logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony A200 - karta CF - zdjęcia widoczne w aparacie, Windows nie widzi karty

Cami_77 17 Kwi 2023 14:12 432 3
REKLAMA
  • #1 20543929
    Cami_77
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,
    mam problem z nową kartą CompactFlash w aparacie Sony A200.
    Włożyłem nową kartę (nie formatowałem jej - być może to jest główny problem), zrobiłem kilka próbnych zdjęć, zdjęcia były widoczne w aparacie, nie było monitu o konieczności sformatowania karty, więc uznałem że jest ok (karta byłą sformatowana lub aparat zrobił to automatycznie).

Zabrałem więc aparat, zrobiłem zdjęcia, po powrocie do domu i podłączeniu aparatu kablem do komputera, Windows pokazuje komunikat "włóż dysk do stacji dysków..." lub żeby sformatować pamięć. Zdjęcia w aparacie są normalnie widoczne, można je przeglądać.
    I teraz pytanie, jak zgrać zdjęcia na komputer?
    Czy to może być problem nie sformatowania karty? Czy w takim przypadku aparat mógłby poprawnie pracować z niesformatowaną kartą? Czy problem może być gdzie indziej?
    A może format karty jest niezgodny z systemem Windows? Aparat sformatował ją do jakiegoś swojego formatu, którego Windows nie rozpoznaje? (Nie dysponuj w tej chwili innym czytnikiem kart CF, ale niedługo będę miał do takiego dostęp)
    Jak zgrać zdjęcia, żeby ich nie stracić?

Z góry dzięki za wszelkie trafne uwagi i pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 20545228
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    A co mówi instrukcja aparatu? Czytałeś ją może?
  • REKLAMA
  • #3 20545237
    Cami_77
    Poziom 10  
    Niestety, nie mam aktualnie instrukcji do tego aparatu.
    Problem udało się rozwiązać, okazało się, że format plików nie był obsługiwany przez system operacyjny, ale zdjęcia udało się już odzyskać.
  • #4 20545241
    Cami_77
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany. Okazało się, że format plików nie był obsługiwany przez mój system operacyjny.
    Na szczęście zdjęcia były bezpieczne na karcie i udało się je skopiować na innym urządzeniu.
    Odetchnąłem z ulgą, gdyż były to zdjęcia zrobione znajomym na ważnym dla nich wydarzeniu rodzinnym. :)
REKLAMA