logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować połączenie modemowe między dwoma komputerami z Windows XP?

wywrot 03 Sty 2005 01:32 1398 6
REKLAMA
  • #1 1105393
    wywrot
    Poziom 12  
    Jak w temacie.

A zapytacie po co??

Otóż: szwagier ma abonament z darmowymi wieczorami i weckendami(nie wiem dokładnie jak to siępisze ale wiadomo co i od kogo) no a ja mam sieć i udostępniam internet. Więc wszystko wiadomo po co!!

Teraz tak. Zrobiłem na swoim Xp poąłczenia przychodzące a on zwykłe połączenie modemowe z moim numerem, i przy próbie połaczenia modemy się komunikują jest ok tylko że nietrawi nzwy i chasł auzytkownika. próbowałem już na óżne sposoby pododawałem kilka i pozaznaczałem tam w zakłądce użytkownicy i nie może się połączyć. Szukałem w pomocy windy ale jakoś tam tak pisza że żeby wiedzieć o co im chodzi to musiałbyś to napisać.

Może ktoś wie jak to zrobić/

Pomóżcie.

Pozdrawiam

Ps sorki za błedy ale z polaka to miałem poprawke na maturze. HEHE :?
  • REKLAMA
  • #2 1105494
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    A masz dodanego uzytkownika z haslem takiem jak wpisujesz przy polaczeniu? W panelu sterowania polaczenia telefoniczne masz ustawione zezwalanie na polaczenia przychodzace? ustawia sie tam tez, ktory uzytkownik bedzie sie mogl logowac.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic211462.html <- moze tu cos znajdziesz
    http://www.practicallynetworked.com/sharing/xp_ics/serverdialup.htm <- to Ci sie przyda jak juz zestawisz polaczenie
  • REKLAMA
  • #3 1107225
    wywrot
    Poziom 12  
    Udało mi się połączyć nawet mogę wejść zdalnie na pulpit.
    Ale jak udostępnić internet z sieciówki na modem??

KOLOBOS - ten drugi link trochę jest dla mnie nie jasny no i po angielsku a ja niebardzo z angielskim. Jakbyś miał coś po polsku byłbym, bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1143005
    wywrot
    Poziom 12  
    Zapodajcie coś jeszcze do tego tematu bo nie mogę sobie z tym poradzić i temat cały czas aktualny.
  • REKLAMA
  • #6 1146361
    wywrot
    Poziom 12  
    Dzięki Kolobos
    Dzisiaj spróbuje
  • #7 1205640
    wywrot
    Poziom 12  
    Do:Kolobos - nie mogę ustawić tak jak tam jest, bo nie mam takich ustawień.
    Znalazłem w WIN98, że można zrobić serwer dial-up, może tok można będzie wdzwonić się do internetu przez tan komputer, na którym zainstaluje ten serwer dial-up. Próbowałem tak zrobić, ale nie wiem jak to poustawiać i jak szwagier wdzwania się to cały czas wyskakuje, że nieprawidłowa nazwa lub hasło - a próbowaliśmy już wiele sposobów zmieniając i na serwerze i u niego nazwy i hasła.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji połączenia modemowego między dwoma komputerami z systemem Windows XP w celu udostępnienia internetu. Problemem jest poprawne ustawienie połączenia przychodzącego na komputerze serwerze oraz konfiguracja użytkowników i haseł, które są wymagane do autoryzacji połączenia. Użytkownik utworzył połączenie przychodzące na swoim XP, a drugi komputer łączy się jako klient modemowy, jednak pojawiają się błędy dotyczące nazwy użytkownika i hasła. Wskazano konieczność dodania użytkownika z odpowiednim hasłem w panelu sterowania połączeń telefonicznych oraz zezwolenia na połączenia przychodzące. Podano linki do anglojęzycznych poradników dotyczących konfiguracji serwera dial-up i udostępniania internetu (ICS) w Windows XP, które zawierają instrukcje krok po kroku wraz z ilustracjami. Autor ma trudności z angielskim i prosi o materiały w języku polskim. Próby konfiguracji serwera dial-up w Windows 98 również nie przyniosły efektu, nadal występuje problem z błędną nazwą lub hasłem. Wskazano, że konfiguracja wymaga precyzyjnego ustawienia kont użytkowników i odpowiednich uprawnień do połączeń przychodzących oraz poprawnej konfiguracji udostępniania internetu z karty sieciowej na połączenie modemowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA