logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Buderus gb022-24/24k - co oznacza kod usterki 3L?

garek36 17 Mar 2012 21:41 12255 12
REKLAMA
  • #1 10689696
    garek36
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Pojawił mi się dzisiaj po dobrych 3 latach eksploatacji kod usterki 3L.
    Czy może wiecie czego dotyczy usterka?
    Jest sobota wieczór i jak się domyślacie serwis jest nieosiągalny.
    Poproszę o odpowiedź, w miarę możliwości szybką.
  • REKLAMA
  • #3 10689918
    pan marek
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    WITAM obawiam się że bez serwisu się nie obędzie. 3L to brak informacji o obrotach wentylatora, prawdopodobnie wentylator do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 10691084
    garek36
    Poziom 10  
    przeczysciłem i o dziwo wentylator ruszył. Musiłaem jednak zdemontować i zamontować ponownie. pojawił sie nowy kod 7C. Czy ktoś wie co teraz?

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • REKLAMA
  • #7 10691597
    garek36
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak radzisz parę razy a ta cholera ciągłe wyświetla ten kod błędu.
    mam jakieś podejrzenia że to któryś z czujników wyłącza, tylko który

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • #9 10703286
    garek36
    Poziom 10  
    poradziłem sobie z tym właśnie wyłączając wtyczkę. Niemniej mam pytanie o czym mówi teraz kod 4P.

Nie mam zdrowia do tego pieca
    Proszę poprawić błędy pisowni. OSTRZEŻENIE
    mod - mirrzo
  • #10 10703937
    pan marek
    Poziom 15  
    Witam w załączniku pełna instrukcja z kodami błędów bo zaraz zapytasz się o następny. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • gb 022.pdf (2.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 10704092
    garek36
    Poziom 10  
    Dziękuję za dobre chęci ale nie mam jeszcze tylu punktów, żeby ściągnąć plik
  • #12 10704125
    pan marek
    Poziom 15  
    4P styki czujnika zasilania lub bezpieczeństwa zwarte lub uszkodzone- możliwe uszkodzenie czujnika lub okablowania również pulpit sterowniczy może nie szczytywać cujników.
  • REKLAMA
  • #13 10771974
    garek36
    Poziom 10  
    Muszę się przyznać, że jestem absolutnie rozczarowany tym piecem. Mam go trzy lata z ogonkiem. Pada Wentylator. Koszt wymiany 1700zł. Koszmar. Jeden pan sprzedawał uszkodzony wentylator na serwisie aukcyjnym i powiedział, że na jego ulicy to wszyscy już musieli wymienić te wentylatory. To całkowita porażka. Kupujesz piec kondensacyjny żeby oszczędzać i cała oszczędność szlak trafia bo po 3 latach musisz wymienić cały moduł wentylatora. Dla mnie to chore. Buderus dla wymagających?! Najchętniej wywaliłbym ten cały szajs. 6500zł piec który wymaga naprawy po 3 latach i trzeba wydać 1/3 wartości.
    Wiadomość dla innych. Pojawienie się kodu 3L lub 3Y. Wymiana. Nic nie kombinuj. Wymieniłem łożyska i nic nie możesz więcej zrobić.
    Wiadomość dla tych u których pojawia się kod 3L. W trudnej sytuacji, zima brak szybkiego serwisu. Wyłącz piec z gniazdka. Doraźnie zdejmij pokrywę. Zdejmij osłonę wentylatora (czarna obudowa). Masz dostęp do wentylatora. Obróć nim o jakieś 45%. Nie zakładaj czarnej obudowy wentylatora ale załóż biała obudowę. Włącz piec. Na 95% uruchomi się i będzie hulał do czasu aż pojawi się ponownie po pewnym czasie kod 3L. dlatego nie zakładaj czarnej obudowy. U ludzi w tym i u mnie włączanie obiegu i grzania grzejników pomaga w ciągłości pracy. Wszyscy zauważyli ci od kodu 3L, że pewne ustawienie po wyłączeniu pracy wentylatora nie pozwala na jego wzbudzenie, stąd ręczne przestawienie.
    Na kod 3Y nie ma lekarstwa Jest to znana powszechna usterka tych pieców dlatego nie polecam ich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Buderus gb022-24/24k, który wyświetlił kod usterki 3L, oznaczający brak informacji o obrotach wentylatora. Odpowiedzi sugerowały, że może to być spowodowane uszkodzeniem wentylatora lub elektroniki. Po oczyszczeniu wentylatora pojawił się nowy kod 7C, wskazujący na przerwę w zasilaniu. Użytkownik próbował resetować urządzenie, jednak problem nie ustąpił. W dalszej dyskusji podano, że kod 4P dotyczy uszkodzenia czujnika zasilania lub bezpieczeństwa. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując na wysokie koszty naprawy wentylatora oraz ogólne rozczarowanie jakością pieca.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA