logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALTUS Hi-Fi V600 uszkodzony ,a co najgorsze brak schematu :/

zwc_street 29 Lut 2012 23:20 8572 14
REKLAMA
  • #1 10617500
    zwc_street
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam Panowie

Sprawa wygląda następująco stałem się posiadaczem Altus V600 eksportowa wersja (wsh-205) i tu jest pies pogrzebany gdyż schemat jest inny na końcówce tzn. w Altusie jest 1 płytka ,a w wsh-205 są 2 oddzielne po jednej na kanał.

Moje pytania są następujące:

Na jakie kondensatory wymienić fabryczne ELWA 4700uF/40V (25/070/21) ? dodam iż posiada on 4 nóżki

Czy posiada ktoś spis części potrzebnych do wymiany w całym układzie widocznym na zdjęciu.

Zauważyłem iż brakuje następujących elementów:

C526 , C525 (na obu kanałach)

Gdyby ktoś posiadał ALTUS V600 i byłby skłonny podać parametry owych części byłbym wdzięczny.

Chętnie zlecę naprawę tego elementu.

Wymiana wszystkich podzespołów (obecne do kosza).

Schemat który posiadam do WSH-205 do ALTUS V600 brak :/

• REKLAMA
  • #2 10618522
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Witam!
    Chyba będzie to samo - WSH-205 ma taką samą płytę (foto na stronie http://oldradio.pl/karta/1504/Wzmacniacz_Diora_WSH_205%5CASH_110_Emerson.html)

Na tamtej płycie też nie widać zamontowanych kondensatorów, ja bym się śmiało posiłkował schematem od wsh-205 zwłaszcza, jeśli elementy które pozostały będą miały te same wartości.
  • REKLAMA
  • #3 10619101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10619277
    zwc_street
    Poziom 10  
    Witam i dziękuję za odpowiedź

Co do wymiany elementów zależy mi na tym gdyż obecne wyglądają jak i sprawują się fatalnie :/ Jak by nie było mają swoje lata :)

Koszta nie odgrywają aż tak istotnej roli.

Kondensatory mogą być 4700uF/50V ? np Nichicon KG

Brakujące elementy chciałbym uzupełnić.

Tak by doprowadzić to do idealnego stanu technicznego.
  • #5 10619651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10619757
    huluk
    Poziom 32  
    Zgadzam się w pełni z dj-MatyAS - przemyj płytę aby nie było upływności / zwarć, uzupełnij elementy (kondensator filtrujący) i uruchamiaj zgodnie z instrukcją przypiętą na forum. Dopiero jak zauważysz, że końcówka nie pracuje prawidłowo lub jej parametry odbiegają od fabrycznych to szukaj elementów którym mogły "polecieć" wartości.
  • #7 10619768
    zwc_street
    Poziom 10  
    Zobacz na zdjęcie jest tu tak namieszane i nie idzie dojść do ładu.

Prawy kanał jest uszkodzony i umieszczono tam części o innych parametrach niż w oryginale.

Lewy kanał traci moc przy głośniejszym graniu.

Problem w tym iż owe części tam były (wystają druty) lecz poprzedni właściciel ich nie wstawił ! Zapewne uległy uszkodzeniu tak jak większość pozostałych :/

Nie chce się tu bawić i jeszcze bardziej namieszać niż jest to w chwili obecnej i postanowiłem wymienić wszystkie elementy.

Lecz sporej ilości rezystorów nie da się odczytać :/

Jeśli ktoś może pomóc to proszę o to.
  • #9 10619926
    zwc_street
    Poziom 10  
    Ten schemat jest do modelu z 2 płytkami u mnie jest jedna i nie pokrywają się numery :/

Płytka umyta już dawno spirytusem.

Czy znajdzie się ktoś posiadający ten sam lecz sprawny model ?
  • #10 10620004
    huluk
    Poziom 32  
    Schemat który zamieściłeś jest na 1 płytce. Nie wiem, skąd Ci się wzięła wersja 2-płytkowa, chyba, że patrzysz na inny niż ten który sam wkleiłeś. Te elementy które widać to się zgadzają. Złącza ĸtóre na zdjęciu widać i da się odczytać też - może wstaw lepsze zdjęcie z widocznymi oznaczeniami elementów?. Przyjrzyj się jak przerywana linia na schemacie idzie - obejmuje 2 kanały, 2 prostowniki itd. Kondensator brakujący - C527 (zgadza się), niezamontowane rezystory też... a dalej to mało co widać na zdjęciu.
    Tutaj masz zdjęcia WSH-205, jest 1 płytka. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2000419.html
  • #11 10620087
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    zwc_street napisał:
    Zobacz na zdjęcie jest tu tak namieszane i nie idzie dojść do ładu.
    Kolego, szukasz dziury w całym i zabierasz się za coś o czym nie masz pojęcia. Czy tam jest jedna płytka czy dziesięć, nie zmienia faktu, że to zwykły polski wzmacniacz starszej generacji. Tu niema filozofii, to nie statek kosmiczny. Trzeba tylko trochę znać podstaw i zasad.
  • #12 10621152
    zwc_street
    Poziom 10  
    huluk

Dzięki już zatrybiłem :)

marian1981.02

Takowe dziury znalazłem po brakujących elementach ! :)

Tak owszem jestem zielony lecz potrzebowałem tylko by ktoś mnie naprowadził lecz jak widać dla niektórych jest to problem (zapewne pan z serwisu czekający na klienta).

Dogryzać każdy umie lecz z pomocą to już gorzej.
  • REKLAMA
  • #13 10621180
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    zwc_street napisał:
    Dogryzać każdy umie lecz z pomocą to już gorzej.
    To nie dogryzanie, tylko sugerowanie zasad jakie panują w tym dziale. Przecież nikt nie będzie koledze od podstaw przedstawiał zasady działania bloków wzmacniacza i co jak ma być między nimi połączone.
    zwc_street napisał:
    (zapewne pan z serwisu czekający na klienta).
    Nie dziękuję, mam dosyć swojej roboty...
  • #14 10621328
    zwc_street
    Poziom 10  
    marian1981.02 napisał:
    To nie dogryzanie, tylko sugerowanie zasad jakie panują w tym dziale

Wybacz a myślałem iż chodzi o pomoc w naprawie sprzętu :). W tym przypadku wstawienie brakujących elementów oraz wymianę obecnych które zawodzą.

Do ewentualnej dalszej dyskusji nie na temat zapraszam na PW :)
  • #15 10621403
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    zwc_street napisał:
    na temat
    To czekamy aż
    zwc_street napisał:
    W tym przypadku wstawienie brakujących elementów oraz wymianę obecnych które zawodzą.
    Wstawisz, wymienisz i o efektach poinformujesz. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wzmacniacz ALTUS V600 (wersja eksportowa WSH-205) i napotyka problemy z brakiem schematu oraz uszkodzeniami elementów. Zadaje pytania dotyczące wymiany kondensatorów ELWA 4700uF/40V oraz brakujących elementów (C525, C526) w układzie. Odpowiedzi sugerują, że można posiłkować się schematem WSH-205, a także zwracają uwagę na konieczność wymiany kondensatorów na modele o wyższej pojemności i napięciu. Użytkownik planuje wymianę wszystkich uszkodzonych elementów, jednak napotyka trudności w identyfikacji nieczytelnych rezystorów. W dyskusji podkreślono, że niektóre elementy mogą być zbędne, a wymiana powinna być przemyślana.
REKLAMA