logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ta nieszczęsna ASTRA2 1,7 DTL podczas jazdy zgasła :(

NOOKIA 26 Lut 2007 17:11 1926 6
REKLAMA
  • #1 3620197
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    jak w temacie astra2 1,7dtl 1999r. zatankowałem sie na orlenie i p 16 kilometrach auto mi zgasło i już nie zapalił do teraz :( ponad 6 godzin :(

moj mechanik jest chry a d innych w mojej miejscowości sie boje oddać bo już jeden sie popisał.

prosze o jakąmś podpowiedz co może być nie tak to może z znajomym coś zdziałam ale musze wiedzieć gdzie najpierw to ugryśc :( :cry::cry::cry:
  • REKLAMA
  • #2 3620536
    jajasiu
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    No to gryż (wymieniaj) ze znajomym sterownik pompy.
  • REKLAMA
  • #3 3620848
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    pompa na bank miałem ostatnio takie cudo i też miałem złudną nadzieje że to coś innego
  • REKLAMA
  • #4 3621080
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    A wiecie co, ostatnio byłem przekonany że sterownik pompy, podmieniłem a tu lipa, nie działa. Myślałem że pompa a okazało sie że rolka paska rozrządu pękła. Rozrząd sie nie przestawił tylko pompa o 1 ząb.
  • REKLAMA
  • #5 3621203
    tg5
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    najpierw na komputer odczytaj błedy i wtedy diagnoza a nie wymieniaj bez upewnienia się ze to pompa albo sterownik
  • #6 3621403
    NOOKIA
    Poziom 28  
    zaczne od początku autko było mojego ojca

a on jest kierowcą który nie dba o auta
    zatarł silnik silnik p remoncie itd działał ok rozsypala sie skrzynie (wymiana) potem poszła pompa olejowa (wymiana) zaczela kopcić (wymiana turbo) auto p mechaniku dalj kopcilo ale zaczelo brać olej i petrygo (teraz w piątek mialem pdstawić do mechanika niewyszlo) zaóważyłem że cały płyn z zbiornika wyrównaczego ( petrygo) uciekł :( i teraz nasówa sie pytanie czy to może jednak uszczelka pod głowića??? (głowica po remoncie na gwarancji)

mysle że napisałem wszystko pzdrawiam
  • #7 3651418
    NOOKIA
    Poziom 28  
    no więc tak dziś machanik zdjoł głowice i tak
    wałek rozrządu do szlifu głowica do sprawdzenia tłoki pierścienie do wymiany nagar na kolektorze od głowicy 0.5cm (sporo prawda ale tylko na dwuch garach) petryga uciekalo przez uszczelke obok pompy wodnej olej bralo przez tloki

narazie tyle dam znać dalej co i jak

no i wszystko jasne panewka od tłoka sie przekręciła na wale i auto zdechło a nie słyszalem jak silnik pracuyje bo radio grało

remont auta plus robocizna 1800zł

pozdrawiam wszystkich użytkowników astry z silnikiem 1,7dtl

mamy pecha :|

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Opla Astry II z silnikiem 1,7 DTL z 1999 roku zgłosił problem z nagłym zgaśnięciem auta po przejechaniu około 16 km od zatankowania na stacji Orlen. Auto nie zapalało przez ponad 6 godzin. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wymiany sterownika pompy paliwa oraz samej pompy, jednak ostateczna diagnoza wymagała podłączenia komputera diagnostycznego do odczytu błędów. Po demontażu głowicy okazało się, że wałek rozrządu wymaga szlifu, głowica i tłoki do sprawdzenia i wymiany pierścieni, a na kolektorze od głowicy występował znaczny nagar. Uciekający płyn chłodniczy przez uszczelkę obok pompy wodnej oraz zużycie oleju przez tłoki wskazywały na uszkodzenie uszczelki pod głowicą. Ostatecznie przyczyną awarii była przekręcona panewka tłoka na wale korbowym, co spowodowało zatrzymanie silnika. Koszt remontu wraz z robocizną wyniósł około 1800 zł.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA