logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dodać gniazdo 230V w łazience bez kucia ścian? Estetyczne rozwiązania

trenx90 23 Lut 2012 17:23 10632 8
REKLAMA
  • #1 10588043
    trenx90
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    Witam,

Chciałem zapytać o mozliwość dołożenia dodatkowego gniazda 230V w łazience ale bez kucia ścian(glazury, kafelek) - czy taka opcja istnieje

Mam koło lustra jedno podwójne gniazdo - chciałbym dołozyć jeszcze jedno gniazdo do szafki pod umywalke - jak to zrobić bez kucia, żeby było w miarę estetycznie.

Gniazdo słyżyło by do podłączenia elektrycznej szczoteczki z irygatorem lub do maszynki elektrycznej do cięcia włośów.

Proszę o możliwe rozwiązanie.

Instalacja oczywiście TN-S.

Ps. Myślałem już o listwach ale estetycznie to nie będzie wyglądać - czy są jakieś inne rozwiązania ?
  • REKLAMA
  • #2 10588092
    hakers_95
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Nic oprócz korytka raczej nie da rady zrobić, (Link) przynajmniej ja nie mam lepszego pomysłu.
  • REKLAMA
  • #3 10588154
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    Witam
    tren90 napisał:
    czy są jakieś inne rozwiązania ?

Owszem są, urządzenia bezprzewodowe ze stacją ładowania podłączoną do normalnej instalacji w bezpiecznym gnieździe.
    Ja odradzam zaś przepisy nie zezwalają na
    12pawel napisał:
    jakiś cienki przewód puścić fugą

Łazienka to naprawdę ostatnie miejsce w mieszkaniu gdzie można sobie pozwolić na eksperymenty z prądem. :cry:
    pozdrawiam
    pm001
  • #4 10588235
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 292
    Pomijając zupełnie logikę umieszczenia gniazdka pod umywalką, można w miarę możliwości przebić się na drugą stronę (tam, gdzie zapewne nie ma glazury) i poprowadzić, tak jak na obrazku poniżej - w końcu łatwiej zagipsować kawałek bruzdy niż układać ponownie glazurę.

Jak dodać gniazdo 230V w łazience bez kucia ścian? Estetyczne rozwiązania

P.S. Niektóre odpowiedzi powinny czym prędzej znaleźć się tam, gdzie ich miejsce, czyli w koszu.
  • #5 10588920
    trenx90
    Poziom 14  
    No niektóre rozwiązania są "Dzwine" i nie poprawne z punktu widzenia instalacji elektrycznych.

Z tego co widzę to pozostaje mi tylko ułożenie przewodu w ładnym i estetycznym korytku.

Myślałem, że znajdzie się lepsze rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #6 10589811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10590696
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Jako przykład niefrasobliwości elektryków oraz niewiedzy inwestorów (tutaj pretensji nie można mieć - bierzesz elektryka bo on się na tym zna i ma uprawnienia, a przynajmniej powinien mieć)mogę podać mieszkanie znajomych. Właściciele robili remont łazienki, skucie wszystkiego do gołych ścian, nowe regipsy, glazura itp.
    Łazienka wygląda tak: po prawej wanna, na wprost w odległości 15cm od wanny umywalka. Nad umywalką bajeranckie lustro w postaci delfina, taki wielki grzmot.
    Zawołali pana elektryka... I zażyczyli sobie, że po prawej stronie umywalki, mniej więcej 40cm nad nią ma być gniazdko na suszarkę. Pan elektryk posłusznie spełnił życzenie... Olewając przy tym jakieś tam zapisy o strefach i odległościach w łazience, będąc najprawdopodobniej w zgodzie z własnym sumieniem - który elektryk o zdrowych zmysłach nie słucha głosu rozsądku i daje się klientowi wmanewrować w takie coś... I teraz 25 cm na prawo od umywalki, czyli już nad wanna znajduje się piękne gniazdko :) Bliżej go dać nie można bo bajeranckie lustro przeszkadza.
    Na moje pytanie, czemu w takim przypadku nie dali gniazdka po lewej stronie umywalki (akurat idealnie pasowało by w tym miejscu - lustro nie przeszkadza) odpowiedź mnie przeraziła: "jesteśmy obydwoje praworęczni więc byłoby nam nie wygodnie a pan elektryk nie miał żadnych uwag...".

I teraz najlepsze: w łazience jest jeszcze jedno gniazdko do zasilania elektroniki pieca. Jedno z gniazdek wykonane jest w TN-S, drugie w TN-C z zerowaniem... A cała elektryka była przecież wymieniana :) Ale czego tu oczekiwać, skoro w rozdzielni są tylko 2 "esy" - "światła" i "gniazdka" (ten sam elektryk robił instalację przy okazji remontu mieszkania):)

I teraz czynnik ludzki... Znajomi są ogólnie ludzmi A-elektrycznymi. Nie zdają sobie sprawy z zagrożenia. Kolega kąpie się, podczas gdy jego szanowna małżonka suszy sobie włosy. Z opowieści wiem, że lubi także używać prostownicy, która na czas nagrzania ląduje sobie grzecznie na brzegu umywalki... Życzę im serdecznie, aby nigdy nie doszło tam do jakiejś tragedii.

Na podstawie powyższego przykładu zadecyduj Kolego sam: czy ważniejsza jest dla Ciebie wygoda czy bezpieczeństwo swoje i domowników. Stanowczo odradzam jakiekolwiek "partyzantki" w tym zakresie.
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • REKLAMA
  • #8 10592543
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Jeśli nie masz możliwości przebicia się na drugą stronę ściany (np. mieszkanie sąsiada) proponuję, jeśli masz miejsce, zrobić gniazdo obok już zamontowanych i połączyć je wspólną ramką.
  • #9 13620406
    trenx90
    Poziom 14  
    Zrezygnowałem z tej opcji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość dodania gniazda 230V w łazience bez kucia ścian, wskazując na estetykę i funkcjonalność. Odpowiedzi sugerują kilka rozwiązań, w tym użycie korytek do prowadzenia przewodów, co jest uznawane za najbezpieczniejsze i estetyczne rozwiązanie. Inne propozycje obejmują wykorzystanie urządzeń bezprzewodowych z stacją ładowania oraz montaż gniazda obok istniejącego, z wykorzystaniem wspólnej ramki. Użytkownicy podkreślają znaczenie przestrzegania przepisów dotyczących instalacji elektrycznych w łazience, ze względu na różne strefy bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA