logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Siemens 25e201eu/02. Program w toku, a zmywarka nie działa

jankop1960 03 Mar 2012 22:17 9430 6
  • #1 10630070
    jankop1960
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Potrzebuję pomocy przy naprawie zmywarki Siemens 25e201eu/02.
    Po załączeniu programu np. eco 2h20min następuje nieudana próba pobrania wody i później cisza. Zegar odlicza program. Zatrzymuje się na 0.01 i stoi. Zeruje się po resecie. Natomiast jeśli wyłączę i włączę zasilanie to uruchamia się ten sam program eco (cały program) w trybie pracy, a nie oczekiwania do zatwierdzenia. Nawet w momencie, gdy przy wyłączonym zasilaniu zadamy nowy program n.p. mycie wstępne. Chcąc zmienić program to eco musi przejść na "sucho'' całe 2.19 i zatrzymane 0,01 należy zresetować. Wówczas dojdzie do zera. Po wyłączeniu zasilania można pokrętłem zmienić program, który uruchomi się w trybie pracy po włączeniu zasilania. Ponownie próbuje pobrać wodę. Spróbowałem zalać ręcznie. Reset nie wypompowuje wody. Pompa wyczyszczona, rura spustowa też. W płaszczu wodnym powyżej połowy, z lewej strony jest jakieś zanieczyszczenie (zdjęcie)

Zmywarka Siemens 25e201eu/02. Program w toku, a zmywarka nie działa

Czy to może być problem? Jeśli tak to w jaki sposób mogę się do tego elementu dostać? Liczę na pomoc. Pozdrawiam.
  • #2 10630158
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3364
    Prawdopodobnie zabite (zbite z powodu wsypywania w pojemnik soli - proszku) złoże jonitu w płaszczu i woda przez nie nie przechodzi.
    Cały płaszcz do demontażu i gruntownego czsyszczenia.
    Tak coś widzę ze zdjęcia, że to wersja z zasobnikiem soli w bocznej ściance.
    Z tyłu zmywarki jest zbiornik wody podłączony do płaszcza?
  • #3 10639360
    jankop1960
    Poziom 9  
    Płaszcz zdemontowałem i wyczyściłem.czy ta żółta maź czemuś służyła i teraz wymaga uzupełnieniu?Zbiornik z żywicą i solą znajdują się pod komorą .
  • #4 10644098
    jankop1960
    Poziom 9  
    Po dokładnym wyczyszczeniu tego fragmentu płaszcza pojawił się pływak który w momencie wypompowywania wody uniósł się w tym zbiorniczku i swoim wierzchołkiem zamkną otworek przelotowy a woda brudna została skierowana do rury wyrzutowej.Tak było w pierwszym uruchomieniu po montażu .program 0,29min, uruchomił się,nabrał wodę do zbiornika .W momencie 0,21min do końca zegar przestawił się na 0,13min i dopiero teraz woda została wpompowana w płaszcz z solanki.Tak przeszło do 0,01min i wróciło do 0,07min .Woda z płaszcza została zrzucona do komory i Od tego momentu rozpoczeła pracę pompa główna.Gdy doszedł program do 0.01 nowa solanka została wpompowana do płaszcza i uzupełniony stan w złożu z żywicą i solą.Na ostatniej minucie mycie trwało jeszcze ze cztery minuty ale na koniec brudną wodę wypompowało.
    Następny program nastawiłem ECO 2.20min .Zmywarka nabrała wodę i zaczeła pracowac' ,poszedłem na telewizję .Wróciłem po godzinie a zmywarka stoi .Woda była zagrzana.Reset nie wypompował wody.
    Tyle tylko że teraz można zmieniac" programy które po zatwierdzeniu wykonują jakieś testy na króciutko załącza się pompka wyrzutu brudnej wody i na tym koniec.Pomóżcie. Pozdrawiam wszystkich/
  • #6 10644670
    jankop1960
    Poziom 9  
    To najpewniej jakiś wytrącony proszek z wody
    dzisiaj wyświetlił e20
  • #7 11837489
    jankop1960
    Poziom 9  
    Przyczyna byl wypalony styk masy w szafce bezpiecznikowej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Siemens 25e201eu/02, która nie pobiera wody podczas uruchamiania programu, zatrzymując się na 0.01. Po zresetowaniu urządzenie uruchamia program w trybie pracy, ale nie wykonuje cyklu mycia. Użytkownik zdemontował płaszcz wodny i wyczyścił go, co pomogło w uruchomieniu zmywarki, jednak problem powrócił. Wskazano na możliwe zanieczyszczenia w zbiorniku oraz wypalony styk masy w szafce bezpiecznikowej jako potencjalne przyczyny awarii. Użytkownik zauważył również obecność białego osadu, co może sugerować problemy z detergentem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA