logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w Hitachi VT-M727E - uszkodzona głowica czy moduł wizyjny?

Adam16l 17 Gru 2005 21:00 3072 6
REKLAMA
  • #1 2092961
    Adam16l
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    Witam, ostatnio znajomy przyniósł mi do naprawy dość sędziwy magnetowid Hitachi VT-M727E- popodłączeniu magnetowid pokazuje cały czas śnieg (przewijanie z podlądem, odtwarzanie)- jednak funkcja OSD działa dobrze- czyli to chyba coś z głowicą- dodatkowo jak sie puści kasetę to jest dzwięk tylko na początku przyspieszony a po ok. 1 minuty słychać że jest odtwarzany dobrze. Narazie chciałbym skupić sie na obrazie:-) Nad dzwiękiem pogłowie się później:-)
    Czy ten magnetowid ma osobno moduł wizyjny? czy to może być jego wina czy głowicy? Trochę postów już przejrzałem i wyczytałem ze w hitachi elki sie wylewają- ale czy jest sens wymieniać je jak np. jest uszkodzona głowica? Jak myślicie, co jest uszkodzone/do wymiany?
    Z góry dziekuję za wszelkie porady!
    Adam
  • REKLAMA
  • #2 2093689
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    To prawda, że w tych magnetowidach lubią wylewać elektrolity powodując różnorakie objawy. Najczęściej jest tak, że wylewają seriami np.:47u/16V. Można to dostrzec po plamach w ich okolicach. To nie zmienia faktu, że są to bardzo udane modele.
  • REKLAMA
  • #3 2094059
    Adam16l
    Poziom 20  
    czyli poszukać wylanych elektrolitów? to one powodują że nie ma obrazu?
    Proszę o poradę
  • REKLAMA
  • #4 2095674
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Miałem do czynienia z tym modelem przed dwoma laty i przestrzegam cię przed jednym. Nie próbuj wymieniać na razie NIC poza elektrolitami. Ja się nadziałem kiedyś i trochę pieniędzy straciłem na wymianę jakiegoś scalaka. Mimo, że wyglądają ładnie zdecydowana większość jest do wymiany. Jak mój poprzednik stwierdził, gołym okiem widać plamy pod niektórymi, a czasem trzeba łatać skorodowany druk. Trochę to czasu zajmuje, ale najlepiej by było wymienić wszystkie Dzisiejsze elektrolity kosztują grosze. Dla pewności sprawdź wizualnie same głowice czy nie są mechanicznie uszkodzone. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2096038
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Co prawda nie wiem jaki jest ten śnieg, ale zakładam że procesorki od luminancji i chrominancji działają poprawnie. Posprawdzaj dokładnie głowicę (bardzo zabrudzona lub uszkodzona), a następnie wzmacniacz głowic, zasilanie i tętnienia z zasilacza tego wzmacniacza.
  • #6 2096535
    Adam16l
    Poziom 20  
    przyjrzałem sie tym kondziołkom i dwa nie daleko gniazd chinh widac było od góry kondensatorów że wylały- wiec na razie wymieniłem te dwa 16v/47uF- i tu zdziwienie- jak poprzednio wyświetlanie osd (bo jak magnetowid nie odtwarzał taśmy to pokazywał niebieskie tło i co aktualnie robi) było w porządku to po wymianie tych elek obraz ten zaczoł skakać:| troche zgłupiałem- bo były to nowe elektrolity/te same wartości/ ta sama polaryzacja. Pooglądałem nóżki innych kondziołków i zauwazyłem ze 2/5 ma na nózkach ślady wylania- czy mozliwe jest że wstawienie nowych elektrolitów spowodowało jakiś "konflikt" z tymi wylanymi? może cos uszkodziłem przez przypadek? jutro wstawie spowrotem te wylane i sprawdzę czy dalej mruga. Co do głowicy to jest ona wizulanie w stanie idealnym, w magnetowidzie w zasadzie nie ma kurzu.
    Jutro postaram sie zamiescić obraz tego, co magnetowid pokazuje na ekranie.
    Dziekuję za zainteresowanie problemem.

aha, bezpośrednio za głowicą znajduje sie metalowa skrzyneczka która od spodu jest połaczona z głowicą- co to? jest sens to demontować czy skupić sie na tych elektrolitach?
  • #7 2096589
    Marek Matysek
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Wzmacniacz wstępny PLAY i końcówka RECORD. Nie pamiętam już na czym jest to zrobione, ale tam też zajrzyj. Bądź co bądź masz kłopoty z wizją. Tam też jest prawdopodobnie kilka elektrolitów, które też warto sprawdzić. Ostrożnie z odłączaniem głowicy. Wmontowanych kondensatorów nie wyjmuj, chyba, że masz co do nich wątpliwości. Przemywaj płytkę (isopropanol, spirytus, aceton, nitro lub coś w tym rodzaju) w miejscu gdzie te kondensatory były i sprawdzaj czy nie ma przerw w druku. Wylany elektrolit nie tylko pogryza ścieżki (nie ważne że są z drugiej strony), ale sam w sobie też coś tam przewodzi, czyli może powodować zwarcia blisko położonych ścieżek czy elementów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku obrazu w magnetowidzie Hitachi VT-M727E, gdzie pojawia się tzw. "śnieg" podczas odtwarzania taśmy, mimo poprawnego działania OSD. Sugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone elektrolity, które często wyciekają w tych modelach, powodując różne usterki. Zalecano wizualną kontrolę kondensatorów elektrolitycznych, zwłaszcza 47uF/16V, oraz ich wymianę, gdyż są one tanie i często uszkodzone. Wymiana uszkodzonych elektrolitów może poprawić obraz, jednak wstawienie nowych kondensatorów obok wylanych może powodować problemy, np. skaczący obraz. Równocześnie wskazano na konieczność sprawdzenia stanu mechanicznego głowicy, wzmacniacza głowic, zasilania oraz tętnień z zasilacza wzmacniacza. Podkreślono, że w magnetowidzie znajduje się metalowa obudowa za głowicą, prawdopodobnie moduł wizyjny, który również warto zbadać. Zalecano ostrożność przy odłączaniu głowicy i przemywanie płytek w miejscach z wyciekami elektrolitów, gdyż elektrolit może powodować zwarcia i korozję ścieżek. Wymiana scalaków powinna być ostatnią opcją, gdyż często jest nieopłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA