logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 114 340 - Ucieczka powietrza z rurki przy pojemniku sprzęgła

adamusali 20 Mar 2012 15:38 3553 8
REKLAMA
  • #1 10699853
    adamusali
    Poziom 9  
    Ucieka mi powietrze z rurki koło pojemnika wyrównawczego sprzęgła, rurka nie jest do niczego podłączona wisi luzem, nie wiem,czemu tamtędy leci powietrze. Stało mi się to dzisiaj rano, co zgaszę auto na 2 minuty, to powietrze schodzi do 4. :(
  • REKLAMA
  • #2 10699888
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    A czy rurka od zawsze wisiała nie podłączona o niczego i nagle dzisjaj zaczęło z niej lecieć powietrze? Poszukaj drugjej rurki do niczego nie podłączonej z której nie leci powietrze. Najprawdopodobniej przewód wyrwał się z szybkozłączki podczas podnoszenia kabiny, lub ktoś zrobił na złość w nocy na niestrzeżonym parkingu. Na desce rozdzielczej wszystko działa? Czy po zwolnieniu hamulca ręcznego też syczy? Czy ręczny działa prawidłowo? Czy masz hamulec naczepowy?
  • REKLAMA
  • #3 10700431
    adamusali
    Poziom 9  
    Wszystko działa normalnie tylko powietrze ucieka. To jest zwykła rurka gumowa szukałem gdzie może być podłączona ale nic nie znalazłem. Poszukam jak będzie jaśniej.
  • #4 10700858
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 500
    skoro napewno wszystko działa to może była zaślepiona byle czym i byle jak, w spadku po iluśtam poprzednich właścicielach, i wydmuchało.
    Zdaję sobie sprawę że porada bylejaka, ale tak to już ze starymi autami bywa.... zaślepić i sprawdzić poprawność działania urządzeń, szczególnie hamulca zasadniczego i ręcznego.
  • #5 10700979
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1596
    moze wklej fotke skad leci
  • REKLAMA
  • #6 10701684
    adamusali
    Poziom 9  
    Tylko że jak ja to próbowałem palcem zaślepić to nic niedawało, bo za duże ciśnienie się robiło

Dodano po 1 [minuty]:

Jutro wkleje fotke i będzie wiadomo co to jest. A narazie dziękuje. Jutro się odezwe
  • #7 10701812
    mercedesik
    Poziom 26  
    Ocena: 520
    Serwo sprzęgła puszcza zaraz nie bedzie się dało nacisnąć sprzęgła.
  • #8 10701982
    BanTir
    Poziom 15  
    Ocena: 114
    dokładnie jak kolega wyżej ta rurka nie jest nigdzie podłączona i nie zatykaj jej niczym, przez tą rurkę wychodzi powietrze "zużyte" przez serwo sprzęgła.

Serwo do wyciągnięcia.
  • REKLAMA
  • #9 10702414
    adamusali
    Poziom 9  
    Czyli serwo mam do wymiany?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ucieczką powietrza z luzem wiszącej rurki przy pojemniku wyrównawczym sprzęgła w Scanii 114 340. Rurka nie jest podłączona do żadnego elementu, a powietrze zaczęło uciekać po krótkim wyłączeniu silnika. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie serwa sprzęgła, które może wymagać wymiany. Wskazują również na możliwość, że rurka mogła być wcześniej zaślepiona, co mogło prowadzić do jej uszkodzenia. Użytkownik planuje zamieścić zdjęcie, aby lepiej zobrazować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA