logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat Sony Alpha 200 - komputer go nie wykrywa. Co zrobić?

louiss89 23 Lut 2012 12:17 5892 16
REKLAMA
  • #1 10586659
    louiss89
    Poziom 9  
    Posiadam aparat Sony Alpha 200. Od jakiegoś czasu komputer nie może wykryć aparatu. Szczerze powiedziawszy nie wiem, jak do tego się zabrać. Czy możliwe, że zostały utracone sterowniki i dlatego nie działa poprawnie?
  • REKLAMA
  • #2 10587147
    Kubaandcom
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    A próbowałeś na innych portach USB? Czy po podłączeniu do komputera aparat coś wyświetla? Czy komputer coś wyświetla przy próbie połączenia?
  • #3 10587249
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1064
    Podłącz do USB inne urządzenie czy jest ono wykrywane?
  • #4 10587459
    Vego5V
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zainstaluj jeszcze raz sterowniki dla aparatu, powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #5 10587511
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1130
    Po 1sze sprawdzic czy aparat wogole jest wykrywany i tylko brakuje mu sterownikow.
    Jak nie jest wykrywany, to sprawdzic czy cokolwiek jest wykrywane na tym porcie (mysz, pendrive).
    Sprawdzic w innym USB czy jest wykrywany.
    Niektore aparaty by zgrac z nich zdjecia musza byc wlaczone.
    Moze byc tez uszkodzenia kabla, lub przestawiona jakas funkcja w aparacie.
  • #6 10587626
    louiss89
    Poziom 9  
    Porty USB działają podłączyłam pendrive i wszystko jest ok. Tak myślałam że może chodzi o kabel ale nie pożyczyłam od koleżanki identyczny i nic.

Dodano po 1 [minuty]:

Komputer wyświetla wiadomość, że nie rozpoznano urządzenia USB
  • #7 10587683
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 10588107
    louiss89
    Poziom 9  
    Niestety to nie przyniosło rezultatu. Czy może ktoś podać mi stronę ze sterownikami ????
  • #9 10588170
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 10590121
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Ocena: 98
    phantom48 napisał:
    Podłącz aparat do usb w pozycji otwartej ,to znaczy z wysuniętym obiektywem, ten powinien się po jakieś chwili schować i aparat przeważnie podaje komunikat

Czy ty, aby Kolego wiesz o jakim sprzęcie mowa w tym temacie?
  • #12 10590230
    louiss89
    Poziom 9  
    Podłączyłam aparat do TV i też go nie wykrył. A może po prostu reinstalować komputer ?
  • #13 10590504
    SauerMauser
    Poziom 21  
    Ocena: 98
    louiss89 napisał:
    [...] A może po prostu reinstalować komputer ?

Ale, że co? Rozebrać i ponownie złożyć? :D :D :D

Jeżeli podłączasz aparat pod telewizor, to telewizor sam go nie wykryje. Musisz pilotem przełączyć na AV, 0, Scart lub HDMi w zależności jaki telewizor posiadasz i w jakie "gniazdko" podłączyłaś kabel od aparatu, Droga Koleżanko.

Wówczas na aparacie wybierz tryb podglądu zdjęć. Nie zadziała - gniazdo USB do wymiany lub inna usterka.

Gdyby tak było, wówczas zakup sobie za kilkanaście złotych czytnik kart CF i przesyłaj zdjęcia z karty do komputera za pośrednictwem czytnika, tylko uważaj jak będziesz wkładała kartę, ponieważ możesz wygiąć jeden z pinów.
  • #14 10590557
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1282
    Proszę przejrzeć informacje zawarte pod poniższym adresem - mam nadzieję, że znalazłem właściwy model.

http://www.sony.pl/support/pl/product/DSLR-A200/tips-and-solutions

-> Rozwiązywanie problemów -> Aparat i komputer są połączone ....
    ( Polecam sprawdzenie punktu, który mówi o ustawieniu aparatu jak "Pamięć masowa")
    Jeżeli to nie pomoże, problemem może być sterownik. Na stronie Sony w wersji angielskiej jest podana procedura, jak usunąć ten sterownik. I zainstalować ponownie.

Powodzenia :)

P.S. Sugerowałbym odłożenie "reinstalacji" komputera :) hyh ...
  • #15 10590627
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    SauerMauser napisał:
    Bzdury, w DSLR obiektyw jest manualny.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #16 10591432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 10591780
    louiss89
    Poziom 9  
    Polon_us napisał:
    Proszę przejrzeć informacje zawarte pod poniższym adresem - mam nadzieję, że znalazłem właściwy model.

http://www.sony.pl/support/pl/product/DSLR-A200/tips-and-solutions

-> Rozwiązywanie problemów -> Aparat i komputer są połączone ....
    ( Polecam sprawdzenie punktu, który mówi o ustawieniu aparatu jak "Pamięć masowa")
    Jeżeli to nie pomoże, problemem może być sterownik. Na stronie Sony w wersji angielskiej jest podana procedura, jak usunąć ten sterownik. I zainstalować ponownie.

Powodzenia :)

P.S. Sugerowałbym odłożenie "reinstalacji" komputera :) hyh ...

Dziękuję za link do strony :) zapoznam się z terścią i mam nadzieję ,że uda mi się rozwiazać problem.
    A z tym 'REINSTALACJĄ" chodziło mi o formatowanie komputera.

Dodano po 3 [minuty]:

SauerMauser napisał:
    louiss89 napisał:
    [...] A może po prostu reinstalować komputer ?

Ale, że co? Rozebrać i ponownie złożyć? :D :D :D

Jeżeli podłączasz aparat pod telewizor, to telewizor sam go nie wykryje. Musisz pilotem przełączyć na AV, 0, Scart lub HDMi w zależności jaki telewizor posiadasz i w jakie "gniazdko" podłączyłaś kabel od aparatu, Droga Koleżanko.

Wówczas na aparacie wybierz tryb podglądu zdjęć. Nie zadziała - gniazdo USB do wymiany lub inna usterka.

Gdyby tak było, wówczas zakup sobie za kilkanaście złotych czytnik kart CF i przesyłaj zdjęcia z karty do komputera za pośrednictwem czytnika, tylko uważaj jak będziesz wkładała kartę, ponieważ możesz wygiąć jeden z pinów.

Dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z aparatem Sony Alpha 200, który nie jest wykrywany przez komputer. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, takich jak sprawdzenie innych portów USB, podłączenie innego urządzenia, ponowna instalacja sterowników oraz upewnienie się, że aparat jest w odpowiednim trybie (np. "Pamięć masowa"). Użytkownik potwierdził, że porty USB działają, ale aparat nie jest rozpoznawany, co może sugerować uszkodzenie gniazda lub kabla. Wskazano również na możliwość użycia czytnika kart CF jako alternatywnego sposobu przesyłania zdjęć. Użytkownik rozważał reinstalację systemu operacyjnego, ale otrzymał sugestię, aby najpierw spróbować innych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA