logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Auto RC bez pilota – jak dopasować nadajnik 27MHz do starego modelu?

Lamerer 18 Lut 2012 22:38 2930 1
REKLAMA
  • #1 10565332
    Lamerer
    Poziom 1  
    Proszę zwracać uwagę na zasady nadawania tytułów tematów.

Witam wygrzebałem stare autko z garażu i mam problem nie mam pilota.
    Jest ono warte reanimacji,sprawdziłem silniczki i działają nie mam tylko pilota co mogę zrobić gdzie mogę dostać taki pilot. mam pilota od innego autka 27mhz ale nie działa co mogę zrobić ?

• REKLAMA
  • #2 10566555
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1175
    Lamerer napisał:
    Witam wygrzebałem stare autko z garażu i mam problem nie mam pilota.
    Jest ono warte reanimacji,sprawdziłem silniczki i działają nie mam tylko pilota co mogę zrobić gdzie mogę dostać taki pilot. mam pilota od innego autka 27mhz ale nie działa co mogę zrobić ?

A wypróbowałeś pilota od telewizora? Możesz się też przejść na lotnisko i może któryś z pilotów pomoże. ;)

Do zdalnego sterowania służy nadajnik, lub aparatura (pojęcie szersze, obejmujące komplet nadajnika z odbiornikiem i ewentualnie kwarcami).

Co do problemu, to niestety reanimacji warte nie jest, chyba że chcesz się tym zająć, bez zwracania uwagi na koszty.
    Jest to zabawka, nie model. O bardzo uproszczonej konstrukcji. Takie zabawki są produkowane w seriach krótkoterminowych i nie ma do nich zamienników i części.
    W założeniu - popsują się, wyrzucamy, kupujemy nową.

Najlepszym wyjściem, jest zapakować nowe baterie do samochodzika, drugi komplet baterii AA i AAA w kieszeń, pójść na bazar z używanymi gratami i szukać podobnych nadajników tej samej firmy. Na miejscu wypróbowywać, czy któryś zadziała. Jest spora szansa z uwagi na podobieństwo konstrukcji między zabawkami i podobne i bardzo uproszczone rozwiązania. Koszt to głównie ból nóg i stracenie sporej ilości czasu. Z marszu można nie znaleźć, więc trzeba chodzić i przeglądać bazar regularnie.

Druga opcja, kupić inną zabawkę i wymienić płytkę w samochodzie - koszt, drugiej zabawki + trochę pracy własnej.

Trzecia opcja, zapomnieć, schować do piwnicy kupić nowy.

Czwarta opcja najdroższa - wymienić kompleksowo cały zestaw elektroniki na modelarską. Jednak biorąc pod uwagę koszty i końcową jakość "produktu", bardziej się opłaca za 350-400zł kupić cały zestaw prawdziwego modelu RC dla początkujących. Koszt podobny, a kilka klas wyżej się znajdziemy.
REKLAMA