logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet Kadet 780 - gaśnie przy dodaniu gazu, mimo czyszczenia gaźnika

1996janusz 15 Mar 2012 18:35 6076 8
REKLAMA
  • #1 10681497
    1996janusz
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam posiadam jestem dumnym posiadaczem Romet Kadet 780 i od pewnego czasu znów wystąpiły z nim problemy, a mianowicie gdy dodam my gazu w czasie jazdy on gaśnie a gdy zatkam rurę ssącą powietrza i zakręcę śrubkę powietrza jest lepiej lecz nie tak jak kiedyś. Z góry mówię gaźnik czyściłem 2 razy za każdym razem bardzo dokładnie nawet zmieniłem uszczelkę między cylindrem a gaźnikiem. Z góry dziękuje za otrzymaną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10682135
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Kondensator i styki przerywacza do sprawdzenia
  • REKLAMA
  • #4 10682192
    1996janusz
    Poziom 9  
    Zimmeringi już wymieniłem chociaż były nowe ponieważ miał kapitalny remont można by powiedzieć , że wszystkie uszczelki ma nowe. Jutro zobaczę ten przerywacz i kondensator dla świętego spokoju założę mu nowe.
  • REKLAMA
  • #5 10682279
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Popatrz przez magneto na styki czy nie iskrzą ( uszkodzony kondensator lub wypalone styki ) , ewentualnie ustaw przerwę 0,20-0,25
  • REKLAMA
  • #6 10682284
    webgregory
    Poziom 11  
    Ocena: 28
    Witam cie kolego, jak ci podpowiedzieli wcześniej i wątpie by to była wina cewki i przewodu. Proponował bym ci wymianę dysz w gazniku lub remont gaznika bo tego pewnie nie robiłeś i śrubkę od mieszanki wykręć na 2,5 obrotu
  • #7 10682353
    1996janusz
    Poziom 9  
    Z gaźnikiem chyba wszystko dobrze bo wykręciłem od kolegi z jego komara i jest to samo co wcześniej a nawet troszkę gorzej.Więc to nie wina gaźnika.
  • #8 10682516
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 727
    Na pewno brakuje mu benzyny jak dodajesz gazu, a skoro twierdzisz że gaźnik jest ok, to sprawdź kranik, może w odstojniku masz brud. Ewentualnie zwiększ nieco przerwę na kowadełku, często przerwa zanika na wyższych obrotach.
  • #9 10683843
    1996janusz
    Poziom 9  
    Witam zrobiłem to co wczoraj postanowiłem wymieniłem kondensator , przerywacz ,świecę i nadal to samo ale gdy jest zimny zaraz po odpaleniu to idzie na całym gazie lecz po chwili znowu to samo.Po wymianie kondensatora przerywacza i zimmeringów komar jak by dostał troszkę mocy ale to i tak nic nie da jak nie mogę mu dodać więcej niż mniejsze pół gazu.

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

Dobrze już wiem co go gryzło.A więc postanowiłem wykręcić kolanko patrze a tam pełno nagaru nawet małego palca nie szło włożyć.
    Wielkie dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Romet Kadet 780 zgłasza problem z gaśnięciem silnika przy dodawaniu gazu, mimo dwukrotnego czyszczenia gaźnika i wymiany uszczelki. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie kondensatora, problemy z uszczelnieniem cylindra, a także zanieczyszczenia w kraniku paliwa. Po wymianie kondensatora i przerywacza, użytkownik zauważa poprawę mocy, ale problem z gaśnięciem nadal występuje. Ostatecznie odkrywa, że przyczyną były zanieczyszczenia w układzie wydechowym.
REKLAMA