logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik płomieniowy Mercedes 814 – brak napięcia na świecy, gdzie szukać czasówki?

kleki 30 Gru 2004 15:13 3695 2
REKLAMA
  • #1 1097800
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Mam problem z mercem 814(ciężarowy). Nie pracuje urządzenie do rozruchu płomieniowego. Jest świeca żarowa-sprawna, od pompy wtryskowej stalowy przewód i wszystko spotyka się w kolektorze dolotowym. Cały tem interes ma wytworzyć przy rozruchu zimnego silnika płomień ułatwiający zapal;enie się oleju w cylindrze. Świeca nie dostaje napięcia, bezpiecznik sprawny i jest na nim 24V. Pół dnia usiłowałem znaleść czasówkę, ale bez rezultatu. Pod skrzynką bezpieczników jest tylko przerywacz od kierunkowskazów/awaryjnych i regulator pracy wycieraczek. W okolicach silnika nie znalazłem nic, oprócz wiązki przewodów, która znika pod podłużnicą ramy. Po przewodach niesposób dojść do niczego. Byłbym wdzięczny za podpowiedź gdzie szukać czasówki i czy zdarzają się wtym modelu jakieś typowe usterki w/w aparatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1099165
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3603
    Musisz szukać pod podłogą skrzynki bezpieczników (czyli nad nogami pasażera) 814 to określenie zbyt ogólne, podejrzewam uszkodzenie czujnika temperatury płynu chłodzącego (typowa usterka!) zlokalizowany jest (strzelam!> za mało danych!) w okolicach >nad rozrusznikiem.
    Mam pełny zestaw danych serwisowych na temat takich układów, ale sorry, za mało danych (powtarzam się, niestety, ale to prawda)

Pzdr. Gerri
  • #3 1099476
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Zaraz rano zabieram się do badania czujnika temperatury. Faktycznie nie wpadłem na to, że gorący silnik nie potrzebuje rozruchu płomieniem. Dzięki!!!
REKLAMA