logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung MP0804H 80GB - Jak naprawić bad sektory po zerowaniu i remapie?

tomo19811 13 Mar 2012 14:05 1868 5
REKLAMA
  • #1 10671636
    tomo19811
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Witam , mam dysk w laptopie Samsung MP0804H 80GB , od dłuższego czasu komputer mi wolno chodził , postanowiłem użyć programu HDtune i zrobić testy zawarte w nim , okazało się że dysk posiada Bad Sectory w ilości 3 , mając już podobną sytuację z innym dyskiem w przeszłości , poszperałem po internecie i znalazłem program MHDD i cały opis do niego , wykonałem następujące czynności :zerowanie przy pomocy MHDD , remap dysku, wyniki przedstawiłem na zdjęciach.
    Co się okazało otóż w żaden sposób nie mogłem usunąć bad sectorów , jedynie co się poprawiło to to że mam teraz większą ilość sektorów o mniejszym czasie dostępu , natomiast bad sectory pozostały , próbowałem użyć opcji LOOP TEST/REPAIR dla obszaru w którym występują bad sectory , okazało się że w miejscu gdzie jest jeden z tych sectorów czasami program odczytuje go jako sector o większym czasie dostępu , aby w późniejszym kroku {loop} odczytać go jako znów bad sector , próbowałem użyć jeszcze WDCLEAR 1.30 , owszem program podczas próby zapisu nie wykazał bad sectorów {co w przypadku MHDD miało miejsce przy zapisie } , natomiast jak później włączyłem opcję odczyt w WDCLEAR to znów wywaliło mi te sectory, różnica między programami jest taka że WDCLEAR zapisywał mi ten dysk ok 3h , natomiast MHDD ok 1 h , co jeszcze mogę zrobić , i czy jest szansa na odratowanie tego dysku ?. Generalnie czy jest możliwość aby ta część dysku w której są bad sectory nie była używana , i jak to mam zrobić . Czy jest inny program który by poradził sobie z takim problemem?.

Poniżej obrazki między innymi SMART dysku , liczę na wypowiedź kogoś bardziej obeznanego niż ja . Dziękuję .

Samsung MP0804H 80GB - Jak naprawić bad sektory po zerowaniu i remapie? Samsung MP0804H 80GB - Jak naprawić bad sektory po zerowaniu i remapie? Samsung MP0804H 80GB - Jak naprawić bad sektory po zerowaniu i remapie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10672659
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10458
    Miales 7 uszkodzonych sektorow, ktore zostaly przeniesione. Dysku mozesz dalej uzywac ale musisz sie liczyc z tym, ze z czasem moze pojawic sie wiecej uszkodzonych sektorow. Dysk nie nadaje sie do trzymania waznych danych. Niczym tego nie naprawisz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10673089
    MrAdalbert
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Może HDAT2(znajdziesz na płycie Hiren's Boot CD)?
    Z mojego barracud'y bez problemu naprawił dwa sektory.

Edit:

Kolobos napisał:
    Nie widzisz, ze tutaj nie ma czego naprawiac? Sektory zostaly juz przeniesione.

Sorry, mój błąd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10673140
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10458
    Nie widzisz, ze tutaj nie ma czego naprawiac? Sektory zostaly juz przeniesione.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10674420
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3591
    tomo19811 napisał:
    co jeszcze mogę zrobić , i czy jest szansa na odratowanie tego dysku ?. Generalnie czy jest możliwość aby ta część dysku w której są bad sectory nie była używana , i jak to mam zrobić . Czy jest inny program który by poradził sobie z takim problemem?.

Tak samo "szybko" zeruje się dyski za pomocą programu Vivard.
    Co do wydzielenia (obszar nieprzydzielony) tych wadliwych sektorów partycjami, wykonałbym to za pomocą programu GParted - nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo nigdy nie przewidzimy w jakim stopniu będzie postępować dalsza degradacja powierzchni talerzy tego dysku.
  • #6 10685772
    tomo19811
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Witam ponownie , a więc tak , na podstawie danych z programu MHDD stwierdziłem że te bad sectory{pokazane na czerwono } znajdują się na początku dysku ,mniej więcej jest to trzeci GB dysku , zrobiłem partycję 2,5GB{na początku} i następną część podzieliłem na 2 partycję , czyli łącznie otrzymałem 3 partycję {2,5GB 25GB 50GB} , korzystam tylko z tych dwóch większych a te początkową nie używam , myślę że tak na razie będzie dobrze , Dziękuje wszystkim za odpowiedzi .
REKLAMA