logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Listwa LED w lampie samochodowej nie świeci przy 12V a świeci lekko przy 15V

mophus 22 Mar 2012 18:57 6471 8
REKLAMA
  • #1 10708235
    mophus
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam.

Dziś zauważyłem, że pasek led przy lampie od mojej 206 przestał świecić. Lampa wygląda tak.
    Pomyślałem że problem typowo elektryczny więc wymontowałem ją i sprawdziłem w domu. Pod prostownikiem Led świecą ale tylko gdy ustawie na maksymalny prąd, to jest jakieś 16V(niestety jestem za granicą i nie mam miernika). Gdy zmniejszę napięcie na prostowniku to diody gasną. Podłączone były przez to
    Co to jest?
    Pprzewód zielony i czarny podłączone są pod wyjście przekaźnika w samochodzie. Czerwony i czarny2 idą do środka lampy. Próbowałem podłączyć bez tego i diody w samochodzie nie działają. Pod prostownikiem świecą słabo. Wyjście elektryczne w samochodzie jest sprawne, bo podłączałem żarówkę i świeci. Po co jest ta część ze zdjęcia? Czy w tej listwie jest coś prócz LED, co mogło ulec uszkodzeniu i powodować spadek napięcia? Jutro jadę do Polski, więc będę miał miernik i wszystkie narzędzia do otwarcia lampy.

Moderowany przez Mirek Z.:

Pisownię postu (głównie jednostek) poprawiłem.

• REKLAMA
  • #2 10709363
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    mophus napisał:
    Co to jest?

Przetwornica (driver) zapewne. Diod jest 8 (pewnie dwie grupy po 4 w szereg połączone równolegle) więc spadek napięcia na nich wynosi około 16V.
    Zamień przetwornice, to pozwoli potwierdzić hipotezę że jedna z nich zapewne padła...
  • REKLAMA
  • #3 10710433
    mophus
    Poziom 15  
    Będę w Polsce, to to sprawdzę. Mogę dwie lampy podłączyć równolegle pod jedną przetwornicę? Mam przegląd za kilka dni i nie wiem, czy zdążę zakupić drugą.
  • REKLAMA
  • #4 10710484
    jdubowski
    mophus napisał:
    Będę w Polsce, to to sprawdzę. Mogę dwie lampy podłączyć równolegle pod jedną przetwornicę? Mam przegląd za kilka dni i nie wiem, czy zdążę zakupić drugą.

Możesz, ale diody świecić będą 2x ciemniej.
  • #5 10713304
    mophus
    Poziom 15  
    Z tego co piszesz wynika, że przetwornica to nic innego jak źródło stało-prądowe. Łącząc równolegle prąd podzieli się na pół na każdy obwód? Łącząc szeregowo prąd się nie zmieni, tylko nie wiadomo jaką moc maksymalnie obsłuży przetwornica.
  • Pomocny post
    #6 10713785
    jdubowski
    mophus napisał:
    Łącząc równolegle prąd podzieli się na pół na każdy obwód?

Pod warunkiem równości rezystancji w obu gałęziach.

mophus napisał:
    Łącząc szeregowo prąd się nie zmieni, tylko nie wiadomo jaką moc maksymalnie obsłuży przetwornica.

A to nie wiedomo co będzie, przetwornica moze wykryć brak obciążenia na przykład i wyłączyć się.
  • REKLAMA
  • #7 10718811
    mophus
    Poziom 15  
    Dzisiaj wszystko pomierzyłem. To jest przetwornica napięciowa. Z 12V Daje 30,6V bez obciążenia. Gdy podłączyłem jedną lampę napięcie spadło do 30,5V, a natężenie w obwodzie wynosiło 22mA. Po podłączeniu 2 lamp równolegle 30,4V i 43mA. Wszystko działa więc, jutro jadę zrobić przegląd puki jeszcze działa :D. Ostatnia rzecz jaka nie daje mi spokoju to dlaczego w Polsce ta przetwornica kosztuje 90zł :D i jest nierozbieralna (zalana klejem). Pewnie dlatego żeby nie naprawiać tylko kupić nową i dać zarobić importerowi chińskiego badziewia. :D Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
  • #8 10724854
    yenaldushi
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Być może, ale równie prawdopodobnym powodem jest to, żeby była szczelna...
  • #9 10790601
    mophus
    Poziom 15  
    temat zamykam. Problem rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że listwa LED w lampie samochodowej Peugeot 206 przestała świecić przy napięciu 12V, a świeciła słabo przy 15V. Po demontażu lampy i testach w domu, okazało się, że diody LED działają tylko przy maksymalnym napięciu 16V. Użytkownik zidentyfikował problem jako związany z przetwornicą napięcia, która może być uszkodzona. Po dalszych testach stwierdził, że przetwornica z 12V generuje 30,6V bez obciążenia, a przy podłączeniu lamp spada do 30,4V. Użytkownik rozważał podłączenie dwóch lamp równolegle, co mogłoby zmniejszyć jasność diod. Ostatecznie problem został rozwiązany, a użytkownik planował przegląd techniczny pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA