logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta BIZHUB 162 rozpoznawanie formatu papieru

adas_r 05 Mar 2012 10:29 8041 6
REKLAMA
  • #1 10635928
    adas_r
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Od pewnego czasu w urządzeniu BIZHUB 162 zaczął się problem z robieniem kopii a teraz już nawet nie można drukować.
    Podczas próby kopiowania ( drukarka ustawiona na AUTO) pokazuje się na wyświetlaczu drukarki komunikat
    AMS Size lub APS Size.
    Po zmianie papieru na np.: LT lub inny ksero zostanie zrobione.

Podczas próby wydruku od razu pokazuje się błąd " PRN Err " i informacja aby włożyć odpowiedni format papieru A4.

Podejrzewam że uszkodzeniu mógł ulec jakiś czujnik.
    Proszę o opinie na temat tych komunikatów i radę.

Jeśli ktoś posiada jakieś manuale serwisowe, schematy do tego modelu urządzenia bardzo proszę o kontakt na mail: kontakt(_at_)arcom.pc.pl

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10636262
    machyl
    Poziom 22  
    Ocena: 33
    a jaki format papieru w kasecie pokazuje na pulpicie?
  • REKLAMA
  • #3 10637393
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Też myślę jak poprzednik że problem leży po stronie szuflady. Widać to po tym jak masz problem z drukowaniem z komputera. Sprawdź samą szufladę ale zespół przełączników za nią (w maszynie). Zobacz czy nie wpadła tam jakaś kartka papieru.
  • #4 10638817
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Miałem taki przypadek i okazało się że prowadnica pod szufladą była mocno wyrobiona. Podmieniłem ją z Di 351 i wszystko śmiga jak należy.

C.
  • REKLAMA
  • #5 10639102
    adas_r
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dziękuję za podpowiedzi i za pomoc.

Skupiłem się na szufladzie i czujnikach które się tam znajdują. Wyczyściłem i przesmarowałem niektóre elementy.
    Nie znalazłem żadnych resztek papieru itp.
    Następnie w konfiguracji drukarki ustawiłem format A4 na domyślny.
    Drukarka zaczęła rozpoznawać format papieru i co najważniejsze zaczęła drukować:)
    Nawet przez print serwer:)

Zauważyłem jednak że problem jest z skanerem.
    Gdy włożę kartkę A4 kseruje prawidłowo nawet gdy powiększę i pomniejszę.
    Przy formacie A3 też jest wszystko prawidłowo.

Jednak błąd APS pokazuje się gdy np. robię ksero dowodu ( mała kartka). Wygląda to tak jakby skaner nie mógł określić jaki format ma kserować. Gdy wcisnę przycisk AUTO ROZMIAR/PAPIER ustawia się na A4 ( czyli tak jak ustawiłem domyślnie) i robi kopie bez problemu.

I dalej gdy poprzesuwam dowód na skanerze na pewnym obszarze automatycznie wybierze A4 i zrobi kopię.

Przeczyściłem lustra znajdujące się w skanerze ale to nie pomogło.
    Więc albo jest jeszcze źle ustawione w drukarce lub pominąłem coś przy czyszczeniu.
  • REKLAMA
  • #6 10639284
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    A ile masz w tej maszynie szuflad? Jak jedna to mały problem bo zamiast wartości wyboru papieru AUTO ustaw jej pozycję szuflada nr 1 domyślnie.
  • #7 10639528
    machyl
    Poziom 22  
    Ocena: 33
    Błąd APS wynika z braku rozpoznania formatu oryginału, maszyna rozpoznaje oryginały większe niż A5 więc dowodu ci nie rozpozna. zrób jak kolega radzi i nie będzie problemu, po prostu wszystko będzie kopiować na formacie papieru w kasecie bez męczących komunikatów, zmiany tej dokonasz w narzędziach użytkownika w ustawieniach kopiowania 2 - priorytet kopiowania zmień na manual

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z urządzeniem Konica Minolta BIZHUB 162, które nie rozpoznaje formatu papieru, co uniemożliwia kopiowanie i drukowanie. Na wyświetlaczu pojawiają się komunikaty AMS Size oraz APS Size. Po sprawdzeniu szuflady i czujników, użytkownik ustawił format A4 jako domyślny, co poprawiło sytuację z drukowaniem. Jednak problem z błędem APS występuje podczas skanowania małych dokumentów, takich jak dowody osobiste. Użytkownicy sugerują, aby zmienić ustawienia priorytetu kopiowania na manualne oraz upewnić się, że maszyna rozpoznaje odpowiedni format oryginału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA