Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Medion MD41278 Brak regulacji głosu, charczy.

gibalohio 16 Lut 2012 17:01 3489 8
  • #1 16 Lut 2012 17:01
    gibalohio
    Poziom 15  

    Witam mam radyjko Medion MD41278 Które się dziwnie zachowuje. Radyjko po włączeniu milczało. Wszystko się wyświetlało płyta startowała tylko nie było głosu. Po sprawdzeniu podstawowych rzeczy okazało się że było zwarcie na wyjściu do wzmacniacza. Wylutowałem wyjścia wymieniłem końcówkę mocy.
    Teraz gra ale nie da się regulować głośnością, na wyświetlaczu nie działa wskaźnik poziomu sygnału. Radio grając charczy i samo się zgłaśnia i zcisza. Proszę o jakieś pomysły co to może być.

    0 8
  • #3 19 Lut 2012 14:49
    gibalohio
    Poziom 15  

    Witam dzięki za zainteresowanie bo ciężko z tym. Końcówka jest dokładnie taka sama jak była, potencjometr jest dobry. Co to jest impulsator? Mam jakiś układ wiszący na kabelku z tyłu radia owinięte taśmą bez obudowy niestety nie wiem co to. Dochodzą do niego 4 kabelki i masa. Na płytce znajduje się jakiś dławik 2 tranzystorki 3 kondensatory elektrolityczne 2 ceramiczne kilka diód i kilka oporników, czy to może być ten impulsator?

    0
  • #4 19 Lut 2012 15:15
    Boleslaw666
    Poziom 17  

    IMPULSATOR -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Enkoder_przyrostowy
    POTENCJOMETR -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Potencjometr

    Najprościej to rozróżnić że impulsator kreci sie w kółko, obracasz i obracasz, nawet gdy skala głośności się skończy, natomiast potencjometr kręcąc w lewo ma skrajne położenie - opór że już dalej nie pokręcisz i to samo w prawo.

    edit :

    Zapomniałem dodać, impulsator - chodzi o pokrętło na panelu :)

    Przykładowo, pioneery praktycznie wszystkie maja impulsator :

    Medion MD41278 Brak regulacji głosu, charczy.

    A np. stare alpiny kaseciaki maja potencjometr :
    Medion MD41278 Brak regulacji głosu, charczy.

    0
  • #5 19 Lut 2012 17:23
    gibalohio
    Poziom 15  

    No to mam impulsator bo się kręci w kółko. Jak kręcę to na skali zmieniają się cyferki od 00 do 100 wskazując siłę głosu. Te cyferki reagują tagże na balans, basy, wysokie itd. Niestety w góśnikach nie ma żadnej różnicy. Jedyne na co reaguje to na poziom głośności 00 w głośnikach robi się cisza.

    Dodano po 40 [minuty]:

    Mam jeszcze pytanie, czy może to być objaw uszkodzonej końcówki mocy? Co prawda wymieniłem ją ale mogło wystąpić jeszcze jedno zwarcie.

    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Martwi mnie to że nie działa wskaźnik poziomu mocy czyli "diody" które pulsują w rytm muzyki więcej bądź mniej w zależności od głośności. Co za to odpowiada? Nadmienie że nie ma też reakcji na zmianę eqalizera tz. clasic, pop, rock itd. Proszę o pomoc bo sam już wymiękam. Może jakiś układ sterujący. Przypomne że zwarcie było na wyjściu do wzmacniacza.

    0
  • #6 19 Lut 2012 19:30
    Boleslaw666
    Poziom 17  

    Czyli skoro zmienia 'cyferki' to jest sprawny, tyle że coś w radio nie leży;

    Mówisz o zwarciu na wyjsciach RCA - w jaki sposób to usunąłeś ?
    Mi się jakoś wydaje, że tam dalej jest jakieś zwarcie, wymieniłeś końcówkę mocy i coś ją mogło znowu uszkodzić. Tak w ogóle co to za końcówka mocy ?
    Jaki prad pobiera wyłączone radio a jaki na włączonym ?
    Sprawdziłeś zasilania końcówki mocy ? Co się dzieje na wyjściach rca ?

    Wiem że teraz porównam ciągnik do mercedesa, ale patrząc na przykładowy schemat, sekcja RCA pioneera możesz popatrzeć jak to jest zrobione :
    (o diagram do MEDIONA nie pytam, bo takiego pewnie nie ma nawet)

    Medion MD41278 Brak regulacji głosu, charczy.
    (ucielo napis, ale końcówka mocy z diagramu to PAL007C)

    0
  • #7 19 Lut 2012 20:52
    gibalohio
    Poziom 15  

    Zwarcie było na kablu RCA. Dość mocno zgnieciony i ekran zwarł się z sygnałowym. Wylutowałem te kabelki całkowicie. Podczas wylutowania zostało mi trochę cyny. Usunołem to dopiero po wymianie końcówki. Niestety nie jestem pewien do końca czy ten kawałek cyny dalej zwierał ścieszki czy nie. Końcówka to TDA 7384
    Radio kiedy gra płyta pobiera około 1A gdy tylko samo radio 620mA na wyłączonym 123mA. Co do miejsc po kablach RCA nie ma tam zwarcia. Jeśli chodzi o napięcie na wyjściach RCA to na jednym i na drógim kanale jest około 0.5 mV Przy cichym szumie z FM. Jeśli chodzi o pomiar zasilania końcówki mocy niestety nie wiem gdzie podłączyć końcówki miernika. Spróbuje poszukać.

    Dodano po 16 [minuty]:

    Znalazłem coś takiego: http://html.alldatasheet.com/html-pdf/25190/STMICROELECTRONICS/TDA7454/6499/4/TDA7454.html Z tego co mi się zdaje to zasilanie jest między masą a 6 nogą oraz masą i nogą 2. Czy tak? tylko nie wiem jak mam policzyć nogi ?

    Dodano po 10 [minuty]:

    Licząc od pierwszej nogi jak patrze na napisy końcówki między 2 a 6 nogą mam 12v o to chodziło? Dróga noga to też masa. Więc tak to rozumiem.

    0
  • #8 11 Mar 2012 17:45
    Boleslaw666
    Poziom 17  

    Nie wiem co o tym myśleć, zwykle jak charczy w głośnikach we wzmacniaczu w aucie, to przy radiu upali sie masa w zlaczach rca, ale jak charczy z końcówki mocy to raczej wina końcówki. Zasilanie jest ok ,pobór tez ok. No chyba że coś na wejściu końcówki jest uszkodzone a ona to zwyczajnie wzmacnia.

    Tak patrze po tym temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1643840.html
    - moze zwyczajnie nie ma gdzies masy ?

    Ta końcówka to nie majątek, może wymień - ewentualnie według noty sprawdz wyjętą, dobuduj do niej co trzeba - a niewiele trzeba. No chyba że utniesz delikatnie ścieżki 11, 12, 14, 15 i podasz sygnał z czegoś innego i zobaczysz czy charczenie ustało na głośnikach. Ewentualnie przed cieciem sprawdz na sluchawkach przed końcówką mocy czy jest dzwięk czysty i czy regulacja dziala np. na sluchawkach.
    Sprawdz jeszcze co sie dzieje ze Standby na 4 nodze i Mute na 22.



    Pozdrawiam

    0
  • #9 02 Kwi 2012 21:27
    gibalohio
    Poziom 15  

    Wymieniłem ponownie końcówkę i oto ukazał się piękny dźwięk, rególacja działa wszystko ok. Włożyłem do samochodu przejechałem z 5 km i znów problem powrócił. Jeszcze raz wziołem do domu podłańczam i gra doskonale, zaczekałem jakiś czas, znowu zdechło i tak w kółko. Albo gra idealnie albo charczy i nic nie działa. Przeglądam płytkę pod kątem zimnych lutów z bardzo dużym szkłem powiększającym. Co wydaje mi sie podejżane dolutowuje. Spędziłem już mnustwo godzin i chyba zimne luty odpadają. Więc co to jeszcze może być?

    0