logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiszlifierka z LIDLa - czy nadaje się do cięcia stali 0,5mm?

jackas95 29 Lut 2012 15:12 6295 7
REKLAMA
  • #1 10615002
    jackas95
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, po raz kolejny w LIDLu zostaje wystawiona na sprzedaż taka oto mini-szlifierka: Link lecz nie wiem jakie są jej możliwości. Na filmie ogranicza się to do grawerowania w modelach, ale widzę, że w zestawie są też tarcze ścierne. Czy da się tym zrobić coś poważniejszego? Np. Zrobienie otworu w 0,5mm stalowej blasze? Czy można ten zestaw ew. później rozszerzyć o dodatkowe elementy? Nie znam się na tym jaka powinna być moc i obroty, dlatego proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10617215
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Jak dla mnie cena trochę za wysoka, w Kauflandzie widziałem podobne urządzenia za 40 zł. Raczej urządzenia tego typu mogą posłużyć do wspomnianego grawerowania czy wiercenia otworów w laminacie, z całą pewnością wiertarki nam nie zastąpią.
  • REKLAMA
  • #3 10617233
    jackas95
    Poziom 9  
    ok, dzięki, tylko mi nie chodziło o zastąpienie wiertarki, tylko porzeźbienie w obudowie komputerowej z blachy 0,5mm ;P Czy takie coś wystarczy?
  • REKLAMA
  • #4 10617237
    Ruzby
    Poziom 19  
    Ocena: 49
    Na twoim miejscu nazbierałbym drugie tyle i kupił oryginalnego Dremela... Akcesoria kupisz gdzie się da, lepsza jakość wykonania itd.
  • #5 10617946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10618738
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Ja kupiłem z allegro taniego ferm-a z wałkiem giętkim i nie żałuje. Cena <100zł. Pamiętaj że w uchwyt dowolnego wiertła się nie wkręci. Jeśli trzeba precyzyjnie uchwycić, to lepiej jest pracować z wałkiem giętkim, są mniejsze drgania i silnik też swoje waży (przynajmniej ten 160W z ferma).
  • #7 10984487
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Ja zakupiłem podobną firmy PARKSIDE, lecz z akumulatorkiem zamiast zasilania z prostownika - żałuję, gdyż po paruset odwiertach należy ładować akumulator.

Druga sprawa - jej moc jest dość niska, otworów w drewnie, metalu fi >= 2 nie wywiercisz szybko.

Trzecia sprawa - lepiej zainwestować w jakąś wiertareczkę, która ma futerko samozaciskowe, a nie tak jak tu - do każdego rozmiaru wiertła inny uchwyt.
    Efekt jest taki, że dostarczone do niej uchwyty łapią wiertła dopiero od 0,8mm.

Przy wierceniu PCB czasem przydają się 0,6.
  • #8 10984493
    jackas95
    Poziom 9  
    Ja też ją właśnie kupiłem ;) Nie mogłem się oprzeć. trochę słaba, ale przy odrobinie Tcierpliwości wystarcza do wszystkiego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat mini-szlifierki z LIDLa, zastanawiając się nad jej możliwościami w kontekście cięcia stali o grubości 0,5 mm. Wiele osób wskazuje, że urządzenie nadaje się głównie do grawerowania i wiercenia w materiałach takich jak laminat, ale nie zastąpi wiertarki. Wskazano na niską moc (około 50W), co ogranicza jego zastosowanie. Użytkownicy sugerują rozważenie zakupu bardziej wydajnych modeli, takich jak Dremel lub Ferm, które oferują lepszą jakość i większą moc. Wspomniano również o problemach z uchwytami, które nie są uniwersalne dla różnych rozmiarów wierteł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA