logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzysk ciepła z blachodachówki alternatywa dla kolektorów

bolszy188 27 Lut 2012 13:52 8460 5
  • #1 10605734
    bolszy188
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Witam, Panowie jako że zima się kończy człowiekowi strzelają różne pomysły do głowy. Tak sobie myślę jak zachowałyby się rurki pod dachem tzn. mam 2 stropy na drugim rozłożyłbym pex-a od strony południowej zalał wodą wpiął do baniaka miał ciepłą wodę. Tak to brzmi w teorii ale czy ktoś próbował to już zrobić. U mnie pod blachodachówką jest na prawdę gorąco latem. Mój ojciec wykorzystuje to "ciepłe powietrze do ogrzania" piwnic w lecie. wentylator wciąga ciepłe powietrze do sal w piwnicach sprawdza się znakomicie. Jednak wciąganie powietrza a ogrzanie nim rurek to troszkę inna sprawa. Temat otwarty celem badania śmiałe wypowiedzi mile widziane.
  • #2 10605870
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Nie sprawdzi się.
    Jak na pewno zauważyłeś każdy kolektor jest osłonięty od jednego z czynników zdejmujących szybko ciepło a mianowicie .... wiatru ;
    Spadzisty dach sam nawet przy bezwietrznej pogodzie wymusza ruch powietrza i się "schładza" czerpiąc z dołu zimniejsze powietrze a gorące eksportuje w niebo ;
    Czynnik cieczowy ma dużą bezwładność ;
    Jeśli już na siłę chcesz tak zdjąć energię spod dachu to zdejmij powietrze tak jak ojciec i skieruj aby opływała zbiornik wody na dole .
  • #3 10605895
    bolszy188
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    słabo to będzie działać (opływanie powietrza), jak sam wspomniałem luźna dyskusja czekam na więcej.
  • #4 10606977
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11804395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11804804
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Na forum Muratora był rozległy wątek kogoś, kto zrobił taki "blachodachówkowy" wymiennik. Ciepłe powietrze skierował na wymiennik z chłodnicy samochodowej a jej obieg podłączył do dodatkowej wężownicy zasobnika w kotłowni.
REKLAMA