logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes CLK 200 Kompresor Brak Cisnienia na 2 cylindrze po wymianie uszczelki..

Endorphine 04 Mar 2012 02:10 5410 7
REKLAMA
  • #1 10630680
    Endorphine
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam

Mam problem z Mercedesem CLK 200 kompresor (192 KM)
    Klient podjechał z silnikiem klepiacym na 3 tloki ... "kawalek swiecy odpadl( konkretnie to nei wiem ile i jak bo juz starej swiecy nie bylo..." na 2 cylindrze, po zdemontowaniu głowicy okazalo sie ze wszystko jest igla i tu pytanie jak nie bylo sladu zadnego po świecy... Jedyne co to wyplukany tlok i zawory od plynu to czy moglo skrzywic korbowód w czasie jazdy ? Po zalozeniu glowicy i nowej uszczelki cisnienie wynioslo zero na 2gim cylindrze. Nie chce sie pchac w koszta wiec pytam czy jest sens ? :)
  • REKLAMA
  • #2 10630741
    Sobek007
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Może nie tyle skrzywić korbowód to zjechać pierścienie. Przedmuch był bezpośrednio na 2 cylindrze? Jeśli tak to tłok był dużo chłodniejszy co mogło zniszczyć pierścienie.
  • REKLAMA
  • #3 10631490
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Endorphine napisał:
    Klient podjechał z silnikiem klepiacym na 3 tloki ... "kawalek swiecy odpadl( konkretnie to nei wiem ile i jak bo juz starej swiecy nie bylo..." na 2 cylindrze, po zdemontowaniu głowicy okazalo sie ze wszystko jest igla i tu pytanie jak nie bylo sladu zadnego po świecy... Jedyne co to wyplukany tlok i zawory od plynu to czy moglo skrzywic korbowód w czasie jazdy ? Po zalozeniu glowicy i nowej uszczelki cisnienie wynioslo zero na 2gim cylindrze. Nie chce sie pchac w koszta wiec pytam czy jest sens ? :)

Już się „wepchnąłeś” w koszty. Przed demontażem głowicy sprawdziłeś cylinder na „przysłowiowy olej”? Zdemontowałeś głowicę, zobaczyłeś że wypłukany na jednym cylindrze i ze spokojem założyłeś nowa uszczelkę i czapeczkę na to? Bez zweryfikowania przyczyny braku ciśnienia? Co z ciebie za mechanik?
    Sobek007 napisał:
    Może nie tyle skrzywić korbowód to zjechać pierścienie. Przedmuch był bezpośrednio na 2 cylindrze? Jeśli tak to tłok był dużo chłodniejszy co mogło zniszczyć pierścienie.

A Ty gdzie wyczytałeś takie sensacje? Jestem pod wrażeniem.
    Jeśli wpadły elementy metalowe ze świecy to musiał zostać jakiśkolwiek ślad, jeśli element ceramiki to albo zostawiła ślad na gładzi cylindra, albo go wypluł, co nie zmienia faktu braku ciśnienia na cylindrze, oraz zupełnie innych przyczyn jego braku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10631538
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    A może to tylko przysłowiowa "igła". Kawałek świecy wbity w przylgnię zaworu i podpiera. Wypłukany przez benzynę, bo nie przepalał.
  • #5 10631680
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    toku74 napisał:
    A może to tylko przysłowiowa "igła". Kawałek świecy wbity w przylgnię zaworu i podpiera. Wypłukany przez benzynę, bo nie przepalał.

Ale to podparcie powinna wykazać kontrola głowicy, no nie?
  • #6 10639332
    Endorphine
    Poziom 11  
    pioart napisał:
    uż się „wepchnąłeś” w koszty. Przed demontażem głowicy sprawdziłeś cylinder na „przysłowiowy olej”? Zdemontowałeś głowicę, zobaczyłeś że wypłukany na jednym cylindrze i ze spokojem założyłeś nowa uszczelkę i czapeczkę na to? Bez zweryfikowania przyczyny braku ciśnienia? Co z ciebie za mechanik?

Nie. Zalałem cylindry jak mialem zdjętą głowicę, nie puszczają wogóle pierscienie. Przetarłem oczywiście wszystkie zawory (na drugim własnie ssące dość spore przedmuchy miały) i wymieniłem uszczelniacze. Na "oko" wszystko wygladało naprawde ok dlatego zamontowałem głowice...
    Jutro ściągam, zobaczę co sie okaże..
    Co do krzywej korby to tak napisałem ponieważ mialem taki przypadek ze 2 lata temu... tyle ze samochód stał i prawdopodobnie podciekł płyn na tłok a przy odpalaniu "zonk".
  • REKLAMA
  • #7 10639981
    hollow
    Poziom 20  
    Ocena: 202
    Oczywiście rozrząd dobrze ustawiony? Krzywki na wałku też są OK?
  • #8 10643537
    Endorphine
    Poziom 11  
    Jasne ze tak tylko okazało sie dziś po demontażu, że hydropopychacze są zawieszone.. odziwo na 3 cylindrze tez no i oczywiscie wogole nie podomykalo zaworów pytanie tylko jak to mozliwe jak przed zalozeniem głowicy wszystkie zawory siadały idealnie... Zdemontowalem miske ale jest wszystko igła tak wiec jutro szmelcedes zapewne wyjedzie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem CLK 200 Kompresor, który po wymianie uszczelki głowicy wykazuje brak ciśnienia na drugim cylindrze. Po demontażu głowicy stwierdzono, że tłok i zawory są w dobrym stanie, jednak pojawiły się wątpliwości co do ewentualnego uszkodzenia korbowodu oraz stanu pierścieni tłokowych. Użytkownik zalał cylindry przed montażem głowicy, co nie wykazało nieszczelności pierścieni. Po dalszej diagnostyce okazało się, że hydropopychacze są zawieszone, co wpływa na zamykanie zaworów. Użytkownik planuje dalsze prace diagnostyczne, aby ustalić przyczynę problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA