Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CMOS checksum error - loaded default

mieczyslaw_krk 05 Gru 2009 00:58 5579 25
  • #1 05 Gru 2009 00:58
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    Witam.

    Obserwuje forum od dawna jednak dopiero teraz się zalogowałem, podziwiam waszą wiedzę na tak rozlegle tematy elektroniczne i nie tylko!! respekt!!

    Do rzeczy, mam w domu drugi komputer do pracy, ponieważ jestem projektantem grafiki wektorowej i potrzebuje zawsze sprawnego sprzętu. Mój problem polega na tym, że po starcie mojego komputera pojawia się wiersz na ekranie z napisem

    Code:
    CMOS checksum error - loaded default


    a po nim kolejny:
    Code:
     Press F1 to continue or Press [DEL] to edit


    natomiast główny problem polega na tym, że nie działa klawiatura w tym momencie czyli nie mam żadnego wpływu na mój komputer, nie mogę ani ruszyć ani niczego zmienić, w czym może być problem? dodam jeszcze, że komputer do tej pory normalnie pracował i nigdy nie miał większych problemów z pracą na bardzo wymagających programach graficznych w których wykonuje bardzo uciążliwe dla sprzętu projekty ale jest ok.

    Proszę o pomoc, bo nie wiem co zrobić a w mojej okolicy nie ma kogoś kto mógłby się tym zająć, większość 'specjalistów' proponuje wymianę sprzętu na nowy - żenujące po prostu!!!!!!

    Pozdrowienia,
    Mieczysław W.

    :cry::cry:

    0 25
  • #2 05 Gru 2009 01:09
    agiless
    Poziom 12  

    Witam
    Po pierwsze zmień tytuł tematu na taki zgodny z regulaminem, bo jak sądzę za parę minut temat poleci do kosza.
    Klawiatura jest USB czy PS2 ?

    0
  • #3 05 Gru 2009 01:10
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    Sprawdzałem różne klawiatury zarówno ps2 jak i usb, żadna nie działa. Dodam tylko ze jutro mam skończyć bardzo ważny project dla usa army.
    pozdrawiam

    0
  • #4 05 Gru 2009 01:12
    jajco72
    Poziom 20  

    Witaj, pierwsze co, to wymiana bateryjki podtrzymującej ustawienia BIOS, z tą klawiaturą to tak, że w tym danym momencie działają tylko te DWA klawisze, tzn F1 i DEL - reszta jest "nieaktywna" więc poprostu nie działa.
    Szybko, to wciśnij F1 i powinien ruszyc dalej..
    pozdrawiam
    jajco72

    0
  • #5 05 Gru 2009 01:14
    agiless
    Poziom 12  

    Jakie były okoliczności powstania problemu. Wymiana jakiegoś podzespołu, pamięci, jakaś karta rozszerzeń, cokolwiek.. ?

    0
  • #6 05 Gru 2009 01:19
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    To jest niemożliwe ponieważ nic nie działa, żaden przycisk, ani f1 ani f2 ani f3 ani del. Podejrzewam uszkodzoną magistralę główną ciała płyty głównej, bądź skoki napięć na bramkach wejściowych BIOSu w ustawieniach fabrycznych MoBo.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Od momentu zakupu nowego zestawu komputerowego nie ingerowałem w ogóle w architekturę jednostki centralnej.

    0
  • #7 05 Gru 2009 01:25
    jajco72
    Poziom 20  

    Cos zaszalało... Odpiąc zasilanie, zdjąć obudowę, (reset BIOS) zworką, i sprawdzić po resecie czy zadziała... wiecej wymyślić póki co sie nie da...
    daj znać, czy jakiś efekt jest? może jakieś piszczenie z głośniczka?
    pozdrawiam
    jajco72

    0
  • #8 05 Gru 2009 01:27
    agiless
    Poziom 12  

    Moja propozycja to wyjęcie kabla z zasilacza i wymontowanie na kilka minut bateryjki od biosu. Oczywiście po tym klawiatura tylko pod PS2.

    0
  • #9 05 Gru 2009 01:33
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    W między czasie rozebrałem obudowę i skontrolowałem wzrokowo stan wszystkich podzespołów składowych. Żaden z układów nie wzbudza we mnie niepokoju. Co do dźwięku poprawności działającego systemu kontroli wejścia-wyjścia - wszystko jest git.

    Dodano po 2 [minuty]:

    W odniesieniu do resetu biosu przeprowadziłem test z baterią zasilającą który niestety nic zmienił. W takim przypadku brak mi pomysłów co dalej.

    0
  • #10 05 Gru 2009 01:37
    agiless
    Poziom 12  

    Podaj może nazwę i model płyty głównej.

    0
  • #11 05 Gru 2009 01:42
    jajco72
    Poziom 20  

    Samo wyjecie baterii moze nic nie dac... zworka na CLR CMOS i potem ew jeszcze wyjęcie bateryjki... wszystko to na odpietym zasilaniu

    0
  • #12 05 Gru 2009 01:46
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    Model MoBo to Gigabyte GA-81915PL-G rev:2.0 Z tego co wiem te MoBo bardzo rzadko zostają zwracane do serwisów napraw gwarancyjnych oraz pogwarancyjnych, tym bardziej, że nie przedstawia żadnych wizualnych oznak zużycia elektronicznego.

    0
  • #13 05 Gru 2009 02:01
    agiless
    Poziom 12  

    Czy po podpięciu klawiszy w PS2 i włączeniu komputera zapala się jakaś dioda na klawiaturze (Num lock, Caps lock) ?

    0
  • #14 05 Gru 2009 02:16
    jajco72
    Poziom 20  

    No własnie miałem napisac :) agiles uprzedziłes :)
    I nadal wróce do sygnałów dźwiękowych.. czy jest jakikolwiek (biip) jeden lub kilka i ew w jakiej sekwencji?
    Wracając do skutecznego resetu BIOS w manualu podają że nawet do 10 min po wyjęciu bateryjki i do jednej minuty na zworce... więc dośc długo... zworka na foto
    CMOS checksum error - loaded default

    0
  • #15 05 Gru 2009 10:56
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    Tak, zaraz po wciśnięciu przycisku POWER kontrolki klawiatury zamrugają i na tym kończy się ich dzieło, przepinając mysz na port klawiatury i odwrotnie okazuje się, że napięcia nie giną, ponieważ mysz 'świeci' się.
    Sygnał dźwiękowy jest standardowy, jeden krótki, jak zawsze do tej pory tak i teraz.
    Jeszcze jedno, czy checksum error nie ukazuje błędu z którym rodzajem pamięci? HDD, RAM bądź ROM?

    0
  • #16 05 Gru 2009 12:05
    agiless
    Poziom 12  

    Checksum terror to błąd sumy kontrolnej Bios Rom. Może być to problem bateryjki, może być słaba i będzie komputer wywalał właśnie info o błędzie CMOS checksum error - loaded default, czyli ustawienia domyślne. Problem w Twoim wypadku jest taki, że do biosu wejść nie można a to by oznaczało, że bios jest po prostu uszkodzony i nie może się załadować w całości najprościej mówiąc.
    Spróbuj jeszcze wyjąć kości pamięci i zamienić je miejscami lub, jeśli masz dwie kości zastosuj tylko jedną. Sprawdź dokładnie czy wszystkie połączenia są odpowiednio dociśnięte, chodzi mi tu o karty graficzne, muzyczne, połączenia dysków itd..
    Jeżeli nie pomoże również odłączenie komputera od sieci i wyjęcie baterii od biosu na powiedzmy jedną godzinkę to myślę, że czeka Cię wizyta w serwisie żeby wgrać ponownie bios.

    0
  • #17 05 Gru 2009 13:53
    gello1
    Poziom 10  

    Witam ja mam podobny problem jak kolega mieczyslaw_krk
    Występuje ten sam komunikat, niżej podaję zdjęcie:
    CMOS checksum error - loaded default
    Problem ten wystąpił gdy próbowałem uaktualnić bios przez windowsa(programem gigabyte'a @BIOS). Bios sie aktualizował ale tylko do 50% i wywalał błąd. Więc myślałem ,że po restarcie będzie dobrze aż tu własnie taki ekran mi się ukazał co na zdjeciu. Napisze ze próbowałem już wszystkiego czyli resetowania (zworką,wyjmowanie baterii nawet na 1 dzień) i sytuacja sie nie zmieniła. Dodam tylko, że u mnie klawiatura funkcjonuje ale niestety po wciśnięciu F1 to contiune albo DEL żeby wejść do biosu to po nacisnięciu któregokolwiek przycisku miga tylko kursor biały na czarnym tle i tak już zostaje.Próbowałem odpinać wszystko co jest na płycie i nic się nie zmienia.
    Moja płyta to GIGABYTE GA-K8NF-9 Rev.1.0
    Miałem bios F2 a chciałem wgrać F12
    Przypuszczam,że chodzi o wgranie biosu,bo napewno się uszkodził. Niestety kość jest wlutowana(a nie wkładana). Bios AWARD'a
    foto:
    CMOS checksum error - loaded default.
    Czy istnieje jakaś metoda wgrania biosu za pomocą dyskietki(posiadam kopię starego)
    Jeśli istnieją to proszę o jakieś cenne wskazówki.

    0
  • #18 05 Gru 2009 14:11
    arturavs
    Poziom 39  

    Proponuję zrobić tak:

    1. zmienić baterię.
    2. zaraz po uruchomieniu komputera trzymać [delete]
    3.wleźć do BIOSu
    4. w opcjii standard settings, na samym końcu przy działaniu w razie błędu zaznaczyć : no errors.
    5. sprawdzić czy wszystko oki.
    6. jeżeli nie , to poustawiać BIOS tak jak był.

    0
  • #19 05 Gru 2009 14:12
    kodd
    Poziom 32  

    Odniosę się do problemu kolegi mieczyslaw_krk. Proszę zauważyć, że start płyty z bateryjką czy bez niej kończy się tym samym komunikatem. Stąd wnioskuję, idąc na skróty, że napięcie "plus" z bateryjki nie dochodzi do RTC mostka południowego. Należy więc sprawdzić ten przebieg. Nie wykluczam innych usterek włącznie z uszkodzoną pliku Bios.

    0
  • #20 05 Gru 2009 21:10
    Tommy82
    Poziom 39  

    W sprawie mieczyslaw_krk.
    Dajcie spokój tej baterii i biosowi. Komunikat opisujący błąd biosu to

    bios rom checksum error

    Cmos checksum error oznacza błąd zawartości pamięci cmos. I jeśli nie zapisze się ustawień w cmosie przez bios to nie ma różnicy czy jest bateria czy nie bo nie ma czego podtrzymywać. Nic tez nie wyliczy sumy kontrolnej cmos. Komunikat błędu sumy kontrolnej cmos pojawia się tez przy resecie zworka albo wyjęciu baterii.
    Nie tedy droga kluczem jest wejście do biosu i zapisanie ustawień a potem można się zastanawiać czy trzyma czy nie.

    Spróbował bym podłączyć inna klawiaturę psową może jej coś dolegać, nie sugerował bym się tu niedziałaniem USB owej bo może być jako default wyłączone jej wspieranie w biosie

    0
  • #21 05 Gru 2009 22:29
    agiless
    Poziom 12  

    Tommy82 napisał:
    W sprawie mieczyslaw_krk.
    Dajcie spokój tej baterii i biosowi.


    Czyli co proponujesz kolego? Wszystko, co napisałeś już było. Nie mamy najmniejszego pojęcia, jaką wiedzę na temat hardware ma mieczyslaw_krk więc staramy się pomóc a nie negować poprzednika.

    0
  • #22 05 Gru 2009 22:34
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dopóki mieczyslaw_krk nie zmieni baterii podtrzymującej zawartość pamięci konfiguracji systemu i nie poinformuje nas o uzyskanych wynikach proszę o powstrzymanie się od kolejnych porad.

    0
  • #24 06 Gru 2009 00:02
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    Witam Panowie!

    W odniesieniu jeszcze do kwestii działania klawiatury - sprawdziłem na czterech - jedna z trzech posiadała przewód zakończony wtyczką USB - ani ona nie reagowała, zatem wina leży po drugiej stronie PS/2.

    Również bateria została zamieniona na inną bezowocnie, to samo tyczy się CLR_CMOS.

    Okazuje się, że nic tu już nie można zrobić, pozostaje zdemontować HDD a resztę wrzucić do kubła na śmiecie.

    Pozdrowienia!

    0
  • #25 06 Gru 2009 05:01
    kodd
    Poziom 32  

    Ciekawy wniosek wyciągnął kolega podsumowując swój temat. Treść tego wniosku zawarta w ostatnim zdaniu świadczy o wybiórczym czytaniu odpowiedzi, a możliwości politechniczne kolegi ograniczają się jedynie do czynności organoleptycznych. Sugerowałem, aby sprawdzić czy napięcie z bateryjki dochodzi do mostka południowego, przecież płyta startuje tak jak bez zasilania RTC. No i pozostaje jeszcze do zaprogramowania Bios.

    0
  • #26 06 Gru 2009 11:37
    mieczyslaw_krk
    Poziom 9  

    Jakby kolega miał opóźnienie w ukończeniu bardzo ważnego projektu to pewnie również nerwy nie trzymałby na wodzach.

    0