logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CMOS checksum error na płycie głównej Abit - co robić?

twardy24 27 Gru 2004 21:28 3299 25
REKLAMA
  • #1 1090432
    twardy24
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam taki prolem: Niedawno dostałem płyte głowną Abita (dokładnego oznaczenia nie znam) problem z nią jest taki, że przy starcie kompa ładuje sie bios wszystko OK i nagle przychodzi do wykonania testów dysków podłączonych do kompa i pokazuje coś takiego:

Detected IDE
    Detected IDE
    Detected IDE
    Detected IDE

CMOS cheksum error - Deflauts loaded

Dalej nic sie nie dzieje, jedynie można wejść w konfiguracje BIOS.

Proszę o pomoc!!!
    (!!) - ozdobniki?[h]
  • REKLAMA
  • #2 1090469
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Resetowales CMOS? Jak nie to zresetuj, sprawdz tez ustawienia dotyczace dyskow/kontrolerow w biosie.
  • #3 1090506
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3817
    ... proszę jeszcze zmierzyć lub podmienić baterie podtrzymującą bios. Pozdrawiam
  • #4 1090629
    twardy24
    Poziom 11  
    Zrestetowałem CMOS przez zworkę, wyciągłem baterię. Bateria jest dobra.
    Nic nie pomogło
  • #5 1091182
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    CMOS cheksum error - Deflauts loaded czyli:błędy parzystości. źle załadowany bios. Jeśli widzi Ci flopa to postaraj się dorwać oryginalny bios i go zapisać do pamięci. Jeśli nie - taka sama płyta, programator.
    Ale najpierw wyjmij zworę i odczekaj jakiś czas.
    Pozdrawiam YR1
  • #6 1091211
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Jesli nie wykrywa dyskow to ustaw w biosie kontroler na auto
    nie jestem pewien ale czasem plyta nie wykrywa automatycznie parametrow procesora i trzeba je ustawic recznie .
  • #7 1091229
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Jeżeli jest to kilkuletni model płyty to tak jak pisze krzysieg - większość ustawień trzeba zmienić recznie w biosie po jego resecie lub nawet ustawić na auto jeśli posiada taką opcję .
    Napisz coś więcej o tym sprzęcie -jaki dysk? jaki procesor ? jaka stara jest ta płyta ? i oczywiście opisz w skrócie ustawienia biosu zwiazane z hdd i procesorem.
    O ile pamiętam może być tam coś takiego jak "auto" ale również "autodetekt" i po jego wykryciu dopiero po zatwierdzeniu zmian po ponownym odpaleniu kompa bedzie wykrywać dyski podczas rozruchu.
    Jeszcze jedno - sprawdż czy są pozałanczane Ide1 i Ide2 bo być może to jest tylko całą przyczyną , a w tych abbitach o którym myslę była taka opcja.
  • #8 1091811
    twardy24
    Poziom 11  
    Witam.

Dzisiaj rozmawiałem z gościem, od którego mam płytę. Mówił, żę był z nią w sklepie komputerowym i tam powiedzieli mu że zepsuty jest kontroler dysków. Powiedzieli mu, że ten kontroler mogą wymienić tylko ja dziwię się jak!? Otóż o ile mi wiadomo to na płycie nie da się wymienić zbyt dużo oprócz kondensatorów, kości z biosem. Może chodziło im o dodanie kontrolera przez kartę rozszerzeń PCI.

Proszę o skomentowanie tego.
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #9 1093698
    JACHO
    Poziom 23  
    Albo chcieli dopakować na pci , albo naciagnac go na kase .Posprawdzaj ustawienia biosu o których pisałem wyżej. Napisz łaskawie jaki to bios bo tyle chyba powinieneś wiedziec wtedy pomyślimy co dalej - możliwe że trzeba tylko włączyć kanały IDE .
  • #10 1093738
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie zaszkodzi tez dla pewnosci przeflashowac bios :-)
    Jezeli nic nie uda Ci sie z tym zrobic to kontrolery dyskow na pci sa dosc tanie, ale to tez zalezy od tego jaki.
  • REKLAMA
  • #11 1094409
    twardy24
    Poziom 11  
    Witam.

Gościu od którego mam płyte nie ma instrukcji i nie zna dokładnego oznaczenia, wiem jedynie że jest to płyta Abit pod socket 370 na VIA.
    North bridge: VIA VT82C693A
    South bridge: VIA VT82C596B

Bios: Award PCI/PNP 686

Sprawdzałem na stronie Abita ale nie znalazlem jej płyta ma coś około 4 lat.

Pozdrawiam.
  • #12 1094442
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeciez prawie wszystkie jak nie wszystkie plyty abita maja napisany model plyty pomiedzy slotami PCI.Lub spisz numer biosu widoczny po starcie i poszukaj na google.
  • #13 1094617
    twardy24
    Poziom 11  
    Witam.

Między slotem AGP a PCI jest oznaczenie: BIZ2A/BVC1A.

To proponujecie tak:
    1. Wymienić baterię.
    2. Zresetować CMOS.
    3. Ustawić ręcznie w Bios-ie dyski.
    4. Wgrać nowy BIOS.

A z płytą było tak: plyta chodzila z celeronem 433mhz i dysk Segate 8Gb. Pewnego dnia gośc nie mogl włączyc kompa. Oddal do sklepu i powiedzieli ze kontroler uwalony (naprawa miala kosztowac 150zl)i dysk to trup (w to wierze bo osobiscie sprawdzalem).
  • #14 1094627
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeciez BIZ2A/BVC1A to Procomp, a nie Abit.
  • #15 1094637
    twardy24
    Poziom 11  
    Może rzeczywiście to Procomp, tylko gosciu mówil że ABit, widać sie pomylil. Ja myślalem ze to abit.
    Jeżeli tak mówisz Kolbos to musi być racja.
  • #16 2770799
    4dim
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    A jeżeli bios mi nie widzi flopka to co mam zrobić???Da sie jakoś bios zmienić???Od razu mowie ze nie posiadam drogiej takiej samej płyty.
  • REKLAMA
  • #17 2770881
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    4dim napisał:
    A jeżeli bios mi nie widzi flopka to co mam zrobić?Da sie jakoś bios zmienić?Od razu mowie ze nie posiadam drogiej takiej samej płyty.

Czy na flopie swieci sie caly czas dioda? Jesli tak jest to musisz okrecic tasme o 180stopni gdyz jest zle podlaczona. Ewentualnie jesli nadal nie widzi podmienic tasme na inna ta moze byc uszkodzona.
  • #18 2771072
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Wracając do początku: Detected IDE
    Detected IDE
    Detected IDE
    Detected IDE

CMOS cheksum error - Deflauts loaded

Dalej nic sie nie dzieje, jedynie można wejść w konfiguracje BIOS.

Po tym spróbuj nacisnąć F1!!!
  • #19 2771138
    mat_ed
    Poziom 43  
    Dydzio nie wiem czy kolega zauwazyl,ze temat juz nieaktualny.
  • #21 2772232
    4dim
    Poziom 15  
    no wlasnie sie nie swieci i po przejsciu wstepnego testu POST komputer wisi!!!!
  • #22 2772876
    JACHO
    Poziom 23  
    4dim napisał:
    no wlasnie sie nie swieci i po przejsciu wstepnego testu POST komputer wisi!!!!

Podmień taśmę bo moze byc uszkodzona to na początek.
    Potem resetnij bios tak dla pewności i poustawiaj wszystko jak należy ( powykrywaj dyski poprzez autodetect jeśli bios ma taka opcje) i napisz co się dzieje.
  • #23 2789239
    4dim
    Poziom 15  
    Zrobiłem to wszystko i nic to nie dalo. nadal kiedy komputer prejdzie wstepny test POST komputer wisi
  • #24 2789286
    mat_ed
    Poziom 43  
    4dim napisał:
    Zrobiłem to wszystko i nic to nie dalo. nadal kiedy komputer prejdzie wstepny test POST komputer wisi

Czy kondensatory na plycie glownej nie sa spuchniete/wylane?
    Usun wszystkie karty rozszerzen, zostaw tylko dysk+procesor+k.graf+pamiec.
  • #25 2792355
    4dim
    Poziom 15  
    Kondensatory sa w stanie idealnym .Probowalme z odlaczonym wszystkim ,startowal tylko na procku i pamieci grafice potem bez z dyskiem i nie rozne probowalem konfiguracje i nadal to samo.
  • #26 2793716
    JACHO
    Poziom 23  
    1) Podmień taśmę
    sprawdż
    2) podmień dysk
    sprawdż
    3) sprawdż ten dysk w innym komputerze

A tak wogóle to napisz
    Jaki to dysk??
    Jaka płyta główna??
    Jak masz poustawiane zworki i jaką tasiemkę masz do tego dysku ( kolorowe wtyczki czy wszystkie czarne )
    W niektórych płytach trzeba dokładnie sprawdzić czy masz wpięty dysk w IDE1 bo na IDE2 nie zaskoczy jak IDE1 bedzie wolne od urządzeń.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej oznaczonej jako Abit (prawdopodobnie Procomp BIZ2A/BVC1A) z socketem 370 i chipsetem VIA (Northbridge VT82C693A, Southbridge VT82C596B), na której podczas startu pojawia się komunikat "CMOS checksum error - Defaults loaded" oraz wielokrotne wykrywanie IDE, po czym komputer zawiesza się na teście POST. Wskazano, że błąd checksumy CMOS oznacza nieprawidłowe ustawienia BIOS-u lub uszkodzenie pamięci CMOS. Zalecane działania to: reset CMOS przez zworkę i wyjęcie baterii, wymiana baterii podtrzymującej BIOS, ręczne ustawienie parametrów dysków i procesora w BIOS-ie, włączenie kanałów IDE, sprawdzenie poprawności podłączenia taśmy IDE (w tym ewentualna zamiana taśmy lub jej obrócenie o 180 stopni), podmiana dysku twardego oraz ewentualne przeflashowanie BIOS-u. W przypadku braku wykrywania dysków możliwe jest użycie kontrolera dysków na karcie PCI jako obejście. Kondensatory na płycie zostały sprawdzone i są w dobrym stanie. Problem może wynikać z uszkodzenia kontrolera IDE na płycie, jednak wymiana tego elementu jest trudna i zwykle niepraktyczna. Wskazano również, że model płyty może być błędnie podany przez właściciela, co utrudnia znalezienie odpowiedniego BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA