Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Buderus gb022-24/24k kod usterki 3L

garek36 17 Mar 2012 21:41 10755 12
    garek36
    Level 10  
    Witam.
    Pojawił mi się dzisiaj po dobrych 3 latach eksploatacji kod usterki 3L.
    Czy może wiecie czego dotyczy usterka?
    Jest sobota wieczór i jak się domyślacie serwis jest nieosiągalny.
    Poproszę o odpowiedź, w miarę możliwości szybką.
    pan marek
    Level 15  
    WITAM obawiam się że bez serwisu się nie obędzie. 3L to brak informacji o obrotach wentylatora, prawdopodobnie wentylator do wymiany.
    garek36
    Level 10  
    przeczysciłem i o dziwo wentylator ruszył. Musiłaem jednak zdemontować i zamontować ponownie. pojawił sie nowy kod 7C. Czy ktoś wie co teraz?

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
    Marcinoik
    Level 20  
    Kolego 7c mowi o przerwie w zasilaniu ,o ile kojaze to należy wcisnąc reset na 5
    sekund i wtedy wyswietli właściwy kod.

mod - mirrzo
    garek36
    Level 10  
    Zrobiłem tak jak radzisz parę razy a ta cholera ciągłe wyświetla ten kod błędu.
    mam jakieś podejrzenia że to któryś z czujników wyłącza, tylko który

mod - mirrzo
    Marcinoik
    Level 20  
    cos jest z zasilaniem. bo mam instrukcje od niego a wez wyłącz z kontaktu i włącz i zrób reset jeszcze.

mod - mirrzo
    garek36
    Level 10  
    poradziłem sobie z tym właśnie wyłączając wtyczkę. Niemniej mam pytanie o czym mówi teraz kod 4P.

Nie mam zdrowia do tego pieca
    Proszę poprawić błędy pisowni. OSTRZEŻENIE
    mod - mirrzo
    garek36
    Level 10  
    Dziękuję za dobre chęci ale nie mam jeszcze tylu punktów, żeby ściągnąć plik
    pan marek
    Level 15  
    4P styki czujnika zasilania lub bezpieczeństwa zwarte lub uszkodzone- możliwe uszkodzenie czujnika lub okablowania również pulpit sterowniczy może nie szczytywać cujników.
    garek36
    Level 10  
    Muszę się przyznać, że jestem absolutnie rozczarowany tym piecem. Mam go trzy lata z ogonkiem. Pada Wentylator. Koszt wymiany 1700zł. Koszmar. Jeden pan sprzedawał uszkodzony wentylator na serwisie aukcyjnym i powiedział, że na jego ulicy to wszyscy już musieli wymienić te wentylatory. To całkowita porażka. Kupujesz piec kondensacyjny żeby oszczędzać i cała oszczędność szlak trafia bo po 3 latach musisz wymienić cały moduł wentylatora. Dla mnie to chore. Buderus dla wymagających?! Najchętniej wywaliłbym ten cały szajs. 6500zł piec który wymaga naprawy po 3 latach i trzeba wydać 1/3 wartości.
    Wiadomość dla innych. Pojawienie się kodu 3L lub 3Y. Wymiana. Nic nie kombinuj. Wymieniłem łożyska i nic nie możesz więcej zrobić.
    Wiadomość dla tych u których pojawia się kod 3L. W trudnej sytuacji, zima brak szybkiego serwisu. Wyłącz piec z gniazdka. Doraźnie zdejmij pokrywę. Zdejmij osłonę wentylatora (czarna obudowa). Masz dostęp do wentylatora. Obróć nim o jakieś 45%. Nie zakładaj czarnej obudowy wentylatora ale załóż biała obudowę. Włącz piec. Na 95% uruchomi się i będzie hulał do czasu aż pojawi się ponownie po pewnym czasie kod 3L. dlatego nie zakładaj czarnej obudowy. U ludzi w tym i u mnie włączanie obiegu i grzania grzejników pomaga w ciągłości pracy. Wszyscy zauważyli ci od kodu 3L, że pewne ustawienie po wyłączeniu pracy wentylatora nie pozwala na jego wzbudzenie, stąd ręczne przestawienie.
    Na kod 3Y nie ma lekarstwa Jest to znana powszechna usterka tych pieców dlatego nie polecam ich.