logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubezpieczyciel podjął decycje o szkodzie całkowitej zaniżając wartośc samochodu.

Moher21 19 Lut 2012 07:57 1639 8
REKLAMA
  • #1 10565925
    Moher21
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    jestem właścicielem Opla Astry 1,4 GL Combi 1992 rocznik +Gaz (butla jeszcze na gwarancji)

Miałem kolizje nie z mojej winy w wyniku której doszło do uszkodzenia kilku elementów.
    Ale nie o tym narazie.

Ubezpieczyciel wyliczył wartość mojego samochodu na 1750zł.
    Przy czym:
    wartość silnika z wyposażeniem wycenił na 350zł (4 dni przed kolizją była wymieniona: uszczelka pod głowicą {oczywiście głowiczka planowana} wraz w uszczelką pod pokrywą zaworów plus czyszczenie silnika, oraz chłodnica, rozrząd wraz z obudową i pompa wody; i rozrusznik)

Zawieszenie i koła wyliczył na 150 zł (2 tygodnie przez kolizją wymienione przednie amortyzatory wraz ze sprężynami i poduszkami)

Układ kierowniczy i hamulcowy wyliczył na 110 (niecałe pół roku temu wymienione wszystkie części tylnich hamulców oraz prawy przedni przegłup i prawy przedni łącznik stabilizatora)

Nie dodał również do wartości samochodu instalacji gazowej!!!!
    (2 tygodnie przed kolizją wymieniony parownik {reduktor})

Auto posiada również roczny akumulator i roczny pełny komplet pokrowców z eko-skóry)

[wszystkie wymienione elementy oczywiście wymienione na nowe]

I teraz pytania,
    Czy mimo tych wszystkich napraw ubezpieczyciel ten mógł wycenić samochód na
    tak małą kwotę (1750zł)
    Czy miał prawo nie doliczyć do wartości samochodu instalacji gazowej???

bardzo proszę o szybka pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10565937
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Jaki to ubezpieczyciel? Masz prawo do odwołania się od tej wyceny i zrobienia własnej u rzeczoznawcy. Ich wyceny są z reguły zaniżane, aby odszkodowanie nie było duże. Takie jest zadanie Likwidatora szkód. Ty masz prawo odwołania od tej decyzji.
    http://pomoc.dochodzenieodszkodowan.pl/
    zajrzyj tu
  • #3 10565951
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6370
    To nie jest forum ani prawnicze, ani rzeczoznawców PZMOT, ani rzecznika konsumentów - skąd wniosek że mechanicy mogą coś na ten temat wiedzieć? Przenoszę.
  • REKLAMA
  • #4 10566473
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Dziwne, że w ogóle Ci rozgraniczali na poszczególne wyceny?
    Zazwyczaj jest tak, że dają cene auta rynkową - bardzo niska i nikogo nie obchodzi, że Ty coś tam wymieniłeś - cena rynkowa takigo modelu wynosi powiedzmy w przedziale od X do Y i zazwyczaj przy kasacji jest cena X - przeciwnie do ceny pojazdu przy ubezpieczaniu - wtedy biorą Y.
    To tak z mojego doświadczenia z ubezpieczycielami.
  • REKLAMA
  • #5 10570839
    Moher21
    Poziom 9  
    No a dlaczego nie dodali wogóle do ceny auta instalacji gazowej???
  • #6 10570889
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    A o to już musisz zapytać ubezpieczyciela - to są ludzie, którzy zrobią wszystko aby wypłacić jak najmniejsze ubezpieczenie, może "przypadkiem" nie zauważył, że jest a może nie biora jej pod uwagę ? Zapytaj.
  • REKLAMA
  • #7 10570991
    Moher21
    Poziom 9  
    A ewentualnie o ile może zwiększyć się wartość auta po dodaniu instalacji gazowej???
  • #8 10571104
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    No niestety tego to ja Ci już nie napiszę bo nie wiem.
  • #9 10572555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Opla Astrę 1,4 GL Combi z 1992 roku zgłasza problem z wyceną szkody całkowitej przez ubezpieczyciela, który zaniżył wartość pojazdu do 1750 zł. Wycena nie uwzględnia kosztów niedawno przeprowadzonych napraw, takich jak wymiana silnika, zawieszenia, układu kierowniczego oraz instalacji gazowej. Użytkownik pyta o możliwość odwołania się od tej wyceny oraz o wpływ instalacji gazowej na wartość samochodu. Odpowiedzi sugerują, że ubezpieczyciele często zaniżają wyceny, a użytkownik ma prawo do odwołania się i zasięgnięcia opinii rzeczoznawcy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA