logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet działa tylko na stronach www po podziale kabla z sąsiadem

smokie2 29 Gru 2004 17:40 1457 12
REKLAMA
  • #1 1095195
    smokie2
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam
    mam taki problem ze poza stronami www nic nie moge robic na necie!!
    zaczelo sie to od momentu kiedy sasiad podlaczyl sobie neta, i ten gosc ktory zakladal nie przeciagnal nowego kabla tylko wykorzystal moj w ten sposob ze do mnie dal 4 przewody i do niego 4 !
    napewno nie jest to wina systemy sprawdzalem na linuxie i windowzie , nie ma tez zablokowanych portow!! karta sieciowa napewno dziala !!
    juz nie wiem co robic !
    prosze o pomoc

siec stoi na routerze sprzetowym, DSL , gwiazda
  • REKLAMA
  • #2 1095205
    sipowitz
    Poziom 18  
    Ocena: 72
    Napisz coś bliżej na temat budowy tej sieci, bo z Twojego opisu niewiele wynika. Jak napiszesz coś wiecej, to będziemy komibnować dalej.
  • #3 1095516
    Fly0
    Poziom 11  
    Ja na jednym kablu mam podłaczony komp i i sewrwer i wszystko śmiga.
  • REKLAMA
  • #4 1096250
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Spróbój przerzucic swoją kartę ze 100 na 10 Mbps i zobacz czy działa jeśli tak to jest problem z przesłuchem na kablu lub źle zarobiony kabel jeśli nie i wszystko jest tak jak opisujesz to na 90% źle zarobiony kabel.
    A jaką masz prędkość przy ściąganiu plików ??
    A Twój sąsiad jaka ma prędkość??
  • #5 1097874
    smokie2
    Poziom 13  
    sprawdzilem u sasiada no i mamy podobny transfer sciagania plikow z netu !
    ale tylko ze stron www!!
    zauwazlyme cos dziwnego , wiec mam ze wyslalem 1 500 000 oakietow a odebralem tylko 20 000 chyba cos nie tak, bo zawsze mialem porownywalna ilasc ?? zmienilem kkarte z 100 na 10 i nadal to samo :(
    skoro kabel jest zle zrobiony to chyba wcale nie powinienem miec netu, a moge sie laczyc tylko ze stronami www !!

mam jeszcze cos takiego ze zaden z programow czy to p2p czy jakis komunikator nie chca sie polaczyc a jesli sie juz polacza to maksymalnie na 5 s a pozniej sie rozlacza!

pls pomozcie bo juz nie wiem co robic!
  • REKLAMA
  • #6 1097978
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Niezrozumiałem cię widocznie dobrze dobrze.
    Czyli jak ściągasz pliki "ze stron www" to net chodzi normalnie??
    A problem pojawia się przy korzystaniu z p2p i gg??
    U sąsiada gg i p2p działa normalnie??
    A co z odbieraniem np. większych załączników z emaila??
  • REKLAMA
  • #7 1098022
    smokie2
    Poziom 13  
    o to caly czas i chodzi !
    ze moge laczys sie tylko przez www,
    zaden inny program nie chce sie polaczyc czy to bedzie jakas gra komunikator czy P2P, u sasiasa wsystko jest OK.

zachowuje sie tak jakby wszystkie porty z wyjatkem 80 byly zablokowane, rozmawialem z adminem i nic nie jest zablokowane u nikogo !

sprawdzalem na 2 roznych kartach sieciowy i na obu to samo :( , rozne systemy i tez nic

nie mam firewalla ani programu antywirusowego ;) wiec to nie ich wina

moze to cos ze sprzetem ?? plyta glowna ,
  • #8 1098194
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Portami zajmuje się protokół TCP, więc nie jest to raczej sprawa sprzętowa. Skoro admin nie kłamie i nic nie poblokował :) to trzeba pomyślec chyba o jakimś wirusiku tylko dziwne skoro na obydwóch systemach Ci to niedziała. Sprobój coś przeskanować może wyjdzie jakiś bakcyl...
    Możesz też spróbować jeszcze raz zainstalowac protokół TCP/IP
    Jakiego masz Windowsa??

W każdym bądźrazie czarów nie ma skoro wcześniej działalo a teraz nie chce to coś się musiało spie...(czyt. zepsuć).

Pozdrawiam

A no i co z tą pocztą??
    A skoro ściągasz jakieś pliki "z www" to na pewno działa jeszcze port 21(FTP)
  • #9 1098268
    smokie2
    Poziom 13  
    wirus to napewno nie jest:)
    sprawdzalem na windowzie XP (instalowalem go od poczatku ale nic to nie pomoglo przed jak i po dziala tak samo) , Mandrake 10.0 i na Knoppixie (odlaczylem dysk twardy na wszelkii wypadek ) no i nadal to samo :(
    do poczty uzywam The Bata, i jak chce odebrac lub wyslac poczte dostaje komunikat ze nie moge sie polaczyc z serverem! ale jak wchodze przez www na konto to bez problemu sie laczy :|

na WPkontakt tez mam "brak placzenia z serverem"

byl juz u mnie ten gosc (tydzien temu ) co zakladal sie i stwierdzil ze karta sieciowa sie zawiesila wiec ja wyja z plyty i wlozyl spowrotem i dzialalo dobrze ale tylko do nastepnego dnia, wiec pozyczylem od kumpla karte sieciowa ale na niej bylo to samo "brak polaczenia z serverem" , dzial tylko www!
    juz nie wiem co to moze byc!
  • #10 1098803
    sipowitz
    Poziom 18  
    Ocena: 72
    Powymieniajcie obydwie sieciowki, nie są drogie. Poza tym sprawdź dokładnie, czy udostępnianie netu jest zrezalizowane prawidłowo. Jeśli nie masz pewności, skonfiguruj udostępnianie jeszcze raz. Posprawdzajcie konfigurację firewalli jeżeli oczywiście je macie. Ostatnia rzecz, skoro macie dwa kompy na jednym kablu, to czy na pewno jest on z tzw. przeplotem i wykonanym wg kolorystyki - zweryfikujcie to. Czasami uszkodzony kabel, np. poprzez siłowe przeciąganie przez niewielki otwór w ścianie mogł zostać uszkodzony lub jego izolacja.
  • #11 1098827
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    A próbowałeś pozamienać sloty?
    O czymś takim to jeszcze nie słyszałem. Jakby miała odcięty dostęp do jakiś zasobów, ale troszkę dziwnie. Może z czymś się "gryzie".
    Jaka to karta??
    A i jaka była karta Twojego kolegi??
    Próbowałeś zainstalować jakieś nowe sterowniki??

:arrow: sipowitz
    Albo jest już bardzo późno albo sobie posty pomyliłeś. Od kiedy uszkodzone kable przepuszczają pakiety tylko o wybranych portach??
    Jakie udostępnianie netu??
  • #12 1099079
    smokie2
    Poziom 13  
    dzieki za pomoc
    ale sprawa sie juz rozwiazala :) nadal nie wiem co bylo ale tak jak nagle net zaczal szalec tak teraz wszystko wrocilo do normy :)

ps.sloty tez zmienialem i nic to nie dalo, obaj mamy kart realtek 8139, sterowiki mam standardowe z windowza!
  • #13 1099346
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Ciesze się że tak zakończył się ten problem, chociaż to oczywiście nie rozwiązuje całej sprawy...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył ograniczonego dostępu do internetu, gdzie po podziale kabla sieciowego z sąsiadem możliwe było korzystanie jedynie ze stron WWW, natomiast inne usługi sieciowe, takie jak P2P, komunikatory czy poczta elektroniczna, nie działały poprawnie. Sieć oparta była na sprzętowym routerze DSL w topologii gwiazdy. Użytkownik potwierdził, że problem nie wynikał z systemu operacyjnego (testowano Windows XP, Mandrake 10.0, Knoppix) ani z karty sieciowej (Realtek 8139, testowano dwie różne karty). Sprawdzono konfigurację portów i firewalli, które nie blokowały ruchu, a także wykluczono obecność wirusów. Podejrzewano uszkodzenie lub nieprawidłowe zarobienie kabla, zwłaszcza że kabel był dzielony na 4 przewody dla użytkownika i 4 dla sąsiada bez wymiany na nowy. Wskazywano na możliwe problemy z przesłuchem sygnału lub błędną kolorystykę przewodów. Po wymianie kart sieciowych i zmianie prędkości karty z 100 Mbps na 10 Mbps problem pozostał. Ostatecznie problem ustąpił samoistnie bez jasnej przyczyny, a sieć zaczęła działać normalnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA