logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak możliwości regulacji ukf w Śnież(e)niku r-502...?

k.smyk 30 Gru 2004 22:53 2089 6
REKLAMA
  • #1 1099149
    k.smyk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam mały problem!!! Nie wiem co się stało że nie mogę regulować sygnału na ukf-ie... Radio już przestroiłem (wymieniłem kondensatorki) i jeżeli cewka (L3) ustawie sobie jakąś stacje to radio ładnie gra, problem jest taki ze nie działa regulacja (zapamiętywanie stacji również). Jeżeli Ktoś może mi pomóc to z góry Bardzo Dziękuje...!
    [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1100743
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    A mozesz sprecyzować swoje pytanie? Co rozumiesz pod pojęciem regulacja i zapamiętywanie stacji? O ile się nie mylę to radio nie ma funkcji zapamiętywania stacji. Czy chodzi tu może o pokrętło do strojenia - kondensator obrotowy i przełącznik zakresów? Oświeć mnie :)
  • REKLAMA
  • #3 1101066
    k.smyk
    Poziom 11  
    Witam i Dziękuje za zainteresowanie!!! Właśnie chodzi mi o kondensator strojeniowy...!!! Na wszystkich innych zakresach (długie, średnie...) wszystko jest okey i można normalnie szukać stacji, a na UKF-ie kompletnie nic się nie zmienia (można sobie kręcić a ustawiona stacja się nie zmienia, stacje ustawiłem sobie cewką L3)!!! Jeżeli chodzi o to zapamiętywanie stacji to miałem na myśli te cztery jak by podzakresy UKF-u, na nich można sobie ustawić dowolną stacje (każde ma oddzielne strojenie), jednak jak przełączam na nie to i tak cały czas mam ten sam efekt...!!! Przyznaje ze nie znam fachowych nazw i ciężko jest mi to wytłumaczyć, ale chodzi mi o to ze kręcąc kondensatorem strojeniowym nic się nie zmienia (po prostu można powiedzieć ze to radio na UKF-ie się zawiesiło)...!!! Za pomoc Bardzo Dziękuje...!!!
  • #4 1101218
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Sprawdź czy nie są popękane gdzieś ścieżki przy kondensatorze, lub czy nie występują tzw zimne luty. Kondensator strojeniowy ma 4 sekcje - dwie dla zakresów AM z dużą ilością blaszek, i dwie z dwoma - trzema blaszkami dla zakresu UKF. Sprawdź czy nie ma gdzieś przerw, lub czy nie wylutowałeś może tego co trzeba.
  • REKLAMA
  • #5 1101243
    k.smyk
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za wskazówki... będe próbował!!! Jak mi się tylko uda zaraz odpowiem... Dziękuję!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1101264
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2314
    Witam

Panowie pomyłka

Śnieżnik R502 ma przestrajany UKF warikapowo (diody pojemnościowe D1_D3 BB-104B).

Sprawdż (po prawidłowym przestrojeniu) napięcie na US2 UL1550 (30V).
    Kręcąc PR R23(opór regulowany) ustawić na nim napięcie 3,2V.
    To samo na R607 ustawić takie samo napięcie.
    Sprawdż jakie masz napięcie na C15 47nF i czy zmienia się w trakcie strojenia pokrętłem.
    Ustaw PR R34 tak by były jak największe szumy na UKF, a jednocześnie nie zanikał zakres AM (fale długie, średnie, krótkie).
    Sprawdż napięcia na tranzystorach w głowicy UKF T1_2_3 w/g schematu.
    Warto również sprawdzić potencjometr strojeniowy P2, czy podczas strojenia na jego suwaku zmienia się napięcie, sprawdż stan techniczny pokręteł programatora (te plastikowe - czy nie są popękane).

Mała podpowiedż, przy tych czynnościach wszystkie "guziki" programatora mają być wyłączone.

No to na dziś tyle.

Rany jak miło, dzięki
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #7 1106183
    k.smyk
    Poziom 11  
    Witam!!!

CHCIAŁEM BARDZO MOCNO PODZIĘKOWAĆ _PREDATOROWI_!!!
    Udało mi się zlikwidować usterkę, co prawda troszeczkę zwlekałem z naprawą ale dzisiaj się zabrałem i już po pierwszym pomiarze (po wskazówkach PREDATORA) usunąłem usterkę!!!
    Brak napięcia na US2 UL1550...!!! Wiem śmieszne :) przyczyną był stary zaśniedziały bezpiecznik B4...!!! Już tak zaśniedział ze nie było przejścia... ale skąd ja mogłem go podejrzewać... na UKF-ie szumiało...szumiało!!! Więc zabrałem się za przestrajanie... przestroiłem a radio odbiera mi jedną stację jak sobie ustawiłem cewką L3...!!! Dobrze ze to już historia... radio super gra i wszystko działa jak się należy!!!

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.... _PREDATOR_!!!

Warto na początku sprawdzać bezpieczniki... czy radio gra czy nie...SPRAWDŹ BEZPIECZNIKI!!!! :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku regulacji sygnału na zakresie UKF w radiu Śnieżnik R-502 po wymianie kondensatorów i ustawieniu stacji za pomocą cewki L3. Regulacja kondensatorem strojeniowym na UKF nie powodowała zmiany strojenia, a funkcja zapamiętywania stacji (podzakresy UKF) również nie działała. Sugerowano sprawdzenie ścieżek przy kondensatorze, zimnych lutów oraz integralności sekcji kondensatora strojeniowego. Ostatecznie okazało się, że radio Śnieżnik R-502 ma przestrajanie UKF realizowane warikapowo (diodami pojemnościowymi BB-104B), a problemem był brak napięcia na układzie US2 UL1550 spowodowany zaśniedziałym bezpiecznikiem B4. Po wymianie bezpiecznika i ustawieniu odpowiednich napięć na potencjometrach regulacyjnych (R23, R607, R34) oraz sprawdzeniu napięć na tranzystorach głowicy UKF, radio działało poprawnie, a regulacja i odbiór stacji na UKF zostały przywrócone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA