logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CLAGE 18kW - podgrzewacz wody nie grzeje i nie reaguje na przyciski, co robić?

emeryt 01 Mar 2003 14:12 17504 7
REKLAMA
  • #1 112855
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Mam podgrzewacz - jak w temacie - ze sterowaniem elektronicznym (model 18kW wyposażony w dwupozycyjny wyświetlacz LED i cztery przyciski). Dziś nagle przestał nagrzewać wodę i reagować na przyciskanie klawiszy. Narazie podejżewam tylko zawieszenie sie sterownika mikroprocesorowego (zasilanie jest, wyświetlacz pokazuje temp. ustawioną na 38 stopni - czyli program I). Zostawiłem go na chwile bez zasilania, coby się wszystkie kondziory rozładowały. Moze ktoś miał juz taki przypadek i wie, co sie mogło stać ? Oczekuję sugestii....
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 113376
    slawde
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Może niskie ciśnienie wody? sprawdź czy na zasilaniu wody nie ma filterka, który potrafi się ładnie zapchać , zwłaszcza po przerwie w dostawie wody.
  • REKLAMA
  • #3 113502
    emeryt
    Poziom 22  
    Ciśnienie wody jest OK (zaników w dostawie nie było tu chyba od 4 lat) a ta niesprawność wygląda mi na czysto elektryczną (jedna z grzałek) lub elektroniczną (blok sterowania lub któryś z triaków sterujacych moca grzałek). Schemat byłby ratunkiem.
  • REKLAMA
  • #4 115274
    Damian22
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    a przekaznik sie nei przyjaral w takich ogrzewaczach czesto siadal przekaznik od sterowania napieciem zalaczania grzalek i nie dziala
  • #5 115287
    emeryt
    Poziom 22  
    Kolego Damian22 - w moim poście napisałem, ze podgrzewacz ma sterowanie mikroprocesorowe. A wiec w układzie niema przekaźników a grzalkami (w sumie 6 szt.) steruja triaki napędzane z mikroprocesora. Jedna usterke zlokalizowałem. Poszedłem po najmniejszej linii oporu i napisalem maila do producenta urządzenia (firma jest niemiecka, ja jednak nie znam tego języka więc napisalem po angielsku). O dziwo - w ciagu godziny otrzymałem odpowiedź...... po polsku ! Bardzo miły pan spytał, jakie sa objawy... Po krótkiej wymianie korespondencji (chyba ze trzy niezwykle uprzejme w tonie maile) otrzymałem od producenta INSTRUKCJĘ NAPRAWY (cos w rodzaju skróconej serwisówki z opisem metod badania urządzenia) i to tez w języku polskim. Niebywałe... pięć minut szukałem oczu (po tym jak mi wypadły ze zdziwienia). Ponieważ usterka tkwi w układzie mikroprocesorowym (co udało mi sie ustalić na podstawie otrzymanej instrukcji) muszę odesłać podgrzewacz do serwisu fabrycznego. Miły pan obiecał, że zrobią w przeciagu 48 godzin a przy okazji wymienią zawartość epromu na nowsza.
    Dziękuję wszystkim za sugestie i jednocześnie uważam temat za zamknięty.
  • REKLAMA
  • #6 115304
    Damian22
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    ja kiedys mialem takiej firmy ogrzewacz i byly triaki i przekaznik a ty widocznie masz inny model.i temat zamkniety bo sam producent pomaga dobra firma
  • #7 115498
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Emeryt jeżeli możesz daj na forum tą INSTRUKCJĘ NAPRAWY ogrzewacza.
    AGD będzie wzbogacone.

Podsumowanie tematu

✨ Podgrzewacz wody CLAGE 18kW z elektronicznym sterowaniem mikroprocesorowym przestał nagrzewać wodę i nie reaguje na przyciski, mimo że wyświetlacz LED pokazuje ustawioną temperaturę 38°C. Wykluczono niskie ciśnienie wody oraz obecność przekaźników w układzie, gdyż grzałkami (6 sztuk) sterują triaki. Podejrzenie padło na usterkę elektroniczną w module sterującym lub uszkodzenie triaków. Producent, niemiecka firma CLAGE, udostępnił instrukcję naprawy w języku polskim, wskazując na konieczność serwisowania urządzenia w autoryzowanym serwisie fabrycznym. Wskazano, że w podobnych modelach mogą występować różnice w układzie sterowania (triaki vs. przekaźniki).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA