logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotonika na Politechnice - perspektywy zawodowe po studiach?

laser15 23 Lut 2012 13:09 23739 49
Najlepsze odpowiedzi

Czy po studiach z fotoniki łatwo znaleźć pracę w zawodzie w Polsce?

W Polsce po fotonice pracy w zawodzie jest bardzo mało i wielu forumowiczów radzi traktować ten kierunek raczej jako drogę do nauki albo pracy za granicą niż do łatwego wejścia na rynek krajowy [#10586903][#11538794][#12544517][#14213960] Pojawiają się wprawdzie opinie, że fotonika jest rozwijającą się dziedziną, UE uznaje ją za priorytet, a w Niemczech jest duże zapotrzebowanie na specjalistów od optycznej techniki pomiarowej [#11538794][#11592896] W praktyce oferty częściej dotyczą inżynierów optyków, pracy przy układach optycznych, światłowodach, laserach, optoelektronice albo sprzedaży i serwisie sprzętu niż stanowisk opisanych wprost jako "fotonik" [#10586903][#12544517][#13221652] Żeby mieć większe szanse, warto już na studiach robić koła naukowe, praktyki i zbierać doświadczenie, bo sam dyplom z fotoniki nie daje gotowego zawodu [#14213960][#12544517] Jeśli chcesz po prostu pewnej pracy inżynierskiej w Polsce, część osób poleca raczej automatykę albo inne, bardziej praktyczne kierunki, a fotonikę zostawia głównie dla pasjonatów [#10586903][#10828963][#10635479]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 10586866
    laser15
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. W tym roku piszę maturę (wybrałem cobie mat-roz, fiz -roz) tylko nadal nie mam pojęcia na jakie studia iść. Myślałem nad budownictwem, ale różnie się mogą drogi potoczyć. Chciałbym sobie już teraz wybrać jakieś 3 kierunki i potem szukać szkoły. Myślałem Automatyka i Robotyka jednak nie wiem jak jest z pracą po tych studiach (nie chciałbym siedzieć i naprawiać jakieś stare maszyny). Wg mechanika raczej mało mnie interesuje. Lubie informatykę oraz wszystkie informacje z dziedziny nowych technologi. I dzisiaj przeglądając ofertę politechniki wrocławskiej i warszawskiej znalazłem kierunek Fotonika. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałem. Wydaje się być dość ciekawy i perspektywiczny jednak jestem ciekaw jak z pracą. Czy po skończeniu studiów na tym kierunku ciężko znaleźć prace w zawodzie?
  • REKLAMA
  • #2 10586903
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Nie jestem pewien ale podejrzewam, że pracy po tym dalej nie ma. Tym bardziej w Polsce raczej zapomnij. Jest to bardzo ciekawy kierunek (podobny do mojego) ale jeśli chcesz zostać naukowcem. Fotonika to takie rzeczy jak komputery kwantowe, optyczne metody pomiarowe (np. OCT) jak również nowoczesna inżynieria materiałowa (metamateriały, photonic crystal fibers, itp). Trochę związane z fotoniką są kierunki optoelektroniczne, gdzie można np. stać się specjalistą od sieci światłowodowych - podejrzewam że tam będzie łatwiej z pracą. Ogólnie wydaje mi się, że jeśli jesteś przekonany, że po studiach chcesz szukać normalnej pracy w Polsce (nie jako naukowiec) to fotonika jest do skreślenia z listy.
  • #3 10589679
    agent.orange
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    laser15 napisał:
    Witam. W tym roku piszę maturę (wybrałem cobie mat-roz, fiz -roz) tylko nadal nie mam pojęcia na jakie studia iść. Myślałem nad budownictwem, ale różnie się mogą drogi potoczyć. Chciałbym sobie już teraz wybrać jakieś 3 kierunki i potem szukać szkoły. Myślałem Automatyka i Robotyka jednak nie wiem jak jest z pracą po tych studiach (nie chciałbym siedzieć i naprawiać jakieś stare maszyny). Wg mechanika raczej mało mnie interesuje. Lubie informatykę oraz wszystkie informacje z dziedziny nowych technologi. I dzisiaj przeglądając ofertę politechniki wrocławskiej i warszawskiej znalazłem kierunek Fotonika. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałem. Wydaje się być dość ciekawy i perspektywiczny jednak jestem ciekaw jak z pracą. Czy po skończeniu studiów na tym kierunku ciężko znaleźć prace w zawodzie?

Możliwości znalezienia pracy poza uczelnią w Polsce są ZEROWE. Chyba, że będziesz pracował w innej dziedzinie, np. sprzedawał lasery do depilacji włosów.

Poza tym, nie oszukujmy się w Polsce są może ze 2 uczelni gdzie się na tym znają i robią ciekawe rzeczy, a cała reszta to tylko ładna nazwa i czytanie książek i artykułów.
  • #4 10635066
    mr.kaczka
    Poziom 10  
    Widzisz gdzieś oferty pracy dla jakiegoś fotonika? :D No to masz odpowiedź.
  • #5 10635479
    bobi1326
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Chyba automatyka jest bardziej opłacalna. Ale tak najbardziej z tego co wymieniłeś to budownictwo. ;)
  • #6 10635939
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Najbardziej opłacalne jest to, co się lubi robić. Wtedy człowiek zawsze sobie jakoś poradzi, a nie ma nic gorszego, niż studiowanie czegoś, co nie daje radości. W najlepszym wypadku będzie praca, która w ogóle nie daje radości, więc męczy, w gorszych nieukończenie studiów i czysta strata czasu.
  • REKLAMA
  • #7 10637149
    bobi1326
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Opłacalną pracę znajdziesz po wszystkim. Musisz być tylko lepszy od innych i mieć pomysł ;)
  • #8 10825794
    Santi_
    Poziom 1  
    http://www.pw.edu.pl/Kandydaci/Aktualnosci/Fotonika-nowy-kierunek-studiow-I-stopnia
    W tym roku piszę maturę i zastanawiałem się nad tym kierunkiem. Wydaje się dość ciekawy, natomiast w praktyce może być gorzej (tzn. co potem?).
    Nie ma co liczyć na pracę wykorzystującą wiedzę, którą się tam zdobędzie? PW to nie byle jaka uczelnia, ale samo to nie gwarantuje powodzenia. Ktoś obeznany w tych sprawach mógłby napisać jakąś rozsądną opinie na ten temat? Bardzo mi zależy, najwyższy czas już się zdecydować co ze sobą zrobić :D .
  • REKLAMA
  • #9 10825829
    bar.kochba
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Santi_ napisał:
    http://www.pw.edu.pl/Kandydaci/Aktualnosci/Fotonika-nowy-kierunek-studiow-I-stopnia
    W tym roku piszę maturę i zastanawiałem się nad tym kierunkiem. Wydaje się dość ciekawy, natomiast w praktyce może być gorzej (tzn. co potem?).
    Nie ma co liczyć na pracę wykorzystującą wiedzę, którą się tam zdobędzie? PW to nie byle jaka uczelnia, ale samo to nie gwarantuje powodzenia. Ktoś obeznany w tych sprawach mógłby napisać jakąś rozsądną opinie na ten temat? Bardzo mi zależy, najwyższy czas już się zdecydować co ze sobą zrobić :D .

Jeśli chcesz nauczyć się fizyki to Wydział Fizyki UW będzie lepszym pomysłem, jeśli chcesz dobry zawód inżynierski to innych wydział PW będzie lepszy.
  • #10 10828820
    homman
    Poziom 26  
    Ocena: 78
    Sory ale ja wysiadam z ogólnego...

Od początku
    Fotonika jak sama nazwa wskazuje światło.
    Znam jedną firmę w Polsce produkującą lasery w Warszawie. //poprawka jest jeszcze 3 z rehabilitacji, Otwock to też Warszawa prawie//
    1 firmę spa z Wrocławia.
    Nie znam firmy zajmującej się produkcją laserów do światłowodów. Ale firm produkujących światłowody jest kilka.

I to by było na tyle.
    Co wy z tym budownictwem macie...
    Idzie na to tysiące ludzi a za 5 lat nie będzie co budować... Społeczeństwo się starzeje budynków nie trzeba. Kasy na autostrady nie ma... Nie wiem skąd ta nagonka mediów.
    Więcej będzie się budowało oczyszczalni ścieków, elektrociepłowni, chłodni, redukcja Co2.
    Wiec lepsza inż środowiska. Najwyżej jak do niczego się nie będziesz nadawał zostaniesz sprzedawcą solarów. Albo monterem solarów czy klim.

Automatyka z tych 3 jest najlepsza. Mimo, że lepsza by była informatyka np. Ale tak smar brud itd. norma dla elektronika i automatyka.

Wystarczająco rozsądna?
  • #11 10828963
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Cytat:
    Nie ma co liczyć na pracę wykorzystującą wiedzę, którą się tam zdobędzie? PW to nie byle jaka uczelnia, ale samo to nie gwarantuje powodzenia. Ktoś obeznany w tych sprawach mógłby napisać jakąś rozsądną opinie na ten temat?

Wydział Fizyki PW od dawien dawna prowadził tylko jeden przedmiot - fizykę techniczną. Od tego semestru, praktycznie bez żadnych inwestycji w sprzęt czy kadrę naukową, otworzyli kierunek o nazwie fotonika, do którego zostało wrzucone wszystko, co ma jakikolwiek związek ze światłem - fotografia, lasery, optoelektronika, baterie słoneczne, sieci światłowodowe. Więc podsumuj sobie sam.

Metodą najmniejszego zła polecam wydzialik przy Nowowiejskiej 15/19 ;)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #12 11514464
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Jeśli jesteś pasjonatem to polecam , rozwija się chyba nowa dziedzina - fotoniczne układy scalone i pewno jak będziesz szukał pracy będą poszukiwać pracowników, myślę , że obecnie też znalazłbyś zatrudnienie , poćwicz angielski bo Polska nie jest dobrym krajem dla fotoniki.
  • #13 11538794
    Daniello3003
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie rozumiem skąd stwierdzenie, że Wydział Fizyki PW
    "Od tego semestru, praktycznie bez żadnych inwestycji w sprzęt czy kadrę naukową, otworzyli kierunek o nazwie fotonika, do którego zostało wrzucone wszystko, co ma jakikolwiek związek ze światłem - fotografia, lasery, optoelektronika, baterie słoneczne, sieci światłowodowe."

Wydział zainwestował spore fundusze w stworzenie tego kierunku.
    Błędne jest stwierdzenie, że nie inwestują w kadrę: Politechnika Warszawska realizuje program unijny rozwoju Uczelni. W ramach tego programu zapraszają światowej sławy profesorów aby prowadzili wykłady na Politechnice (najczęściej jest to jeden semestr w roku, kończący się egzaminem, oceną i punktami ECTS).
    Również Wydział Fizyki gości w swoich progach takich profesorów (np. G. Stegeman - specjalista w zakresie optyki nieliniowej, Y. Chigrinov - ekspert w dziedzinie displeji ciekłokrystalicznych).

Kwestia sprzętu: inwestycje w sprzęt są duże (Oczywiście nie można oczekiwać, że wraz z otwarciem kierunku Fotonika zakupi się sprzętu za miliardy euro).

Mało kto wie, że UE wpisała fotonikę jako priorytetowy kierunek badań do realizacji na najbliższe lata. Fotonicy będą potrzebni, ale nie można oczekiwać, że już teraz w gazecie będą ogłoszenia "Zatrudnię fotonika".
    (aby podpowiedzieć tym bezrobotnym fotonikom to przykładowo InPhoTech poszukuje fotoników do pracy).

Reasumując, fotonika ma szansę powodzenia, pracę po tym znajdziesz (jeśli chcesz ją znaleźć), dzięki tej inwestycji rozkręci się przemysł fotoniczny na mazowszu.

I proszę, nie piszcie że są tylko 2-3 firmy fotoniczne -> OPTOKLASTER

w razie pytań piszcie - współtworzę ten kierunek na WF PW.
  • #14 11592896
    lynga
    Poziom 1  
    Witam, od 20 lat jestem w Niemczech, przypadkowo zajmuje się rozwojem i zastosowaniem optycznej techniki pomiarowej. Mogę tylko powiedzieć duże zapotrzebowanie na fachowców w tej dziedzinie, praktycznie brak na niemieckim rynku.

Z Poważaniem. lynga
  • #15 11593645
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    Język niemiecki wymagany czy z angielskim też przyjmują?
  • #16 11593925
    c4r0
    Poziom 36  
    Jak jest zapotrzebowanie na fachowców a ty takim akurat fachowcem jesteś, to nikomu nie będzie przeszkadzać że po niemiecku nie mówisz.
  • #17 12491174
    kondzior007
    Poziom 10  
    Wybaczcie, że odkopuje temat, ale w tym roku wzbieram studia i mam dylemat.

Nie wiem czy iść na fotonikę do Warszawy na PW czy na architekturę do Lublina. (jak się uda to do Wrocławia, ale szanse 5%).
  • #18 12491450
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #19 12492272
    kondzior007
    Poziom 10  
    Jakbym wiedział to bym nie pisał tutaj ;P ktoś ma jakieś bardziej konkretne info o tej fotonice? czy to takie wspaniały kierunek po którym będę zarabiał krocie czy smażył frytki?
  • #20 12492626
    McMonster
    Poziom 32  
    Czyli wolisz słuchać obcych ludzi, niż samemu decydować? To nie wróży dobrze, na studiach, a w szczególności po nich, będziesz musiał dużo własnych decyzji podjąć.

Sam kierunek nie zdecyduje o tym, czy będziesz smażył frytki, tylko to, co z niego wyniesiesz. Pamiętaj, że studia to nie szkoła zawodowa.
  • #21 12494477
    McMonster
    Poziom 32  
    A ja znam ludzi po informatyce, którzy mają własne firmy i takich, co zajmują się "smażeniem frytek". My cię nie znamy, ale ty wiesz, czy np. znakomicie rysujesz, czy dobrze znasz na fizyce. Jeśli pójdziesz robić to, co lubisz, to pracę znajdziesz, w innym wypadku skończysz nad skwierczącym olejem (niekoniecznie dosłownie).
  • #22 12495874
    c4r0
    Poziom 36  
    kondzior007 napisał:
    ktoś ma jakieś bardziej konkretne info o tej fotonice? czy to takie wspaniały kierunek po którym będę zarabiał krocie czy smażył frytki?
    Po każdym kierunku studiowania (dosłownie każdym) możesz zarówno zarabiać krocie jak i skończyć na zmywaku. To zależy od tego jak dobry będziesz (praktycznie) oraz na ile wykorzystasz możliwości jakie daje studia (to już nie jest tak, że wystarczy zaliczać egzaminy i jak będziesz miał piątki to będą cię po skończeniu studiów nosić w lektyce). Fotonika i architektura to dwa zupełnie różne światy więc nie wiem jak to możliwe że takie dwa kierunki rozważasz. Na architekturze w dużym stopniu trzeba być artystą, umieć rysować, umieć tak projektować np. budynki żeby się ludziom wizualnie podobały itp. Do tego jest to praca w pewnym stopniu w plenerze (na pewno w większym stopniu niż fotonika). Na fotonice trzeba dobrze znać się na fizyce kwantowej, trochę na elektronice, komputerach, telekomunikacji itp. Zupełnie co innego. Idź na takie studia, jakie tobie odpowiadają i jakie cię pasjonują. Nie kieruj się tym jakie krocie kto zarabia po skończeniu danego kierunku bo to na prawdę nie na tym polega i wszystko zależy od ciebie. Możesz być fotonikiem pracującym w CERN za grube tysiące euro, możesz też być architektem projektującym drapacze chmur w Dubaju. Pytanie brzmi bardziej jakie masz własne predyspozycje do zostania tak dobrym fotonikiem, a jakie masz do zostania tak dobrym architektem - a tego to już nikt nie wie lepiej niż ty sam (nawet jeśli nie jesteś za bardzo pewien).
  • #23 12501931
    kondzior007
    Poziom 10  
    Fizykę mam w małym palcu, rysować też łubie. I chciałbym na obydwa.

Ma ktoś linki do jakiś prognoz rynku pracy za 5 lat? Nie chcę pójść na kierunek po którym będę musiał pracować 24/7 żeby mieć dobra pracę.

Czy po fotonice to głównie praca za granicą?
  • #24 12502885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 12503080
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    kondzior007 napisał:

Żeby dobra prace w jakiejkolwiek dziedzinie znaleźć trzeba raczej za granica szukać.
  • #26 12503758
    McMonster
    Poziom 32  
    Taenia_Saginata napisał:
    kondzior007 napisał:

Żeby dobra prace w jakiejkolwiek dziedzinie znaleźć trzeba raczej za granica szukać.

To raczej zależy od oczekiwań finansowych.
  • #27 12503810
    kondzior007
    Poziom 10  
    ruido napisał:
    kondzior007 napisał:
    Ma ktoś linki do jakiś prognoz rynku pracy za 5 lat?

Ty chyba dalej nie rozumiesz :|

Wam ciężko raczej mnie zrozumieć, z obu tych rzeczy jestem świetny, tak samo. Więc próbuję się dowiedzieć co jest bardziej przyszłościowe. Np nie widzę sensu iść na architekturę jak rynek jest/ będzie przesycony tym kierunkiem (hipotetycznie, nie wiem czy tak jest)
  • #28 12503833
    McMonster
    Poziom 32  
    Problem jest właśnie w tym, że tobie ciężko nas zrozumieć, my sobie zdajemy sprawę z tego, o czym teraz myślisz i dlatego próbujemy ci to wytłumaczyć, że takie myślenie jest błędne.

Masz ubity w głowie schemat, który określam ogólnie jako "mit przyszłościowego kierunku". Nie ma czegoś takiego, nie ma wiarygodnych prognoz, a nawet jeśli, to sam w sobie wybór kierunku pracy nie gwarantuje. Jeżeli rzeczywiście jesteś równie dobry w obu, to równe szanse masz po obu. Zakładając, że będziesz potrafił je wykorzystać, na tacy nic nie dostaniesz i np. po fotonice może się okazać, że ta szansa oznacza wyjazd za granicę. Ale to też tylko moje przypuszczenie, bo nie wiadomo, co się będzie działo na świecie za 5 lat.

Po prostu rób to, co lubisz...
  • #29 12526397
    Laelia
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Oba kierunki mają zalety i wady
    Po obu kierunkach jest praca - choć wydaje mi się, że fotonika jest bardziej 'szeroka' - umożliwia łatwiejsze przekwalifikowanie się. Jest parę firm, które zajmują się tego typu działalnością i to w Polsce np. Top GaN (robią lasery do bluray'ów m.in.)
    Fotonika, to nie tylko fizyka, ale także informatyka/programowanie, może trochę chemii (to zależy od uczelni) no i matematyka; dużo fizyki światła (zupełnie innej fizyki niż w szkole - co też warto podkreślić)
    Architektura - tu trudno mi powiedzieć, wymaga ogromnej wytrwałości - bo znajomi ślęczeli po nocach nad kolejnymi projektami. Jeśli chodzi o naukę, to nie tylko rysowanie, ale wyobraźnia, wyobraźnia przestrzenna - czy lubisz rysować budynki, bo to co innego niż rysować.

Oprócz tego, to żadne studia nie dają gwarancji zatrudnienia, bo jak ktoś jest do bani, to nikt go nie będzie chciał zatrudnić, a jak ktoś będzie dobry - to znajdzie pracę. Ogólnie po obu kierunkach praca powinna być - obie dziedziny są potrzebne.
  • #30 12540588
    kondzior007
    Poziom 10  
    chyba jednak pójdę na fotonikę... ale tak z ciekawości spytam jaka jest/ może być średnia pensja takiego w miarę dobrego fotonika?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kierunku studiów Fotonika na Politechnice, zwracając uwagę na perspektywy zawodowe po jego ukończeniu. Użytkownicy wyrazili obawy dotyczące niskiego zapotrzebowania na specjalistów w tej dziedzinie w Polsce, sugerując, że absolwenci mogą mieć trudności ze znalezieniem pracy w zawodzie. Wskazano, że Fotonika obejmuje zagadnienia związane z optyką, elektroniką i informatyką, ale wiele osób kończy w rolach serwisowych lub handlowych. Zauważono również, że umiejętności praktyczne i elastyczność są kluczowe w poszukiwaniu zatrudnienia, a wiele osób po studiach pracuje w innych branżach. Wskazano na potrzebę rozwijania umiejętności oraz uczestnictwa w kołach naukowych, aby zwiększyć swoje szanse na rynku pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA