Witam
Mam pytanko czy stosowanie wyłącznika głównego tzw. FR w nowej instalacji jest nie zbędne czy można go nie montować?
Mam pytanko czy stosowanie wyłącznika głównego tzw. FR w nowej instalacji jest nie zbędne czy można go nie montować?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamluki30 napisał:są dwie rożnicówki i zabezpieczenia poszczególnych obwodów, czy taka instalacja zostanie odebrana przez zakład energetyczny
luki30 napisał:stosowanie wyłącznika głównego tzw. FR
Francelektryk napisał:Nie jest to obowiązkowe ale dobrze by było gdyby został zainstalowany
kkas12 napisał:A gdzie jest napisane, że nie jest to obowiązkowe?
Czym się kończy niewłaściwy aparat na niewłaściwym miejscu można przeczytać tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2239216.html#10638339#10638339
Cytat:Założenia z gruntu błędne więc ignorować ich nie należy a wręcz przeciwnie, trzeba je wskazać nawet gdy pozornie odbiega to od tematu....wyłączyć napięcie można różnicówka...
O^O napisał:INTOUCH napisał:Niezależnie od układu sieciowego? Odważna porada!Doradzałbym zainstalować w rozdzielnicy jako główny rozłącznik, trzy-polowy rozłącznik izolacyjny.
INTOUCH napisał:W instalacji w układzie TT, której stanu kolega wcześniej nie sprawdzi, też kolega poleci rozłącznik 3-polowy?O^O napisał:INTOUCH napisał:Niezależnie od układu sieciowego? Odważna porada!Doradzałbym zainstalować w rozdzielnicy jako główny rozłącznik, trzy-polowy rozłącznik izolacyjny.
Nie kumam o co ci chodzi.
Możesz wyjaśnić?
INTOUCH napisał:To nie krytyka, a jedynie ostrzeżenie. Tak naprawdę nie znam przepisu, który obligatoryjnie nakazuje stosowanie rozłącznika 4-torowego (gwoli ścisłości 3+N) w układzie TT (oczywiście jeśli chodzi o mieszkaniówkę). Ale poza przepisami jest jeszcze zdrowy rozsądek i tzw. wiedza techniczna. Nie można więc rzucać jednoznacznymi stwierdzeniami bez wizji lokalnej.Przeczytaj wszystkie posty z góry na dół zanim pojedziesz po kimś krytyką.
INTOUCH napisał:Nie jest to prawda - patrz początek tego postu.Układy TT i IT z uziemionym punktem neutralnym nie są stosowane w nowym budownictwie mieszkaniowym.
Cytat:w jakim więc celu Ty piszesz o sieciach. Oczywiście można się "czepiać" określenia TN-S, ale gdy zastąpić je zwrotem z rozdzielonymi żyłami N i PEW nowych instalacjach w budynkach mieszkalnych stosowany jest TN-S.
kkas12 napisał:Nie tylko może, ale musi. Ale nie każda instalacja 3/5 przewodowa jest instalacją TN-S i w związku z tym nie w każdej identyczny jest sposób doboru zabezpieczeń i innych aparatów.Oczywiście, że jeśli sieć jest w układzie TT to instalacja nie może być w układzie TN-S.
Ale może być z rozdzielonymi przewodami PE i N?
kkas12 napisał:W nowych instalacjach mieszkaniowych realnie występuje on tylko na odcinku od złącza do rozdzielni lub (w skrajnych przypadkach) pomiędzy rozdzielniami, ale to fakt - celna uwaga!Nie zawsze musi.
Istnienie przewodu PEN w instalacjach odbiorczych nie jest zakazane.
kkas12 napisał:To może na początek:Więc proszę te różnice przedstawić i wyjaśnić na czym polegają.
Mile widziane trzymanie się tematu.
Cytat:W instalacji w układzie TT, której stanu kolega wcześniej nie sprawdzi, też kolega poleci rozłącznik 3-polowy?
luki30 napisał:Dokładnie chodzi o domek jednorodzinny w rozdzielni są dwie rożnicówki i zabezpieczenia poszczególnych obwodów, czy taka instalacja zostanie odebrana przez zakład energetyczny.
Szczepaniii napisał:bo są nieprawdziwe! Sieć TT w wielu miejscach istnieje i nic nie wskazuje na to, żeby przestała.U odbiorców w Polsce jest to układ TNC-S z punktem podziału w złączu licznikowym. A w mieszkaniu mamy TNS.
lordpakernik napisał:mam taką książke K.Majki "Ochrona przeciwporażeniowa w urządzeniach elektroenergetycznych nn". i tam jest rozpatrzony przypadek sieci "TT?" tak ją autor nazwał ponieważ przewód N jest połączony z GSU w celu lepszej ochrony.
lordpakernik napisał:Jeśli ktoś jest ciekawy mogę zeskanować i wrzucić.