logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić kość SDRAM 100 MHz 128 MB z błędami w memtest86?

chrobry 01 Sty 2005 12:46 1322 12
REKLAMA
  • #1 1101653
    chrobry
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Na mojej starej kości Sdram 100 MHz, 128 MB komputer mi warjował, po włączeniu programu do testowania pamięci, a był to "memtest86" wykryło mi 850 błędów adresowania.

Moje pytanie brzmi czy istnieje sposób aby ją naprawić, czy też jest to absolutnie niemożliwe. POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1101669
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Mozesz sprobowac wyczyscic styki pamieci, zamontowac w innym slocie, zmniejszyc taktowanie ramu.Jezeli to nic pomoze to nic sie nie da zrobic.
  • REKLAMA
  • #3 1101816
    chrobry
    Poziom 13  
    wymieniłem kość na 64 MB i działa bez zarzutu brak jest jakichkolwiek błędów adresowania, nie była to wina ani kurzu ani innych zanieczyszczeń , najbardziej ineresuje mnie sam fakt czy jest możlwe aby kość z błędami adresowania dało się naprawić albo w jakikolwiek inny sposób spowodować aby działała naprzykład w okrojonej postaci czyli odłączyć uszkodzone moduły czy jak to się nazywa. Innymi słowy czy napewno nie da się z tymn nic zrobić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1101828
    Kolobos
    Spec od komputerów
    W przypadku pamieci DDR z np. FSB 400Mhz mozna zmniejszyc ich taktowanie do np. 266Mhz (o ile procesor nie pracuje z wiekszym FSB)
    i czasem taka pamiec dziala prawidlowo :-)
    Twoja ma 100Mhz i jak bys ja ustawil na 66Mhz oczywiscie procesor musi miec FSB 66Mhz to mozeby zadzialala.Innej mozliwosci nie widze, nie da sie odlaczyc uszkodzonych modulow.
  • #6 1101873
    chrobry
    Poziom 13  
    Nie wiem czy dobrze to zrozumiałem, ale wychodzi an to, że przez zwolnienie ze 100 na 66 ma zacząć działać, ale przecież te błędy adresowania dalej tam pozostaną.

Linux na tej kości nigdy nie chiał się instalować(chyba za dobrze wykorzystuje pamięć)

Windowsowi zawsze wyskakiwały jakieś błędy, musiałem w końcu tą kość wymienić gdyż wszędzie pojawiały się błędy i system nie miłosiernie się sypał.
    A że tak się jeszcze tylko zapytam co to są wogóle te błędy adresowania i jak mogą powstawać raczej z niczego się nie wzioły, a chciałbym to wiedzieć żeby w przyszłości nie mieć takich problemów.

POzdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1101881
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nigdzie nie napisalem ze ma zaczac dzialac, tylko ze moze zaczac dzialac.Co i tak nie zmienia faktu ze pamiec trzeba wymienic bo w Twoim przypadku raczej to nic nie da biorac pod uwage ilosc bledow ;-)
    Wszystko sie kiedys psuje, przyszedl czas na Twoj ram i tyle, oczywiscie mozna mu pomoc sie zepsuc podkrecajac go itd.
  • #8 1103233
    Sebol81
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Ram nadaje się tylko do kosza.
    Tej usterki nie da się napawić.
  • #9 1103574
    chrobry
    Poziom 13  
    Sebol81 napisał:
    Ram nadaje się tylko do kosza.
    Tej usterki nie da się napawić.

A czy istnieją jakieś usterki kości paamięci RAM, które da się naprawić??
  • #10 1105321
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Tak, istnieją awarie modułów pamięci, które można i naprawia się. W warunkach domowych można wymienić EEPROM, elementy bierne, samą kość RAM też..... Trochę zapału i wszystko jest możliwe.
    Pozdrawiam YR1
  • #11 1116673
    MariuszN
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Co się stało,ze pamięć 128 zglasza sie jako 32.Na kilku plytach testowalem wszędzie tak samo jet wykrywana .Czy da się to naprawic?
  • #12 1117459
    Joyek
    Poziom 1  
    Prawie wszystkie pamięci mozna naprawić polecam www.thn.pl

pozdrawiam
  • #13 1117942
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: Joyek
    Oczywiscie ze mozna naprawic, kwestia tylko czy to sie oplaca, na stronie ktora podales oczywiscie nie ma cennika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada starą kość pamięci SDRAM 100 MHz o pojemności 128 MB, która podczas testów programem Memtest86 wykazuje około 850 błędów adresowania, co powoduje niestabilność systemu i problemy z instalacją systemów operacyjnych. Próby naprawy obejmowały czyszczenie styków, zmianę slotu oraz obniżenie taktowania pamięci do 66 MHz, jednak błędy nadal występują. W dyskusji podkreślono, że uszkodzonych modułów pamięci nie da się odłączyć ani naprawić w warunkach domowych, a pamięć z taką liczbą błędów nadaje się jedynie do wymiany. Istnieją jednak awarie modułów RAM, które można naprawić poprzez wymianę elementów elektronicznych, takich jak EEPROM czy elementy bierne, ale wymaga to specjalistycznej wiedzy i narzędzi. W praktyce dla użytkownika najrozsądniejszym rozwiązaniem jest wymiana uszkodzonej kości na nową lub sprawną. Wspomniano także o serwisach oferujących naprawę pamięci, choć koszty i opłacalność takiej usługi są niepewne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA