logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - Alternator nie ładuje, wymiana regulatora nie pomogła, co dalej?

Gicer 29 Gru 2004 17:45 3101 9
REKLAMA
  • #1 1095211
    Gicer
    Poziom 11  
    Witam mam podobny problem z alternatorem niebardzo wiem co jest grane bo mam autko dopiero 2 tygodnie . Otórz problem polega na tym że niechce ładować tzn. na wyższychg obrotach przygasa a niższych oświeca się całkowicie wymieniłem rygler i nic dalej to samo mogą to być diody ?? Plis pomóżcie
    Pozdrówka Gicer
  • REKLAMA
  • #2 1095410
    krypczykd
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam. Sprawdź jeszcze szczotki. Jak to nie pomoże to będziesz musiał go zdemontować i sprawdzić nie tylko diody ale teź uzwojenia.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1095421
    spike27
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ja miałem podobny problem w polonezie.przewód od stojana był uszkodzony i powodował zwarcie.
  • #4 1095490
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Co to znaczy podobny problem? Podobny do czego?
    A w tym cudzie techniki może zdażyć wię wiele. Przede wszystkim sprawdź miernikiem czy alternator ładuje? W czasie pracy silnika napięcie powinno wynośić około 13,8-14,4V. Jeśli tak jest to altek jest sprawny.
    A zanim weźmiesz się do rozkręcania alternatora dokładnie przejrzyj instalację elektryczną. W maluchu luzują sie i korodują wszelkie złącza i trzeba je dokładnie oczyścić. Sprawdź klemy akumulatora i połączenia masowe: aku-masa, silnik-masa, altek-masa). Inna częsta przyczyna niedomagań to luz na śrubie złącza rozrusznika. Tam, gdzie jest podłączony przewód z alternatora i grubszy z akumulatora. Śniedzieje lub robi się luz. Kiedy miałem malucha, to kontrolka ładowania żarzyła się bo luz był gdzieś na kostce deski rozdzielczej (stary typ).
  • REKLAMA
  • #5 1096018
    Gicer
    Poziom 11  
    Ok sprawdze :-)))))
  • #6 1098360
    Gicer
    Poziom 11  
    OK sprawdziłem akuś jest ładowany oglądałem diody są wporządku a dioda dalej świeci zostaje mi zprawdzić kable i je oczyśćić może to pomoże sprawdze też rygler :-))))
  • REKLAMA
  • #7 1098605
    zbig73
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    sprawdź połączenie przewodu z alternatora z przewodem z akumulatora, na rozruszniku bardzo często to połączenie powoduje brak ładowania.
    ja przez taką awarię z częstochowy do piotrkowa tryb jechałem bez ładowania( w nocy)
  • #8 1098759
    Gicer
    Poziom 11  
    Myśle może jeszcze być to wina masy silnika taki przewodzik gruby przy silniku troszke ostry pocharatałem sobie rękę przez niego bo jest bez izolacji :-(((
    Jutro się tym zajmę :-)))))
  • #9 1127597
    zbig73
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    masa w każdym samochodzie jest bez izolacji. Gdybyś jej nie miał to już dawno by cisię spaliła linka gazu jako jedyna masa w aucie
  • #10 1130739
    Gicer
    Poziom 11  
    Cóż musze jeszcze sprawdzić stojan no i szczotki a jak to niebędzie to to już niewiem sprawdziłem już wszystko nawet myślałem że to wina akumulatora starego ale to przecież niema nic wspólnego a bynakmniej nie z ładowaniem no i myślałem że też rozrusznik ale hmmmmmm niewiem już dziwne to wszystko :-((

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy alternatora w Fiacie 126p, który nie ładuje prawidłowo – przy wyższych obrotach światła przygasają, a przy niższych świecą się całkowicie. Wymiana regulatora napięcia nie rozwiązała problemu. Sugerowane dalsze kroki diagnostyczne obejmują sprawdzenie szczotek, diod prostowniczych oraz uzwojeń alternatora. Zaleca się również dokładne skontrolowanie instalacji elektrycznej, w tym połączeń masowych (akumulator-silnik-alternator), klemy akumulatora oraz połączenia przewodu alternatora z przewodem akumulatora przy rozruszniku, gdzie często występują luzy lub korozja powodujące brak ładowania. Sprawdzenie napięcia ładowania miernikiem powinno wykazać wartości około 13,8-14,4 V podczas pracy silnika. Wskazano także na możliwość uszkodzenia przewodu stojana lub problemów z masą silnika. Autor potwierdził, że akumulator jest ładowany, diody są sprawne, a dalsze działania będą obejmować czyszczenie kabli, kontrolę szczotek i stojana.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA