobiłem 3 nowe znów c,d,e sformatowałem c by zainsalować tam windowsa , zainstalowałem właczyłem kompa sformatowałem dysk d klikajac prawym formatuj po czym sformatowałem e klikajac prawym formatuj z tym ze uzyłem opcji szybkie formatowanie

no i aktualnie mam znów c,d,e

MarekPPN napisał:
    Jeśli nic nie skopiowałeś na tą partycję gdzie był potrzebny Ci folder to możesz spróbować odzyskać dane Photoreciem na tej partycji.

no są tam już niestety pliki jakieś ;(
    helmud7543 napisał:
    Z tego co pamiętam photoREC nie znajdzie folderu bo szuka po sygnaturach. Trzeba poszukać szczątków mft poprzednich partycji - przy odrobinie szczęścia da się znaleźć i odzyskać cały folder.

nie orietuje sie wiec moglbys podac jakas nazwe programu najlepiej z instrukcja ? :( bo jestem troche zielony
  • #9 10553782
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    SKoro już zainstalowałeś nowy system ,to będziesz musiał pogodzić się z utratą części danych. Teraz pozostaje Ci zrobienie kopii (na inny dysk), przeskanowanie jej (ntfs scan - DMDE) i ewentualny odzysk.
  • #10 10554015
    helmud7543
    Poziom 43  
    Masz dużą szansę na odzyskanie danych. Jeśli umiesz się posługiwać programem DMDE to uruchom go (posługuj się innym dyskiem do pracy - ten używaj jako dodatkowy i póki co nic na nim nie zapisuj), zrób skanowanie FAT (jeśli tamta partycja z folderami była FAT) lub NTFS (jeśli była formatowana w NTFS) - uwaga - nie chodzi o to w jakim systemie jest sformatowana teraz, chodzi o to, w jaki format miała gdy te pliki na niej były. DMDE po zakończonym skanowaniu wyświetli znalezione partycje. Jedna z nich (powinieneś rozpoznać po tym w którym miejscu się zaczyna, w którym kończy i ile zajmuje) jest Twoją starą partycją - wejdź w nią i zobacz czy folder jest na swoim miejscu. DMDE w wersji darmowej pozwala odzyskiwać pojedyncze pliki - odzyskaj kilka (lub wszystkie jeśli nie jest ich dużo) na inny dysk (np: ten z którego uruchamiasz system) i sprawdź czy działają.
  • #11 10554791
    Pilewar
    Poziom 9  
    helmud7543 napisał:
    Masz dużą szansę na odzyskanie danych. Jeśli umiesz się posługiwać programem DMDE to uruchom go (posługuj się innym dyskiem do pracy - ten używaj jako dodatkowy i póki co nic na nim nie zapisuj), zrób skanowanie FAT (jeśli tamta partycja z folderami była FAT) lub NTFS (jeśli była formatowana w NTFS) - uwaga - nie chodzi o to w jakim systemie jest sformatowana teraz, chodzi o to, w jaki format miała gdy te pliki na niej były. DMDE po zakończonym skanowaniu wyświetli znalezione partycje. Jedna z nich (powinieneś rozpoznać po tym w którym miejscu się zaczyna, w którym kończy i ile zajmuje) jest Twoją starą partycją - wejdź w nią i zobacz czy folder jest na swoim miejscu. DMDE w wersji darmowej pozwala odzyskiwać pojedyncze pliki - odzyskaj kilka (lub wszystkie jeśli nie jest ich dużo) na inny dysk (np: ten z którego uruchamiasz system) i sprawdź czy działają.

ehh nie umiem się posługiwać bo jeszcze nigdy z niego nie korzystałem ;/co do posługiwania się innym dyskiem do pracy to chodzi o dysk jako dysk czy dysk jako partycje np d, c,e ? bo w kompie mam tylko jeden dysk wiec za bardzo nie mam jak pracować na innym i nie wiem jaki to by miało sens, jestem w tym zielony wybaczcie, do formatów nie jestem w 100% przekonany, i gdybym wybrał 1 format a on okazał by się zły stało by się coś? czy w razie niepowodzenia mógłbym sprawować jeszcze raz z tym 2 formatem?
  • #12 10555409
    helmud7543
    Poziom 43  
    1. Dla bezpieczeństwa wymagany jest drugi dysk fizyczny, na który będziesz kopiował zasoby odzyskane z Twojego dysku. Ten drugi dysk może być dyskiem systemowym, a jeśli nie ma takiej możliwości (bo np: pożyczysz dysk) to możesz pracować na płycie startowej z dosową wersją DMDE lub na Linuxie uruchomionym z płyty i DMDE pod Linux.
    2. Jeśli wybierzesz nie ten format to po prostu nie znajdzie tego co potrzebujesz. Jeśli nie będziesz nic zapisywał (np: nie używaj opcji zastosuj zmodyfikowane partycjonowanie itp) to nic nie zepsujesz.
    Ewentualnie mogę spróbować pomóc zdalnie (ale wtedy będziesz musiał mieć drugi dysk na którym zainstalujesz Windows i Teamviewer lub pracować na innym komputerze w którym Twój dysk będzie jako dodatkowy).
  • #13 10556654
    Pilewar
    Poziom 9  
    czyli najlepiej jak bym pożyczył od kogoś dysk przenośny na usb ?

helmud7543 napisał:
    ysk) możesz pracować na płycie startowej z dosową wersją DMDE lub na Linuxie uruchomionym z płyty i DMDE pod Linux.

nic z tego nie rozumiem ;f

chyba najlepsza opcja dla mnie była by z tą pomocą zdalną
  • #14 10557290
    helmud7543
    Poziom 43  
    Jeśli chcesz pomocy zdalnej nie może być to dysk przenośny (chyba, że postawisz Windows na nim co proste nie jest).
  • #15 10561431
    Pilewar
    Poziom 9  
    czyli czego potrzebuje do pomocy zdalnej?
    jest jeszcze taka opcja,że np 'skajp' ma opcje współdziel ekran wiec 2 osoba widzi wszytko co robię, tylko nie wiem czy do tego tez potrzebuje 2 dysk ? i w tym przypadku może to być usb?
  • #16 10561586
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Przede wszystkim
    1) Podaj tak jak tu opisane https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
    2) Podaj SMART ! : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Obrazki umieszczaj według tego postu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    3) Pisz uważnie aby cię można zrozumieć.
    4) Wykonaj SCAN w programie DMDE w zależności od
    a)Stanu technicznego dysku (czy będzie go można męczyć SCAN-em)
    b)Posiadanego systemu plików NTFS lub FAT.

Potem można rozważyć połączenie zdalne czyli TeamViuwer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odzyskaniem filmów po sformatowaniu komputera, gdzie nie zrobiono kopii jednego z folderów. W odpowiedziach zasugerowano kilka programów do odzyskiwania danych, takich jak PhotoREC i DMDE. Użytkownik został poinformowany, że ważne jest, aby nie zapisywać nowych danych na sformatowanej partycji, aby zwiększyć szanse na odzyskanie plików. Wskazano również, że do skutecznego odzyskiwania danych zaleca się użycie drugiego dysku do przechowywania odzyskanych plików oraz wykonanie skanowania w zależności od systemu plików (NTFS lub FAT). Użytkownik wyraził chęć skorzystania z pomocy zdalnej, co wymagało dodatkowego dysku lub innego komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA