logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat zasilania panelu wentylacji Ford Galaxy Mk2 2001 - brak działania

Grzaniec111 06 Mar 2012 08:39 5748 13
REKLAMA
  • #1 10640080
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Poszukuję schematu zasilania panela wentylacji (klima manualna - pokrętła) do Forda Galaxy Mk2 2001rok.
    Mam problem, bo panel umarł - nie działa nic, poza regulacją obrotów dmuchawy. Ani podświetlenie, ani regulacja temp, ani włączniki klimy, drugiej nagrzewnicy...
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10666116
    jazwinek
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    cześć
    Naprawiłeś w końcu ten panel?
  • REKLAMA
  • #3 10666139
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    jazwinek napisał:
    cześć
    Naprawiłeś w końcu ten panel?

Niestety - pomierzyłem napięcia we wtyczkach. Na kilku pinach występuje napięcie, namierzyłem też pin od podświetlenia. Ale nie jestem pewien, czy jeszcze nie brakuje napięcia na którymś pinie. Nie mam schematu - nie wiele już zrobię. Sam panel był oglądany przez elektroników w mojej firmie. Co mogli, to posprawdzali - ale też wiele nie mogli - panel wewnątrz to dwie płytki z drukiem wielowarstwowym, jednym przekaźnikiem (sprawnym). Na chwilę obecną czekam na przesyłkę z drugim panelem - jutro, pojutrze będę miał pewność czy panel jest uszkodzony czy dalej nie zadziała po podmianie panelu i muszę grzebać w aucie. Ale schemat by mi to bardzo ułatwił....
  • REKLAMA
  • #4 10666148
    jazwinek
    Poziom 10  
    Ma to samo ale jeszcze tego nie rozbierałem. jak byś mógł to napisz jak ściągnąć ten panel? A jak namierzę schemat do podeślę. Może jakiś bezpiecznik jest odpowiedzialny za to?
  • #5 10666159
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    jazwinek napisał:
    Ma to samo ale jeszcze tego nie rozbierałem. jak byś mógł to napisz jak ściągnąć ten panel? A jak namierzę schemat do podeślę. Może jakiś bezpiecznik jest odpowiedzialny za to?

Sam panel wyciąga się prosto - czymś cienkim (nożem, małym wkrętakiem) należy podważyć ramkę wokół pokręteł. Po jej zdjęciu zobaczysz 4 wkręty torx, po ich wykręceniu panel jest Twój.
    Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem. U mnie okresowo panel się załączał, czasem nawet załączał i gasł, więc bardziej mi to na jakiś przekaźnik wyglądało, ale z kolei podświetlenie jest realizowane innym obwodem, a to też nie działa. Szukałem też brakującej masy - ale ta jest bardzo dobra - napięcie pomiędzy + a masą na płytce wynosi u mnie 14,6V przy pracującym silniku i właczonych pozycyjnych światłach - więc masa jest OK.
    Jakbyś znalazł schemat - bardzo proszę o przesłanie. Ja już szukałem chyba wszędzie, ale bez rezultatu :(
    mój mail: grzaniec(_at_)gmail.com
  • #6 10666168
    jazwinek
    Poziom 10  
    dzięki będę szukał. W moim to się stało wczoraj i na razie nic nie robiłem.
    U mnie w panelu tylko działa wentylator , na wszystkich biegach okey.
    Reszta kaput!
    jak coś będę wiedział to dam znać.
    jazwinek(_at_)gmail.com
  • REKLAMA
  • #7 10666171
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    Czyli masz identyczne objawy jak u mnie. Prędkość wentylatora jest realizowana z pominięciem panelu, więc u mnie też działa bez zarzutu.
  • #8 10670635
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    No i niestety - wczoraj po południu przyszła paczka z drugim panelem. Niestety, po podłączeniu do auta objaw jest taki sam - nie działa nic, oprócz zmiany prędkości wiatraka. Zaczynam w weekend kopać w instalacji.....ale moja prośba o schemat jest jak najbardziej aktualna.
  • #9 10672836
    robmaz
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Witam.
    Sprawdź obecność masy pod obciążeniem,np.żarówką 21W.
    Masa na pinach:11 i 27
  • #10 10673043
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    Właśnie wróciłem z auta...wydaje mi się, że mam na tych pinach właśnie masę, ale oczywiście jeszcze jutro sprawdzę to dokładnie tak jak mówisz...
  • #11 10675465
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    Rozwiązałem problem! Na pinie 32 we wtyczce panela nie mam zasilania. Wg schematu powinno być po stacyjce. Co ciekawe - na bezpieczniku F32 mam napięcie po stacyjce - a schemat mówi, że z tego bezpiecznika idzie prosto do pinu32. Podłączyłem w celu sprawdzenia na krótko napięcie na pin32 i panel żyje!!! W weekend poszukam przerwy w obwodzie, jak nie znajdę, puszczam nowe zasilanie po stacyjce na pin32. W końcu mogę wyłączyć max grzanie, zmienić kierunek nawiewu i włączyć klimatyzację :):):)
    Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #12 10676943
    jarsaw
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Witam.Pin 32 bezpiecznik F32 to stały plus (5A) ,a po stacyjce to piny 26 i 10 bezpiecznik F3 (5A).
  • #13 10677396
    Grzaniec111
    Poziom 10  
    jarsaw napisał:
    Witam.Pin 32 bezpiecznik F32 to stały plus (5A) ,a po stacyjce to piny 26 i 10 bezpiecznik F3 (5A).

Tak, oczywiście masz rację. Byłem tak szczęśliwy z powodu znalezienia przyczyny awarii, że pisząc na forum myślałem o czym innym a co innego napisałem.
    Nie znalazłem jeszcze przerwy w obwodzie, ale już wszystko mi działa - doraźnie puściłem stały plus dodatkowym przewodem na pin 32. W weekend będę miał trochę czasu, to poszukam przerwy.
  • #14 10837890
    shugenja
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.
    Miałem podobny problem i dzięki temu tematowi udało mi się go rozwiązać.
    Niby bezpiecznik F3 był w porządku, ale na wszelki wypadek go wymieniłem i wszystko zaczęło działać. To mi dało do myślenia - styki na wcześniejszym były całe zaśniedziałe i po ich wyczyszczeniu działa też na starym bezpieczniku.
    Mam nadzieję, że taka wskazówka się komuś przyda :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał schematu zasilania panelu wentylacji w Fordzie Galaxy Mk2 z 2001 roku, ponieważ panel przestał działać, z wyjątkiem regulacji obrotów wentylatora. Po wymianie panelu na nowy objawy pozostały te same. Użytkownicy dyskutowali o sprawdzeniu napięć na pinach oraz bezpiecznikach, a także o problemach z masą. Ostatecznie, rozwiązanie problemu polegało na braku zasilania na pinie 32, co zostało potwierdzone pomiarami. Użytkownik podłączył zasilanie na krótko do tego pinu, co przywróciło funkcjonalność panelu. Inny uczestnik forum zasugerował wymianę bezpiecznika F3, co również pomogło w rozwiązaniu podobnego problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA