logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ACER 7520G - brak obrazu po uruchomieniu, diody świecą, wentylator działa

wojt91 29 Lut 2012 10:48 2731 12
REKLAMA
  • #1 10614160
    wojt91
    Poziom 2  
    Witam. Świeżo kupiłem laptopa z allegro i dodam, że pare dni chodziłoo wszystko ok, natomiast dzisiaj załączam go, diody zaczynają świecić, wentylatorek chodzi ale na ekranie nic nie wyświetla. ?

parametry laptopa:
    Ram 4 GB DDR 2
    Procek 2 x 2,2 Ghz AMD Turion
    Grafika dedykowana 512 MB (TurboCahe up to 1791) NVIDIA GeForce 8600M GS
    Dysk 320 GB
    System windows 7
    Matryca 17" rozdzielczosć 1440x900
  • REKLAMA
  • #2 10614345
    nuda
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Układ graficzny do wymiany koszty do 600zł zależy od serwisu.
  • REKLAMA
  • #3 10614517
    wojt91
    Poziom 2  
    ten laptop kupiłem pare dni temu temu i był 3 razy odpalony w moim domu, i odrazu taka usterka ? moze to jakas ukryta wada i koleś poprostu chciał sie pozbyc tego laptopa, jak sądzicie?
  • #4 10615940
    Endrju111
    Poziom 23  
    Ocena: 35
    Bardzo możliwe że ktoś zrobił reflow (czyli podgrzał czymś układ) i sprzedał jak najszybciej póki chodzi. Z doświadczenia wiem, że to częsta praktyka na allegro, zwłaszcza wśród słynnych dv-ek ok HP.
    Bez wymiany układu usterka będzie powracać.
  • #5 10685727
    wojt91
    Poziom 2  
    tak, to układ graficzny, u pobliskich 'serwisantów' koszt wymiany 800zl. Chyba nie warto go naprawiać, ze sprzedawcą brak kontaktu, zostałem oszukany.!
  • REKLAMA
  • #6 10685873
    iPC Serwis
    Poziom 13  
    podepnij lapka pod zewnetrzne złącze grafiki na monitor i napisz czy działa
  • #7 10685973
    Endrju111
    Poziom 23  
    Ocena: 35
    800zł?? to co to za układ? Albo ten serwis sobie sporo za montaż liczy, albo gdzieś wysyłają a potem jeszcze dodają marżę do tego.
  • #8 10687884
    wojt91
    Poziom 2  
    Wydaje mi się, że masz racje, raczej go gdzieś wysyłają i doliczają marże.
    Nie mam teraz laptopa w domu, bo narazie jest u tego serwisanta który zdiagnozował tą usterkę, odbiorę go w poniedziałek, podpinałem go pod monitor, jednak brak sygnału. ktoś pomoże taniej ?
  • #9 10691027
    pawelbul
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Wydaje mi się, że w tym modelu grafika jest na złączu MXM. Przyczyną usterki może być sama karta jak i to złącze. Koszt wymiany układu grafiki w tym przypadku to 450-500 zł z nowym układem i 12 miesięczną gwarancją.
  • REKLAMA
  • #10 10692256
    mateo704
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Niestety, ale to prawda. Zostałeś oszukany. Posiadam bliźniaczy model Acer Aspire 5720G, który posiada identyczną płytę główną jak model 7520G. Na 99% usterce uległa karta graficzna, która została wygrzana (najprawdopodobniej w piekarniku) i dzięki temu pochodziła kilka dni po sprzedaży laptopa. Możliwości są dwie. Udanie się do serwisu i wykonanie rebalingu lub kupno na allegro karty graficznej z demontażu. Po aktualizacji biosu do wersji 1.45 wiele modeli kart graficznych powinno współpracować bez problemu. Rok temu udało mi się na swoim uruchomić 9600M GT, kupiony na allegro za ok.230 zł i ma się całkiem dobrze. Problem w tym że to loteria i ciężko stwierdzić po zdjęciach czy sprzedawana karta była pieczona.
  • #11 10692311
    pawelbul
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    mateo704 napisał:
    Możliwości są dwie. Udanie się do serwisu i wykonanie rebalingu lub kupno na allegro karty graficznej z demontażu.

Wykonywanie rebalingu to pieniądze wyrzucone w błoto, usterka powróci w ciągu kilku miesięcy, a jeśli układ był już grzany to jeszcze prędzej. W grę wchodzi zakup nowej karty lub naprawa posiadanej, ale nie poprzez rebaling tylko wymianę układu na nowy.
  • #13 10757602
    crazymarek
    Poziom 11  
    Te karty mają wadę fabryczną. Naprawa polega na zdjęciu radiatora i suszeniu suszarką około 5 minut GPU. Tym oto sposobem zostanie nam darowane parę godzin poprawnej pracy komputera. W tym czasie instalujemy program nvidia settings. W GPU core ustawiamy coś około 675 Mhz, w NTT corrinno taka wartość jest skuteczna, w innych komputerach trzeba zastosować metodę prób i błędów. Zapisujemy takie ustawienia w nowym profilu i ustawiamy tak aby ten profil uruchamiał się ze startem windowsa. W ten sposób otrzymujemy taką software-ową suszarkę i problem znika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem ACER 7520G, który po kilku dniach użytkowania przestał wyświetlać obraz, mimo że diody świecą, a wentylator działa. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie układu graficznego, co może być wynikiem wcześniejszej naprawy (reflow) lub fabrycznej wady karty graficznej NVIDIA GeForce 8600M GS. Koszt wymiany układu graficznego w serwisie wynosi od 450 do 800 zł. Użytkownicy radzą podłączyć laptopa do zewnętrznego monitora oraz rozważają zakup nowej karty graficznej z demontażu jako alternatywę. Wskazano również na możliwość tymczasowego rozwiązania problemu poprzez obniżenie częstotliwości GPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA