logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć wysokie temperatury procesora podczas gry w Lineage 2?

Mirka1969 23 Mar 2012 10:26 1909 16
REKLAMA
  • #1 10710350
    Mirka1969
    Poziom 9  
    Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny wysokich temp. procesora; nie znam się absolutnie i może państwo mi pomogą, co mam zmienić/kupić i jaka jest przyczyna takich temp. Dodaję screeny, może coś państwu powiedzą, czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Co 2 tyg. wymieniam pastę temp., trochę się uspokajają i po tym czasie mamy to, co na obrazkach przy zwykłej grze, np. Lineage 2. Drugi screen zrobiony podczas testu obciążającego CPU po kilku minutach.
    Załączniki:
    • Jak obniżyć wysokie temperatury procesora podczas gry w Lineage 2? temp procesora pod obciażeniem.jpg (70.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obniżyć wysokie temperatury procesora podczas gry w Lineage 2? Hardware Monitor test pod grą.jpg (89.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10710421
    mondo_09
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Mirka1969 napisał:
    Co 2 tyg. wymieniam pastę temp. trochę się uspokajają i po tym czasie mamy to co na obrazkach

Jak dokładnie wyglądają temperatury po wymianie pasty termo przez Ciebie? Może po prostu robisz to nieprawidłowo... (?)

Druga sprawa kiedy ten problem się pojawił? Jakie masz aktualnie chłodzenie procesora?
  • REKLAMA
  • #3 10710431
    Mirka1969
    Poziom 9  
    Temp. po nałożeniu pasty nie różnią się od tych na teście min w spoczynku.
  • #4 10710459
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Daj screena z programu cpu-Z w stresie i w idle, jaką paste zastosowałeś. Radiator podczas takiego testu jest gorący? Włącz zabezpieczenie termiczne procesora aby nie było niespodzianek.
  • #5 10710462
    Mirka1969
    Poziom 9  
    druga sprawa odp:problem pojawił się około 1 rok temu wymieniłam zasilacz na logic 500w przez jakiś mały czas był spokój i na nowo tak się dzieje z temp .Chłodzenie było dołączone do procesora przy zakupie dodam ze czyściłam z kurzu radiator oraz wentylator .
  • #6 10710470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10710476
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    Czy przed nałożeniem nowej pasty wyczyściłeś pozostałości ze starej pasty?
  • REKLAMA
  • #8 10710480
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Zasilacz kupiłeś szrot i om może powodować takie zachowanie płyty głównej ktora podaje za duże Vcore (masz 1,4 powinno być 1,3) do tego napisz co to za pasta bo kiepskiej jakości pasty działają jak izolatory. Widze że masz kiepski obieg w obudowie bo masz wentylator tylko na procesorze ale nawet bez tego temperatury nie powinny być takie karygodne.
  • #9 10710491
    otapi
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    Zobacz na wykresie jak temperatura się zmienia w czasie, z Everestem miałem taki problem że np. temperatura jest stała i nagle pojawia się na ułamek sekundy skok o ileś stopni ( prawdopodobnie jakiś błąd pomiaru/czujnika) co fałszuje wskazania max/avr temperatury
  • #10 10710509
    Mirka1969
    Poziom 9  
    Zrobiłam pomiary programem CPU-Z. Dodaję załączniki. Robiąc pomiar w stresie wyłączyłam test gdy temp. osiągnęła 115 stopni na 1 rdzeniu procesora.
    Załączniki:
    • Jak obniżyć wysokie temperatury procesora podczas gry w Lineage 2? CPU_Z stres.jpg (46.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak obniżyć wysokie temperatury procesora podczas gry w Lineage 2? CPU_Z spoczynek.jpg (49.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 10710514
    Mirka1969
    Poziom 9  
    Co do wentylatorów w obudowie to są aż 3 oprócz tego zamontowanego na radiatorze procesora.
  • #12 10710524
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Taka temperatura pojawia się nagle czy procesor nagrzewa się stopniowo i osiąga te temperatury po określenym czasie? Nadał nie napisałeś jaką paste nałożyleś.
  • #13 10710535
    Mirka1969
    Poziom 9  
    Temperatury wzrastają stopniowo, a przy temp. 115 stopni na 1 rdzeniu radiator jest letni. Pasta to Revoltec cooling thermal grease.

Dodano po 4 [minuty]:

Kosa1337, a może to wina płyty głównej lub samego procesora?
  • #14 10710570
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Jak nakładałeś pastę, to wyczyściłeś dokładnie radiator i procesor ze starej? Nie nakładasz za dużo pasty? Radiator dobrze przylega do procesora? Oczywiście sam procesor może być uszkodzony, IHS może nie stykać się z rdzeniami, przez co "płoną".
  • #15 10710572
    Mirka1969
    Poziom 9  
    Nie wiem, czy jest sens kupna nowego zasilacza, ponieważ boję się, że temp. się nie zmienią i problem pozostanie nadal nierozwiązany?

Dodano po 2 [minuty]:

Tak, wyczyściłam dokładnie z pasty radiator przed ponownym nałożeniem, jak i procesor. Nakładałam raz mniej, raz trochę więcej i temp. są bez zmian i wszystko dokładnie przylega.
  • #16 10710589
    mondo_09
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Mirka1969 napisał:
    a przy temp. 115 stopni na 1 rdzeniu radiator jest letni.

Więc pasta do wymiany po raz kolejny. Tylko ma być wymieniona "porządnie". Poszukaj sobie jakiegoś poradnika krok po kroku, jak to zrobić. Jeśli procesor jest sprawny, nie może być tak że przy >100 st. C radiator jest "letni" - choć to pojęcie względne...
  • #17 10710655
    Mirka1969
    Poziom 9  
    Kupię lepszą pastę i starannie wymienię, odpiszę, jakie są zmiany. Dziękuję na razie wszystkim za odp. i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokimi temperaturami procesora podczas gry w Lineage 2, osiągając nawet 115 stopni Celsjusza. Pomimo regularnej wymiany pasty termoprzewodzącej, temperatury nie ulegają poprawie. Użytkownik wymienił zasilacz na model Logic 500W, co na krótko poprawiło sytuację. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak niewłaściwe nałożenie pasty, zła wentylacja obudowy, czy potencjalne uszkodzenie procesora lub płyty głównej. Użytkownik planuje zakup lepszej pasty termoprzewodzącej oraz dokładne oczyszczenie radiatora i procesora przed ponownym nałożeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA