logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIA CARNIVAL I 2.9 CRDI - Brak podawania paliwa przez pompę, napięcia na kostkach

pawel12-1986 13 Mar 2012 16:28 7562 6
REKLAMA
  • #1 10672084
    pawel12-1986
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam mam ciężki przypadek, a więc jak w temacie. Na pompie znajdują się dwie kostki dwu przewodowe, na których pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka na brązowej ok 12 v na zielonej około 5 v. Na komputerze zero błędów sprawdzone elm 237 scanxl. Pytanie do znawców czy już wyciągać pompę czy jeszcze coś z tymi napięciami nie tak, i czy po włączeniu zapłonu powinno być słychać charakterystyczne otwarcie elektrozaworu w pompie, czy może tam jest to inaczej zrobione?
  • REKLAMA
  • #2 10678218
    t0mal
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Musisz mieć czym odczytać wartości mierzone, może to będzie np brak sygnału obrotów i nie koniecznie wywali błąd.

Albo nie ma paliwa :)
  • REKLAMA
  • #3 10678243
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    Żeby tak poważną diagnozę opierać na ELMie...to już koniec normalności...
  • #4 10681747
    pawel12-1986
    Poziom 11  
    No paliwo jest :D i do pompy dochodzi nie słyszałem żeby załączał się elektrozawór.Dziś próbowałem na wszystkie strony, na początek wymontowałem ten zawór sprawdziłem pod akumulatorem i działa, więc zamontowałem i obciołem wtyczkę i podałem zasilanie bezpośrednio z aku i podałem paliwo z bańki elektryczną pompką. Mimo wszystkich zabiegów na szynę nie poszła nawet kropelka ropy, więc rozebrałem obudowę od rozrządu, koło razem z ośką pompy się kręci ( bo podejrzewałem że klin się ścioł)i jednak wszystko gra więc pozostaje pompa do sprawdzenia .
  • REKLAMA
  • #5 10681858
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    pawel12-1986 napisał:
    No paliwo jest i do pompy dochodzi nie słyszałem żeby załączał się elektrozawór.Dziś próbowałem na wszystkie strony, na początek wymontowałem ten zawór sprawdziłem pod akumulatorem i działa, więc zamontowałem i obciołem wtyczkę i podałem zasilanie bezpośrednio z aku i podałem paliwo z bańki elektryczną pompką. Mimo wszystkich zabiegów na szynę nie poszła nawet kropelka ropy, więc rozebrałem obudowę od rozrządu, koło razem z ośką pompy się kręci ( bo podejrzewałem że klin się ścioł)i jednak wszystko gra więc pozostaje pompa do sprawdzenia .
    Oddaj do warsztatu zanim całkowicie zdewastujesz ten samochód. Niw masz zielonego pojęcia a grzebiesz.
  • #6 10681933
    pawel12-1986
    Poziom 11  
    Dzięki za ambitne odpowiedzi naprawdę wiele wnoszące do tematu.
    Można zamykać. :D
  • REKLAMA
  • #7 11098265
    shadock
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    pawel12-1986 napisał:
    Dzięki za ambitne odpowiedzi naprawdę wiele wnoszące do tematu.
    Można zamykać. :D

A po co zamykać..?
    Podaj, czy i jak poradziłeś sobie z problemem, co było przyczyną, jakie skutki (w tym finansowe)
    ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem podawania paliwa przez pompę w KIA Carnival I 2.9 CRDI. Po przekręceniu kluczyka na kostkach pompy pojawia się napięcie 12 V na brązowej i 5 V na zielonej. Pomimo braku błędów na komputerze diagnostycznym ELM 237, użytkownik nie słyszy charakterystycznego otwarcia elektrozaworu. Po dalszych próbach, w tym podłączeniu zasilania bezpośrednio z akumulatora, nie udało się uzyskać paliwa. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w samej pompie, mimo że inne elementy, takie jak elektrozawór, działają poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują oddanie pojazdu do warsztatu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA