logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 48°C dla Athlon 2000+ OC na 2088 MHz z CM Jet 7 to normalna temp?

foraq 15 Maj 2006 16:17 1721 13
REKLAMA
  • #1 2627778
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Od jakiegoś czasu mam Athlona 2000+ z Coolerem CM Jet 7 (miedziana podstawka, 2500 rpm) ustawionego na 2088 MHz (12.5 x 166 , nap. 1,6V). Przy takich ustawieniach mam 48 stopni. Teraz pytanie - czy taka temperatura jest OK?? Radiator jest założony na srebrną pastę Titan...
    Wcześniej miałem Sempa 2200+ który bez podkręcania miał 37 stopni dlatego wołałem zapytać:) Czy przy takim taktowaniu to normalna temperatura??
    Moderowany przez TONI_2003:

Przeniesiono z Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 2627816
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ..rozumiem ze to jest w IDLE taka temperatura? Wcale nie dziwi mnie jesli tak jest, wynika to wg mnie oczywiscie z faktu przetaktowania.
    Mysle, ze w stresie moze temperatura siegnac nawet 65 stopni.

Jest to jeszcze bezpieczna dla CPU temperatura, aczkolwiek juz mozna powiedziec lekko podwyzosza.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2627836
    foraq
    Poziom 17  
    Jasne:) Taka temperatura jest w Everest-cie. W sumie to temnperatura ma normalnie 45 stopni, a ile w stresie to się okaże:)

A jaka byłaby optymalna temperatura dla takiego procka?? Wydaje mi się że do 65 nie dojdzie bo to nie Palomino jest ;)

Dodano po 3 [godziny] 14 [minuty]:

A to może zapytam inaczej... Jaką temp powinien mieć Athlon 2600+ (na takich ustawieniach obecnie pracuje)?? Ale nie na rdzeniu Barton:)...
  • REKLAMA
  • #4 2629029
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Mam tak samo przetaktowanego Athlona 2000XP (T-bred, AXDADUT3C) i "na luzie" ma ok 43-45 stopni. Temperatura jest w porządku. Nie masz się czym przejmować.
  • #5 2629132
    Zibi_99
    Poziom 14  
    foraq napisał:
    Jasne:) Taka temperatura jest w Everest-cie. W sumie to temnperatura ma normalnie 45 stopni, a ile w stresie to się okaże:)

A jaka byłaby optymalna temperatura dla takiego procka?? Wydaje mi się że do 65 nie dojdzie bo to nie Palomino jest ;)

A to może zapytam inaczej... Jaką temp powinien mieć Athlon 2600+ (na takich ustawieniach obecnie pracuje)?? Ale nie na rdzeniu Barton:)...

Mam taki CPU i teraz mam 37 stopni w dzień jak go katuje to max miałem z 48 stopni.
    Co do 2000+ bez kręcenia to może być od 35 do 65. Widziałem niedawno rekordziste co miał 70 i jeszcze działał ale nie dało sie właścicielowi wytłumaczyć że spali sie proc i reszta kompa. Jak głupi to niech cierpi.
  • #6 2632587
    foraq
    Poziom 17  
    Robert B napisał:
    Mam tak samo przetaktowanego Athlona 2000XP (T-bred, AXDADUT3C) i "na luzie" ma ok 43-45 stopni. Temperatura jest w porządku. Nie masz się czym przejmować.

Czyli temperatury mamy identyczne:) Jak odpale Prime i włącze Torture Test (max heat) to mi wzrasta do 56 stopni. Czy to jest jeszcze bezpieczna temperatura dla takiego athlona?? Mam nadzieje ze po pewnym czasie uzywania procka z taka temperaturą proc sie nie uszkodzi??

Dodano po 59 [minuty]:

Zauważyłem, że nawet jeśli proc działa na mnożniku 11 to temperatura jest taka sama - nic nie spada... Na mnożniku 13,5 wzrasta o 2 stopnie... Największy wpływ ma zmiana napiecia.

Interesuje mnie obniżenie napięcia do 1,55V. Mam płyte Asus A7v8x-x i niestety najniższe napięcie do wyboru w biosie to 1,60V:( Bios mam najnowszy, a chciałbym zmniejszyć napięcie zmniejszając tym samym temerature...:) Wiecei jak to zrobic??
  • #7 2633208
    Robert B
    Poziom 43  
    Jeżeli przetaktowujesz to nie obniżaj napięcia bo będzie niestabilny. Ja podniosłem na 1.7. Przecież ten Athlon wytrzyma do 95 stopni więc nie wiem dlaczego uczepiłeś się tej temperatury.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic151760.html#734115
  • REKLAMA
  • #8 2634498
    deboo
    Poziom 18  
    to co z tego że tyle wytrzymuje ja bym nie przekraczał 55 stopni w stresie....pozatym te 56 czy ileś to jest przy styku radiatora z rdzeniem a ile stopni ma rdzeń w środku ?? przynajmniej o jakieś 20 więcej...
  • #9 2635349
    foraq
    Poziom 17  
    Wolałbym żeby była jak najniższa:)
    Puściłem go dzisiaj na takich ustawianich jak Sempron 2200 (9*166, 1,6V) którego miałem poprzednio i ma wtedy 40-42 stopnie. Czemu?? Wydaje mi się że przy takich samych ustawieniach powinien mieć tyle samo. Tym bardziej że mam go na srebrnej paście Titan a tamten na silikonowej był (jakiś OEM dodany do Cooler Master Jet7:) Zwięszyłem też obroty z 2500 rpm do 2800 rpm... Czy temp. powinny być takie same?? Może to wina pasty?? Bo przecież rdzen, napięcie, cooler, taktowanie to samo, a temperatura o ~5 stopnie wyższa. Może powinienem dać taką samą pastę jak miałem wcześniej??

Napewno nie jest tyle na powierzchni styku, no bo skąd tam czujnik... Czujnik jest gdzieś indziej chyba:)
  • #10 2637120
    fubuki
    Poziom 11  
    czujnik jest pod prockiem zazwyczaj , temperatura nieraz po kilku dniach od założenia spada, po drugie jest trochę gorąca pogoda obecnie :) .miałem taki problem i okazało się żę za blisko mam czujnik przy procku i temp mi szalała.
  • #11 2639937
    Marx666
    Poziom 14  
    Robert B napisał:
    Przecież ten Athlon wytrzyma do 95 stopni więc nie wiem dlaczego uczepiłeś się tej temperatury.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic151760.html#734115

Zależy jaki Athlon, z jakiej serii, nie wszystkie maja wytrzymałość temperaturową 95 C...
    Standardowa to chyba 80, ale nie jestem pewien.
    Mój procek, Barton 2500 @ 3200 miał 65 w stressie, przez pare miesięcy i nic mu sie nie stało :D
    Swego czasu przez źle założony radiator miał z 90... nie zdążyłem sprawdzić w windowsie bo się wyłączył... ale żadnego odbarwienia ;)
  • #12 2640030
    Robert B
    Poziom 43  
    "Standartowej" temperatury nie ma.
    Załączniki:
    • AMD FAQ_Rev05_POL.pdf (241.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2642347
    foraq
    Poziom 17  
    To ze nie ma standardowej temperatury to wiem:)
    Dzisiaj zdjąłem radiator, usunąłem starą pastę. Dokładnie ją starłem i dałem starą, zwykłą silikonową pastę którą używałem na Sempronie (pasta jest jakiejś chińskiej firmy, nawet trudno mi to powtórzyć:)). Efekt jest taki że temperatura spadła o jakieś 6-7 stopni przy obniżeniu obrotów do 2500...

Od tego momentu mogę już powiedzieć śmiało, że już nigdy nie zastosuje srebrnej pasty (używałem już na Sempie Titan, OEM, jeszcze jakieś- temperatura zawsze była wyższa od tej na zwykłej silikonowej dołączonej do coolera).
  • #14 2663306
    foraq
    Poziom 17  
    W związku z pytaniami mówię

Procesor działa u mnie teraz na ustawieniu 2005 MHz (12*167) z temperaturą 43 stopni na luzie i 50 w stresie. W pokoju jest ~21 stopni. Pasta była dodana do Cooler Mastera Jet7, jest w saszetce, nie w strzykawce;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy temperatury procesora Athlon 2000+ podkręconego do 2088 MHz (12.5 x 166, 1,6 V) chłodzonego Cooler Master Jet 7 z miedzianą podstawą i wentylatorem 2500 rpm. Temperatura w spoczynku wynosi około 45-48°C, a pod obciążeniem (test Prime Torture) wzrasta do około 56°C. Uczestnicy uznają, że jest to temperatura bezpieczna, choć lekko podwyższona, z zaleceniem nieprzekraczania 55-65°C w stresie. Wpływ na temperaturę ma napięcie zasilania – obniżanie go może powodować niestabilność, a podnoszenie do 1,7 V jest stosowane przez niektórych użytkowników. Dyskutowano także o wpływie past termoprzewodzących – srebrna pasta Titan okazała się mniej efektywna niż zwykła silikonowa pasta OEM dołączona do coolera, co potwierdziło obniżenie temperatury o 6-7°C po jej zmianie. Czujnik temperatury znajduje się zwykle pod procesorem, a pomiary mogą się różnić w zależności od miejsca pomiaru i warunków otoczenia. Wskazano, że standardowa temperatura maksymalna dla Athlonów to około 80-95°C, ale dla bezpieczeństwa lepiej utrzymywać niższe wartości. Wzrost obrotów wentylatora z 2500 do 2800 rpm nie przyniósł znaczącej poprawy. Wskazano także, że temperatura może się stabilizować po kilku dniach użytkowania i zależy od dokładności montażu radiatora oraz jakości pasty termoprzewodzącej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA