Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kocioł dwufunkcyjny kupić na 45m?

30sergiusz30 24 Feb 2012 23:07 4081 18
    30sergiusz30
    Level 9  
    Obecnie posiadam Berettę super kompakt z otwartą komorą spalania.
    Piec kończy swój żywot. Więcej do inwestowania niż przyjemności z tego pieca.
    Co byście poradzili? Piec wisi w przedpokoju, do łazienki do prysznica 3m, do kuchni instalacji jakieś do 10 m.
    Przy obecnym kotle w kuchni czekam długo na ciepłą wodę.
    irekr
    Moderator
    Ja mam Junkersa i nie narzekam...
    To tak jakbyś miał Mercedesa, drzwi się inaczej zamykają i jeździ dalej....
    30sergiusz30
    Level 9  
    Ale jakiego Junkersa podaj model.Ja rozważam zakup albo Termet MiniTerm albo Junkers Ceraclas.Proszę o pomoc przy wyborze,który z tych dwóch piecy byłby lepszy według was,a może ktoś posiada takie kotły.
    dzimi
    Moderator
    Sprawdź kotły firmy DE DETRICH mają dość dobrą ofertę pod względem wydajności.
    30sergiusz30
    Level 9  
    Który model DeDietrich starczy na 45 m??Teraz mam Beretkę z otwartą komorą spalania czy warto inwestować i zmieniać na zamknietą komorę spalania??
    A więc mam 3 typy pieców Termet MiniTerm Junkers Ceraclass oraz De Dietrich.Proszę o pomoc w wyborze kotła.
    Pozdrawiam
    1tropek
    Level 23  
    30sergiusz30 wrote:
    Który model DeDietrich starczy na 45 m??Teraz mam Beretkę z otwartą komorą spalania czy warto inwestować i zmieniać na zamknietą komorę spalania??
    A więc mam 3 typy pieców Termet MiniTerm Junkers Ceraclass oraz De Dietrich.Proszę o pomoc w wyborze kotła.
    Pozdrawiam

Na 45 metrów wystarczy każdy kocioł dwufunkcyjny.
    Na pewno warto zamontować zamkniętą komorę spalania przy małej kubaturze Twojego mieszkania - wręcz głupotą by było nie zrobić tego.
    Jest też zła wiadomość - o kilka sekund wydłuża się czas oczekiwania na ciepłą wodę w kranie.

Z tych trzech kotłów ja polecam Termeta.
    Lepsza Syrenka od farbowanego mercedesa.
    30sergiusz30
    Level 9  
    Dzięki za pomoc w sumie coraz bardziej jestem przekonany do Termetu.Mam zamiar doprowadzić świeże powietrze z kuchni w rurze ocynk jakieś 6m.Z tego co się dowiadywałem wkład w kominie do odprowadzenia spalin może zostać ten sam.
    Fajnie cenowo przedstawiają się piece De Dietrich nie wiem jaka jest jakość tych pieców bo nikt z moich znajomych ich nie ma.No i najważniejsze to sprawa serwisowania takiego kotła.A więc Junkers odpada zostaje Termet i De Dietrich. Jaka różnica jest jest miedzy MiniTerm a MiniMax??
  • Helpful post
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    30sergiusz30 wrote:
    Piec wisi w przedpokoju...

Zatem MUSI być kocioł z zamkniętą komorą spalania.
    30sergiusz30 wrote:
    ... do łazienki do prysznica 3m, do kuchni instalacji jakieś do 10 m.
    Przy obecnym kotle w kuchni czekam długo na ciepłą wodę.

I nic tu nie da i nie zmieni wymiana kotła.
    30sergiusz30 wrote:
    Jaka różnica jest jest miedzy MiniTerm a MiniMax??

Sposobem produkcji ciepłej wody.
    dzimi
    Moderator
    Ja sprawę ciepłej wody rozwiązałem umieszczając bojler na ciepłą wodą. W ten sposób mam ciepłą wodę ciągle a i piec nie włącza się za każdym przekręceniem kurka.
    30sergiusz30
    Level 9  
    Czyli który bedzie dla mnie optymalny MiniMax czy MiniTerm??Bojler do kotła na 45m??Chodz bym chciał to nie mam na niego miejsca w domu.
    1tropek
    Level 23  
    30sergiusz30 wrote:
    Czyli który bedzie dla mnie optymalny MiniMax czy MiniTerm??Bojler do kotła na 45m??Chodz bym chciał to nie mam na niego miejsca w domu.

A gdyby był wielkości kotła? Takie dwa pudełka.
    Taki zasobnik niestety kosztuje.
    Mini-Term jest prostszy ale przy konwektorowych grzejnikach i bardzo "kamiennej" wodzie lepszy mini-max.
    mirrzo

1tropek wrote:
    ... ale przy konwektorowych grzejnikach i bardzo "kamiennej" wodzie lepszy mini-max.

Jestem odmiennego zdania - MINI TERM
    30sergiusz30
    Level 9  
    Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze kotła.Zawiśnie na 99%Termet MiniTerm z zamknietą komorą spalania.Mam nadzieję że będzie lepiej się sprawował niż Beretta.
    Jeszcze jedno zapytanie do fachowców i znawców.Obecny kocioł najprawdopodobniej ma odprowadzenie spalin Φ130 czyli kocioł który bedzie nastepcą tez musi mieć takie odprowadzenie nie może mieć np.Φ125???
    30sergiusz30
    Level 9  
    Czyli cały wkład który mam obecnie w kominie jest do wyrzucenia??Beretta ma wyjście spalin Φ130.Myślałem że dobiore kocioł który ma taka samą srednicę a jedynie doprowadze z dworu świeże powietrze w ocynku i zastosuje adapter na piecu z zamknieta komorą i bedzie wszystko współgrac.
    mirrzo

Nie, nie będzie współgrać. Aktualna rura Φ130 nie nadaje się do odprowadzenia spalin, ponieważ nie jest połączona kielichami bez uszczelek.
    Pocieszające dla Ciebie jest to, że do obecnej rury Φ130 wsuwasz rurę Φ80 i masz komin koncentryczny. Grubszą ściągasz powietrze do spalania, a cienką wyrzucasz spaliny do kosmosu.
    Sprawdź, jaka jest wysokość Twojego komina i zadecyduj, jaki musisz mieć komin. Dokładnie ma wyglądać to tak:
    Jaki kocioł dwufunkcyjny kupić na 45m?
    30sergiusz30
    Level 9  
    Kurcze przyznam się że nie sądziłem, że będzie to na tyle skomplikowane. Wydawało mi się, że doprowadzę świeże powietrze rurą przez kuchnię, kominiarz założy adapter na piec i będzie wszystko współgrać. Muszę w takim razie wszystko przekalkulować, ewentualnie zostanie piec z otwartą komorą spalania. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
    William Bonawentura
    Level 33  
    30sergiusz30 wrote:
    ewentualnie zostanie piec z otwartą komorą spalania.

Kupiłbyś dziś samochód bez pasów bezpieczeństwa ? Albo Poloneza palącego 15l/100km ? Jeśli wymieniasz kocioł to obowiązkowo z zamkniętą komorą a do komina wkładasz rurę spalinową z uszczelkami.
    Anonymous
    Anonymous