logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer sam się włącza po podłączeniu zasilania, brak obrazu na monitorze

reyty 19 Mar 2010 21:28 2759 25
REKLAMA
  • #1 7853914
    reyty
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Pewnego dnia po włączeniu komputera po 5 min poczułem smród spalenizny po czym PC się wyłączył. Wymieniłem zasilacz, ale teraz znowu po włączeniu jest 0 reakcji z jego strony. Z tyłu zasilacza przełączę na 1 żeby dać prąd i komputer po tym się od razu włącza, chociaż nie wciskam włącznika z przodu obudowy. Monitor się nie włącza a diody cały czas się palą. Trzymając guzik 5 s aby go wyłączyć też nie mogę, muszę od razu z sieci go wypiąć. Wymieniłem płytę główną na inna i jest to samo.

AMD athlon 3000 MHz
    Ati Radeon 128 mb
    Płyta główna gigayte
    512 mb ram w 2 kostkach
    zasilacz 350 W
  • REKLAMA
  • #2 7854026
    maroslaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    wypnij wszystko z płyty głównej prócz procka, zobacz jak wyglądają kondensatory na płycie głównej (jak sa spuchnięte denka - masz przyczynę problemu jak nie to...) zrób reset BIOSA spinką/zworką/ metalowym czymś, zapnij tylko zasilacz odpal ją na krótko albo jak wolisz przyciskiem na obudowie, zobacz czy Ci płyta piszczy, jak nie masz walnięta płytę, jak piszczy zapinaj od początku ram graf. dyski... i co tam masz panie kolego. włączanie się kompa jest spowodowane Prawdopodobnie opcją restartu po braku zasilania - opcja ustawiana w biosie.
    BTW nie masz athlona 3000MHZ tylko atlona 3000 (a 3000 to nazwa tak jak masz toyote jaris a nie toyote 90 konną) zatem jak masz altona 3000 to masz pewnie 2ghz czyli 2000mhz - na pudełeczku po procku będzie info o taktowaniu ;) hehehe
    Pozdrawiam
    Marek
  • #3 7854035
    tomaszmruz
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Odepnij wszystkie napędy wyjmij pamięć zostaw tylko grafikę i spróbuj go uruchomić.
  • #4 7854042
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Jak płyta sama się włącza, to ma ubity czipset. Nie do naprawienia.
  • #5 7854179
    maroslaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    jak płyta się sama włącza to nie "ma ubity czipset" a ma opcje w biosie ustawioną na włączenie po zaniku zasilania. dla udowodnienia iż "mojsza racja jest mojsza niż twojsza" proponuje wejść do biosu ustawić sobie tą opcje na "enable" a potem dla testu wyciągnąć wtyczkę od PieCa i ponownie ją włączyć... jak się nie odpali pokłon w pas Tobię czynię jak się odpali "Mojsza racja jest mojsza niż twojsza"
  • #6 7855261
    reyty
    Poziom 15  
    Koło baterii nie mam żadnej zworki.

Wyjąłem baterie na 20 min i nic. I tak się sam włącza.
    Wypiąłem wszystko co mogłem i nic mi nie piszczy. Może to coś z prockiem? Bo na 2 płytach głównych taki sam efekt by był?
  • #7 7855387
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Po lewej, na krawędzi płyty jest miejsce, gdzie ta zworka powinna być. W tej sytuacji zresetuj biosa wyciągając baterię. Opcja automatycznego włączania w biosie prawdopodobnie jest, ale nic mi nie wiadomo, żeby była aktywowana. A sama się nie aktywowała na pewno. Jeżeli nawet po podmianie płyty, na 100% sprawną, komputer pod podłączeniu zasilacza sam się uruchamia to należy sprawdzić zasilacz. Robimy to tak, że odpinamy zasilacz kompletnie od wszystkiego i podłączamy kabel sieciowy, włączamy wyłącznik. Zasilacz nie powinien się uruchomić. Bierzemy spinacz, i zwieramy kabel zielony z czarnym na kostce 20pin. Wtedy powinien się uruchomić.
  • REKLAMA
  • #8 7855397
    reyty
    Poziom 15  
    zasilacz wczoraj nowy kupiony
  • #9 7855481
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Nieważne, sprawdź. Mam rozumieć, że na nowej płycie też się sam włącza?
  • #10 7855487
    reyty
    Poziom 15  
    tak. To, że się włącza sam to jakoś przeboleje, ale po włączeniu nic się nie dzieje, tylko wiatraczki chodzą a o to mi bardziej chodzi czemu tak jest:P
    Hm ze zworką czy bez, i tak się włącza. Czyli zasilacz do wymiany?
  • #11 7855566
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    No to zasilacz do wymiany.
  • REKLAMA
  • #12 7855597
    reyty
    Poziom 15  
    To jedna rzecz już wiem, tera tylko czemu dalej komputer nie startuje
  • #13 7855637
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Bo się spaliło. Sam pisałeś, że dym poszedł. Opisz sytuację tak, żebym ja i inni użytkownicy wiedzieli o co chodzi.

(Dla przykładu. "Napisałeś, że ze zworką i bez startuje". A ja musiałem się domyślać, że chodzi o spinacz. Bo przecież może być tak, że chodziło o zworkę od resetu biosu, a poprzednia płyta mogła ją mieć. Skoro piszesz, że wymieniałeś płytę) - Tak więc redaguj posty tak, aby były w 100% jasne. To taka rada na przyszłość.
  • #14 7855654
    reyty
    Poziom 15  
    To po wymianie zasilacza powinno być wszystko ok z komputerem?
  • #15 7860132
    Mikorol
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    reyty napisał:

Witam,

Myślisz, że ludzie to wróżki? Powiedzą Ci czy ruszy czy nie?
    Piszesz dodatkowo z małymi szczegółami....
    Kup albo pożycz zasilacz firmowy i zobacz...
  • #16 7860212
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    W tym temacie Koledzy opracowali ciekawą listę na temat zasilaczy zasięgnij tej lektury.

Zasilacze
  • #17 7860901
    reyty
    Poziom 15  
    Mikorol napisał:
    reyty napisał:

Witam,

Myślisz, że ludzie to wróżki? Powiedzą Ci czy ruszy czy nie?
    Piszesz dodatkowo z małymi szczegółami....
    Kup albo pożycz zasilacz firmowy i zobacz...

Jak nie wnosisz nic do tematu to nie pisz...
    To, że się od razu włączał to mój najmniejszy problem. Chodziło mi o to czemu dalej nie rusza, tylko wiatraczki chodzą i żadnej reakcji ze strony PC jest. Co chcesz jeszcze wiedzieć? W którą stronę się kręcą? Zasilacz mam na gwarancji to wymienię go jutro
  • #18 7861441
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Od początku. Komputer działał, i nagle poszedł dym i się wyłączył. TAK?

Potem zmieniłeś zasilacz na inny i w prawdzie zastartował, ale nie dawał się wyłączyć, i nic nie pokazywał na ekranie. TAK? Ten podmieniony zasilacz sam się włącza nawet bez płyty TAK?

-W takim razie masz spaloną płytę, i spalone 2 zasilacze.
  • REKLAMA
  • #19 7861683
    reyty
    Poziom 15  
    Zmieniłem płytę główną i taki sam efekt. Może ona też jest felerna.
  • #20 7863930
    Rychwal
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Zmieniłeś płytę główną i podłączyłeś na któryś z tych zasilaczy, o których napisał kolega Wojtek(KeFir)?

Jeżeli tak to przez ten zasilacz mogła polecieć płyta, ale jeżeli nie mam racji to proszę o poprawienie mnie.
  • #21 7864046
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Masz rację. Jednak ja już się pogubiłem która płyta z którym zasilaczem, i jakie objawy występują.

reyty, przygotuj jakąś tabelkę albo coś w tym stylu aby usystematyzować spostrzeżenia, bo ten temat to masło-maślane.
  • #22 7864063
    @rtemid@
    Poziom 15  
    Trochę namieszaliście w tym poście - nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałem ale nie ważne otóż miałem kiedyś taki przypadek. Miałem sobie obudowę Compaq desktop i przy podłączaniu różnych płyt, działy się dziwne rzeczy, niektóre płyty resetowały się w kółko, co dziwniejsze niektóre chodziły normalnie jednak nie chciały się wyłączać. Problemem okazała się sama obudowa niestety nie zbadałem wtedy bliżej tego problemu po prostu założyłem że przycisk robi sobie od czasu do czasu ze mnie jaja. Może warto podłączyć zestaw pod inną budkę. Pozdrawiam.
  • #23 7864586
    Makro1993
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    reyty napisał:
    Koło baterii nie mam żadnej zworki.

Wyjąłem baterie na 20 min i nic. I tak się sam włącza.
    Wypiąłem wszystko co mogłem i nic mi nie piszczy. Może to coś z prockiem? Bo na 2 płytach głównych taki sam efekt by był?

Jeżeli wyjąłeś wszystko z płyty zostawiając procesor a speaker nie daje oznak życia to masz upalony procesor.
  • #24 7864644
    lucasglos
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ja raz miałem przypadek, ze klient przykręcił płytę główną do obudowy bez tych metalowych odbojników i wszystko się zwierało z obudową:)
  • #25 7865679
    reyty
    Poziom 15  
    Byłem właśnie w sklepie i powiedzieli mi, że zasilacz jest dobry i powiedział, że to może być wina płyty głównej. Zostawiłem u niego obie płyty wraz z PC to zobaczę jutro jaka jest przyczyna moich problemów. Dzięki za pomoc
  • #26 7931031
    reyty
    Poziom 15  
    W innym sklepie powiedzieli mi, że to zasilacz i to była prawda. Wymieniłem i hula

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który po podłączeniu zasilania włącza się automatycznie, ale nie wyświetla obrazu na monitorze. Po wymianie zasilacza i płyty głównej problem nadal występuje. Użytkownik zauważył, że po wyjęciu baterii BIOS-u i odłączeniu wszystkich komponentów, komputer nadal się uruchamia, co sugeruje uszkodzenie płyty głównej lub procesora. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia kondensatorów na płycie, resetowania BIOS-u oraz testowania zasilacza. Ostatecznie, po dalszych analizach, użytkownik dowiedział się, że zasilacz był przyczyną problemów, a po jego wymianie komputer zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA