logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie płyty indukcyjnej na 2 fazy z zabezpieczeniami B16 - czy to bezpieczne?

adam6232 18 Sie 2014 22:44 4197 4
REKLAMA
  • #1 13888653
    adam6232
    Poziom 2  
    Witam
    Planuje podłączyć płytę indukcyjna. Posiadam 3fazy, 17kW mocy przyznanej, niestety w rozdzielni nie mam już miejsca na nowe zabezpieczenie 3faz, mam za to 2 wolne zabezpieczenia 1faz B16( każde z wydzielone z innej fazy) dodatkowo spory zapas przewodów 3x2,5mm^2. Płyta standardowa, wymaga podłączenia z 1fazy (z ograniczeniami mocy) lub z 3 faz (z wykorzystaniem tylko 2faz). Zastanawiam się czy nie będzie problemów gdy wykorzystam te 2 pojedyncze zabezpieczenia i podłącze 2 przewodami 3x2,5mm^2.
    Wiem ze będzie trzeba pamiętać o wył. 2 zabezpieczenia w razie jakiś prac. Co o tym myślicie, będzie ok czy pojawią się jakieś niespodzianki?
  • REKLAMA
  • #2 13888722
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 765
    Co prawda elektrykiem nie jestem ale z tego co widziałem u siebie zwykłe bezpieczniki w rączce mają otwór do przełożenia pręcika tak aby je połączyć tak samo jak 3fazowy aby wyłączały się w tym samym momencie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13888771
    adam6232
    Poziom 2  
    Faktycznie jest taki otwór i można je połączyć by wybijało razem i pewnie to wykorzystam dzięki ;). Nadal jednak czekam na opinie czy podłączenie

"jedno zabezpieczenie 3faz + jeden przewód 5x2,5mm^2 (z niewykorzystaną 1 fazą)"

można zastąpić podłączeniem

"dwa zabezpieczenia 1fazowe (obwody wyodrębnione z rożnych faz) + dwa przewody 3x2,5mm^2"
  • #5 13888798
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4323
    Nie dociera do Ciebie, że samo połączenie "pręcikiem" dźwigni wyłączników nadmiarowoprądowych nie wyzwoli jednego gdy wartość prądu spowoduje zadziałanie drugiego???

I nie kombinuj łataniny z resztek jaka Ci pozostała tylko kup parę metrów przewodu pięciożyłowego i zrób to tak jak Pan Bóg przykazał.

A najlepszym wyjściem będzie kontakt z kompetentną osobą a nie szukanie pomysłowego Dobromira.

Temat zamykam.
REKLAMA