logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HITACHI VT-M727E - jak naprawić skaczący obraz na OSD i taśmie?

bodzio38 20 Lut 2012 22:27 1719 3
REKLAMA
  • #1 10575083
    bodzio38
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam.
    Mam problem z magnetowidem HITACHI VT-M727E chciałbym go reanimować bo mam do niego sentyment. Niestety obraz skacze tak samo na OSD jak i na taśmie nie może się zschynchronizować. Tak samo jest ja korzystam z wyjścia antenowego jak i przez cinche. Oglądnąłem wszystkie kondensatorki ale nie są wylane ani spuchnięte. Poradźcie w którym bloku mniej więcej szukać przyczyny usterki?

Pozdrawiam
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 10576062
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Jeśli masz możliwość to sprawdź za pomocą oscyloskopu, czy na którymś z napięć zasilających nie ma tętnień.
  • REKLAMA
  • #3 10608788
    bodzio38
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Magnetowid udało się naprawić. Wymieniłem kondensatory elektrolityczne w zasilaczu (największy 4700uF został stary bo nie miałem takiego pod ręką), na płycie głównej przy głowicy antenowej oraz przy gniazdach cinch.
    Generalnie kondensatory wylewają dołem przez nogi i widać to dopiero po stronie ścieżek albo jak się go wylutuje. Ścieżki korodują w tym miejscu i często trzeba je sztukować bo pady odpadają przy dolutowywaniu elektrolitów.
    Ale warto włożyć trochę pracy i po wymienieniu w moim przypadku ok. 10 szt. kondensatorów magnetowid znów działa jak należy.

Pozdrawiam
    Bodzio
  • #4 10609522
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    10? Wyjątkowo skromnie- już kilkanaście lat temu wymieniało sie garstkę małych elektrolitów. Obejrzyj dokładnie wszystkie(i oczywiście wymień wylane)- dłużej będzie spokój.
REKLAMA