logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd CD w wieży Philips FWM377 nie działa - laser i napęd nie reagują

Ruki1989 22 Lut 2012 20:59 1737 2
REKLAMA
  • #1 10584244
    Ruki1989
    Poziom 11  
    Witam. Jestem posiadaczem wieży Philips FWM377. Muszę przyznać, że odtwarzacza płyt używałem sporadycznie, a przez ostatni rok nawet wcale. Ni z gruchy ni z pietruchy przestał działać jak chciałem teraz płyty posłuchać. Liczyłem po cichu na to, że tylko zakurzyło laser, przedmuchałem sprężonym powietrzem, jednak nie przyniosło żadnego efektu. Po zdjęciu obudowy mogę stwierdzić, że napęd i laser nawet nie drgną. Zmieniarka prawidłowo przerzuca płyty, na wyświetlaczu pojawia się napis READING i po kilku minutach takiej bezczynności przerzuca na kolejną płytę i nadal to samo. Pozostałe funkcje jak Tuner, odczyt z USB działają bez zarzutu.

Czego przyczyną może być ta usterka? Proszę o poradę jak ją rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #2 10584380
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    A napisz jeszcze czy głowica lasera próbuje złapać ostrość (porusza sie góra dół)
  • #3 10584726
    Ruki1989
    Poziom 11  
    Zupełne zero oznak życia. Nie poruszy się ani w górę i dół, ani również nie przesunie się. Płyta również nie obraca się.

Dodam jeszcze, że ten rok temu jak wrzuciłem do niej płyty odtworzyła muzykę ale sprawiało to wrażenie znacznie dłuższego czytania zanim przystąpiła do odtwarzania.

Teraz zauważyłem jeszcze, że przy zmianie płyty, w momencie kiedy opuszcza napęd CD i zwalnia płytę, wykonuje minimalny ruch obrotowy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, ledwo drgnięcie ale nic poza tym.
REKLAMA