logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć płytę indukcyjną bez uziemienia przy 3 fazach?

bmx69 28 Lut 2012 19:55 2789 8
REKLAMA
  • #1 10611970
    bmx69
    Poziom 2  
    Witam,

pytanie moje dotyczy podłączenia płyty indukcyjnej, a mianowicie czy jeżeli posiadam 3 fazy (każda po 220V)i przewód zerowy, ale nie mam uziemienia mogę podłączyć płytę indukcyjną?

Dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10611994
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Nie rozumiem, chociaż bardzo się staram :( Możesz dokładniej opisać co cię trapi? :)
  • REKLAMA
  • #3 10612001
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Tak.
  • #4 10612117
    19barti78
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Akrzy74 napisał:
    Nie rozumiem, chociaż bardzo się staram :( Możesz dokładniej opisać co cię trapi? :)

Chyba chodzi o to czy można zainstalować płyte indukcyjną 3 fazową mając w domu sieć TN-C - ja to tak zrozumiałem... :-)
  • #5 10612119
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Do płyty podpinasz 3 fazy, niebieski (Neutralny) i żółto-zielony (OCHRONNY).
    Ten żółto-zielony musi być podłączony do GSU w rozdzielni.
    GSU - musi być uziemiona.
  • REKLAMA
  • #6 10612121
    bmx69
    Poziom 2  
    Przepraszam jeśli pisze niezrozumiale, ale niestety ta dziedzina jest dla mnie czarną magią:)

Może wytłumaczę wg obrazka instalacji płyty: wszystkie potrzebne przewody do instalacji
    mam, prócz przewodu ochronnego, który wg opisu jest potrzebny.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 10612147
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    INTOUCH napisał:
    Do płyty podpinasz 3 fazy i żółto-zielony.

Na pewno?
    Skąd wiesz jaka jest płyta?
    Przecież spora część płyt indukcyjnych jest na napięcie 230V -> 2L + N + PE.
  • REKLAMA
  • #8 10612148
    19barti78
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    INTOUCH napisał:

Ten żółto-zielony musi być podłączony do GSU w rozdzielni.
    GSU - musi być uziemiona.

Ale jego właśnie w tym przypadku nie ma :-)
  • Pomocny post
    #9 10612258
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Tyle tu bzdur, że szkoda mi czasu na tłumaczenie.

Do autora- masz wszystkie przewody potrzebne do podłączenia kuchni, pod warunkiem, że zastosowano odpowiedni przekrój przewodu i zabezpieczeń dla tego obwodu, pod warunkiem spełnienia warunku S.W.Z dla obwodu/instalacji, pod warunkiem, że masz odpowiedni przydział mocy.

Elektryk będzie wiedział co i jak zrobić aby było dobrze i w dodatku wykona pomiary oraz udzieli gwarancji na wykonana robotę.
    Temat przenoszę do kosza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia płyty indukcyjnej w systemie trójfazowym (3 x 220V) bez uziemienia. W odpowiedziach pojawiają się wątpliwości dotyczące braku przewodu ochronnego (PE) oraz konieczności spełnienia norm instalacyjnych. Wskazano, że elektryk powinien ocenić instalację, zapewnić odpowiedni przekrój przewodów oraz zabezpieczeń, a także wykonać pomiary. Istotne jest, aby instalacja była zgodna z wymaganiami technicznymi i miała odpowiedni przydział mocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA