logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonanie nowej instalacji elektrycznej w łazience

Wito_84 06 Gru 2014 22:01 1353 9
  • #1 14198177
    Wito_84
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie kupiłem dom i chcę zrobić w jednym w pomieszczeniu łazienkę, jak mam wykonać instalację elektryczną? W tym pomieszczeniu jest doprowadzony prąd, jest w skrzynce elektrycznej bezpiecznik typu S na te pomieszczenie na gniazda i oświetlenie osobny. Chcę zrobić więcej gniazd i inne oświetlenie. Jak to wykonać?
  • #2 14198231
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Przy takich postach zastanawiam się zawsze czy to faktyczne pytanie, czy też prowokacja. Skoro pytasz tutaj to oznacza, że nie masz żadnej wiedzy. Brak podstawowej wiedzy, nawet w dziale Elektryka Początkujący dyskwalifikuje możliwość udzielenia jakiejkolwiek odpowiedzi. Przecież nie będziemy pisać jak kuć bruzdę i osadzać puszki. Ba, łazienka jako wyjątkowe pomieszczenie ma osobną kartę w normach. Jedyne co można powiedzieć to: wezwij elektryka. Zapłać i miej pewność, że pewnego pięknego dnia, wychodząc z wanny czy brodzika i chwytając się pralki, prąd Cię nie zabije.
  • #3 14198240
    weryfany
    Poziom 27  
    Ocena: 147
    Instalacja rzecz bardzo poważna i musi być wzorowo wykonana, żebyś mnie źle nie zrozumiał, ale od tego są elektrycy którzy ową instalację zrobią.

A mógłbyś jaśniej opisał co chcesz zrobić. Dom z łazienką to logiczne ale w obecnej chwili jeje nie ma czy jak to rozumieć. Jeśli chcesz więcej gniazdek to podłączasz je równolegle do istniejących już gniazdek.
  • #5 14198262
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Czy może jak mam kłopot z czytaniem ze zrozumieniem czy też koledzy? Przeczytajcie pierwszy post z tematu i zastanówcie się o co pytacie i co proponujecie.
  • #6 14198293
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Zanim cokolwiek autor tematu zacznie robić, należy poczytać o strefach oraz zapoznać się z normą "łazienkową":
    PN-HD 60364-7-701:2010
    Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych - Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji - Pomieszczenia wyposażone w wannę lub natrysk.
  • #7 14198297
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    I po przeczytaniu normy stanie się elektrykiem.
    Koniec świata, panie kolego, koniec !
  • #8 14198379
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Oby tylko zechciał się z nią zapoznać jak również poczytać o instalacjach w łazienkach tu na forum i z rad tam zawartych skorzystać.
  • #9 14199312
    Wito_84
    Poziom 2  
    Chce podłączyć ogrzewanie podłogowe w tym pomieszczeniu, tylko znajomy elektryk powiedział, że trzeba nowy obwód zrobić na ogrzewanie podłogowe i osobny na resztę w tym pomieszczeniu...
  • #10 14199322
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Wito_84 napisał:
    Chce podlaczyc ogrzewanie podlogowe w tym pomieszczeniu tylko znajomy elektryk powiedzial ze trzeba nowy obwod zrobic na ogrzewanie podlogowe i osobny na reszte w tym pomieszczeniu...

A Tobie oczywiście to nie na rękę.

Jak zapoznasz się z tym, o czym pisałem będziemy mogli dalej dyskutować. Inaczej nie widzę sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wykonać nową instalację elektryczną w łazience, gdzie prąd jest już doprowadzony. Chce dodać więcej gniazd oraz zmienić oświetlenie. Odpowiedzi sugerują, że instalacja w łazience wymaga szczególnej uwagi ze względu na normy bezpieczeństwa, takie jak PN-HD 60364-7-701:2010. Zaleca się skonsultowanie z elektrykiem oraz zapoznanie się z odpowiednimi przepisami i strefami w łazience. Użytkownik wspomniał o chęci podłączenia ogrzewania podłogowego, co wymaga stworzenia osobnego obwodu elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA