logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki jest prawidłowy układ połączeń aplikacji MOC3021+BT136

al555 29 Gru 2004 07:49 19491 9
REKLAMA
  • #1 1093890
    al555
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Uruchomiłem układ sterowania 4 triakami + 89s52 wszystko działa prawidłowowo ale chciałem skonsultować nieścisłość.
    Układ nie wyzwalał triaka do momentu gdy układ połączeń odpowiadał nocie aplikacyjnej MOC3021.
    Układ zaczał pracować prawidłowo gdy zamieniłem miejscami rezystor 470R oraz kondensator 47nF ( 50nF) przy bramce triaka.

Korzystałem z noty aplikacyjnej optodiaka MOC3021 f-my Fairchild ( link do dokumentacji http://www.fairchildsemi.com/ds/MO%2FMOC3021-M.pdf - rys. 9 str. 6 )
    niby układ działa poprawnie ale boję się, że coś przeoczyłem. Ciekawe jest to że w jednym z artykułów w Elektronice dla Wszystkich był układ sterowania triakiem wg noty tego optodiaka po czym ukazała się poprawka z informacją żeby zamienić te dwa elementy.

Ktoś spotkał się z tym problemem ??

(Odpadają uproszczone układy połączeń bez rezystorów i kondensatorów "gasikowych")

Poniżej układ połączeń orginalny z noty aplikacyjnej MOC3021 oraz działający układ połączeń w moim układzie.
    Załączniki:
    • Jaki jest prawidłowy układ połączeń aplikacji MOC3021+BT136 tr2.JPG (18.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki jest prawidłowy układ połączeń aplikacji MOC3021+BT136 tr1.JPG (52.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1093952
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Montowałem niedawno taki podobny układ i powinno byc tak podłaczone:
    Załączniki:
    • Jaki jest prawidłowy układ połączeń aplikacji MOC3021+BT136 MOC3041.jpg (26.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1100276
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    @Telo
    Na Twoim schemacie optotriak posiada detekcję zera, więc schemat aplikacyjny jest trochę inny.

W przypadku MOC3020 (sterowanie fazowe) dawałem w szereg z optotriakiem i bramką triaka tylko rezystor 2k2/0,5W - zawsze działało niezawodnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1103018
    Ptaku80
    Poziom 12  
    Witam serdecznie

Ja od kilku lat używam takiego połączenia jak na obrazku i nigdy nie miałem problemów. Układ obciążam przeważnie żarówkami do 100W
    natomiast na wejściu optotriaka podaje sygnał z bramek cmosa czyli ok 5V. Zawsze też używam optotriaka 3021 i BT 136.
    Załączniki:
    • Jaki jest prawidłowy układ połączeń aplikacji MOC3021+BT136 optotriak.jpg (12.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2793916
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Ja mam podobny problem czasami mi sie nie wyłącza triak, można stosować układ ze "snubblerem" czyli RC miedzy anodami i przy Opto ale co jezeli urządzenie pracuje tylko na 1 fazie i zależnie jak zostanie włożona wtyczka to raz obciazenie podpięte jest od strony przewodu zimnego a raz od goracego ... ?
  • #6 2794074
    GienekS
    Poziom 32  
    To nie ma znaczenie. Optotriak załatwia niezależność podłączenia obciążania triaka.
  • #7 2794825
    Jaco18
    Poziom 26  
    No niby tak ale czemu w takim razie na schematach są podpisane osobno punkty przyłączrnia 220V jako Hot i Cold a nie są takie same... ?
  • REKLAMA
  • #9 2877845
    ekspert100
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    cd link

Jesli podłanczasz jako odbiornik przekażnik 12v
    powinieneś odkłócać obwód ponieważ w trakcie załanczania cewki
    przekażnika powstają pasożytnicze oscylacje i należy je tłumić
    czyli równolegle do cewki przekażnika podłączyć diodę + kondenator
    lub diodę + obwód rc
    Naomiast zasilanie tej części układu
    można dodatkowo odfiltrować stosująć szergowo dioda + cewka
    a na końcu kondenator np 1000 mikro.
  • #10 5712515
    Lukasz_Ha
    Poziom 1  
    Jaco18 napisał:
    Ja mam podobny problem czasami mi sie nie wyłącza triak, można stosować układ ze "snubblerem" czyli RC miedzy anodami i przy Opto ale co jezeli urządzenie pracuje tylko na 1 fazie i zależnie jak zostanie włożona wtyczka to raz obciazenie podpięte jest od strony przewodu zimnego a raz od goracego ... ?

Miałem podobny problem podczas sterowania grzałką. Triak jak gdyby się zawieszał, tzn. nie reagował na zmiany PWM'a. Przyczyna była prosta, za krótki czas impulsowania PWM'a. Przeszedłem na sterowanie grupowe oraz zwiększyłem okres impulsowania PWM'a do 400ms. Pomogło Triak się nie zawiesza ani nie pali się.
    Dołączam rysunek ideowy oraz na rysunku R=220 Ohm a na wejściu MOC2031 powinien być wrysowany 1kOhm.
    Filtrów nie stosowałem w tym przypadku, chociaż można by.
    Załączniki:
    • Jaki jest prawidłowy układ połączeń aplikacji MOC3021+BT136 ScanImage001 (Large).jpg (123.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego układu połączeń aplikacji optotriaka MOC3021 z triakiem BT136 sterowanym przez mikrokontroler 89s52. Problemem było niewyzwalanie triaka przy układzie zgodnym z notą aplikacyjną MOC3021, które rozwiązano przez zamianę miejscami rezystora 470Ω i kondensatora 47nF przy bramce triaka. Wskazano, że w niektórych publikacjach pojawiły się poprawki dotyczące tej konfiguracji. Użytkownicy potwierdzają, że stosowanie rezystora w szeregu z bramką triaka oraz kondensatora (tzw. "gasika") jest konieczne dla stabilnej pracy. Wskazano także, że optotriak MOC3021 nie posiada detekcji zera, co wpływa na sposób sterowania. Poruszono kwestie stosowania układów RC ("snubber") między anodami triaka dla tłumienia zakłóceń, zwłaszcza przy obciążeniach indukcyjnych lub zmiennym podłączeniu fazy. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego czasu impulsowania PWM przy sterowaniu triakiem, aby uniknąć jego zawieszania. Podano przykładowe wartości rezystorów (np. 220Ω, 1kΩ, 2,2kΩ) i kondensatorów stosowanych w układzie. Wskazano również na konieczność filtracji i tłumienia oscylacji w obwodach cewki przekaźnika, jeśli jest stosowany jako odbiornik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA