logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lark Freebird 50.2 - nawigacja nie uruchamia się, świeci czerwona dioda

franek.bmw 26 Lut 2012 23:13 9006 16
REKLAMA
  • #1 10604274
    franek.bmw
    Poziom 11  
    Witam,
    moja nawigacja Lark Freebird 50.2 od pewnego czasu odmawia posłuszeństwa. Mianowicie nie chce się włączyć. Po przytrzymaniu przycisku włączającego zaświeca się jedynie czerwona dioda i lekkie podświetlenie ekranu, który wyświetla się cały czarny. Jedynie ale rzadko zaskoczy jak jest podłączona do +12V w aucie. Jak podłączę do komputera to nic, tylko jarzy się lekko zielona dioda a po włączeniu objawy takie same jak powyżej. Próbowałem go resetować ale wciśnięcie resetu też nic nie daje.

Czy ktoś już miał taki problem ze swoim GPS'em albo ma pomysł co się stało z moim i ewentualnie czy da się to jakoś naprawić?
  • REKLAMA
  • #3 10604980
    franek.bmw
    Poziom 11  
    A jak wyjąć tą starą? Bo nie wiem jak się zabrać do rozkręcenia tego GPS.
  • REKLAMA
  • #4 10605010
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    Metalowa ramka z przodu jest przyklejona na taśmę dwustronną - odklej ją delikatnie - pod spodem masz wkręty.
  • #5 10605034
    franek.bmw
    Poziom 11  
    Metalowa ramka? Mój wygląda tak:
    Link
  • REKLAMA
  • #7 10605100
    franek.bmw
    Poziom 11  
    Ok, otworzyłem. Mam tam baterię -PTI PL053450P +900mAh 3.7V
    Napięcie na niej to 3,4V zmierzone.
    Jaką kupić? Są jakieś ścisłe zamienniki czy jakaś standardowa 3.7V powinna działać?
  • #8 10605471
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1240
    dobierz podobną wymiarami np na batimexie i zamów - pojemność możesz dać większą jak się zmieścisz w gabarycie.
  • #9 10610597
    franek.bmw
    Poziom 11  
    Zrobiłem jeszcze mały test i podłączyłem GPS do zasilacza zamiast od baterii. Ustawiłem 3,7V i nic. Te same objawy co przy baterii. Jak to możliwe?
  • #11 10612576
    franek.bmw
    Poziom 11  
    To ile tam dać?
  • #12 11595218
    aktus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam podobny problem. Po wymianie akumulatora niestety dalej to samo - świeci się czerwona dioda ( po rozkręceniu widać świecącą się zieloną diodę ).
    @Edit:
    Problem jest częściowo rozwiązany - navi ładowała się przez 18h i teraz po odłączeniu zasilania gaśnie czerwona dioda, a po wciśnięciu przycisku power włącza się podświetlenie. Wieczorkiem będę miał trochę więcej czasu to podepnę ją do komputera.
  • #13 11595832
    franek.bmw
    Poziom 11  
    Czyli problem dalej nie rozwiązany. A próbował Pan podgrywać nowy soft?
  • REKLAMA
  • #14 12260338
    damzoo
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Czy ktoś sobie poradził z padniętym larkiem 50.2? U mnie świeci się czerwona dioda po włączeniu.. sprawdzałem też stan baterii miernikiem po naładowaniu i przy włączeniu w okolicach 3,7 V. Przycisk reset zmienia na chwile diode na zielony, komputer niestety też jej nie widzi.
  • #15 12316611
    newerback
    Poziom 11  
    Witam, tak samo jak kolega opisał w pierwszym poście mam w Lark Freebird 50.3 i też już próbowałem podmienić baterie i nadal lipa jak odleży kilka godzin to czasem daje się włączyć ale tylko podłączona do kompa jak tylko odepnę to gaśnie i znów na kilka godzin spokój bo nie chce się uruchomić. Kontakt z infolinią techniczną: "trzeba wgrać soft bo te nawigacje tak mają"
  • #16 12652546
    maqol
    Poziom 1  
    Witam,
    czy ktoś wie co robić z tym problemem?:/a może Lark do śmieci?! i rozglądać się za czymś nowym, bo jakoś wszystkie posty dziwnie niedopowiedziane względem tej cholernej czerwonej diody i bezsilności związanej z uruchomieniem navi...
  • #17 12658903
    newerback
    Poziom 11  
    ROZWIĄZANIE :) Po telefonie do Larka dowiedziałem się że to jest normalne i co jakiś czas tak się może zrobić i wtedy trzeba odesłać do nich na wgranie nowego softu bo samemu to niema jak.
    Sztukę o której pisałem przyjęli bez gwarancji i bez dowodu zakupu. Wgrali nowy soft i hula - za free.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nawigacją Lark Freebird 50.2, która nie uruchamia się, świeci czerwona dioda, a ekran pozostaje czarny. Po podłączeniu do zasilania w samochodzie czasami udaje się ją włączyć, ale nie działa poprawnie. Użytkownicy sugerują wymianę baterii, która jest trudna do wymontowania, oraz podłączenie do zasilacza. Po wymianie baterii problem nie ustępuje, a nawigacja nie jest widoczna dla komputera. Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy i sugerują, że może być konieczne wgranie nowego oprogramowania przez serwis, co zostało potwierdzone przez infolinię Larka. Ostatecznie, po wgraniu nowego softu, urządzenie działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA