logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoka temperatura procesora podczas gry w World of Warcraft - co robić?

Erixon16 26 Sty 2011 01:12 1119 4
REKLAMA
  • #1 9057962
    Erixon16
    Poziom 2  
    Witam!

Dziewięć miesięcy temu zakupiłem komputer z serwisu esc.pl
    Oto skład:
    [url="http://img511.imageshack.us/i/14913831.png/"]klik[/url]

Problem polega na tym, że komputer się grzeje gdy odpalę grę. Zrozumiałbym gdyby to byłaby gra z najwyższej półki, która ma spore wymagania. Do pomiaru temperatury podzespołów użyłem programu "SpeedFan". Przykładowo odpaliłem gierkę Word of Warcraft.
    Temperatura przykładowo "core" wzrasta do 63-65'C. Po wyłączeniu lub zminimalizowaniu gry temperatura "core" spada do 46'C.
    [url="http://img502.imageshack.us/i/66032114.png/"]klik[/url]

Martwi mnie to, gdyż uważam, że ten zestaw spokojnie powinien dźwigać takie gry. Komputer stoi pod biurkiem i w odległości 0,5metra od grzejnika, lecz nie sądzę, że to byłoby przyczyną, gdyż temperatura byłaby wysoka cały czas, a nie gdy jest odpalona gra.
    P.S
    Obudowa posiada 2 spore wentylatory.
  • REKLAMA
  • #2 9057969
    antserwis
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Czy radiator także jest gorący w dotyku czy tylko czujnik na płycie odczytuje taką temperaturę?
    Jeśli masz jakieś doświadczenie w demontażu radiatora z wentylatorem z procesora to zdemontuj je i sprawdz stan pasty termoprzewodzącej pomiędzy radiatorem a procem. Najlepiej wyczyść tę starą i zaaplikuj nową - tylko w rozsądnych ilościach.
  • REKLAMA
  • #3 9060896
    JaJeCkO777
    Poziom 15  
    i ja paste kupujesz to kup jakąs dobra np arctic silver 5
    lepiej zmierz temp. everestem (bardziej na nim można polegać)
    nie wyskakuja takie temp jak -125 stopni
  • REKLAMA
  • #4 9067340
    Zuberek13
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam Jeżeli procesor bez wielekiego obciążenia ma temperaturę ok 46 to cos z chłodzeniem jest nie tak (żle nałożona pasta np ) problem może rozwiązać także zamontowanie wentyaltora w obudowie przy temperaturze +60 stopni radiator procesora powinien parzyć jeżeli nie parzy to albo czujnik zle pokazuje albo połączenie prcesora z radiatorem jest nie prawidłowe mialem przypadek że komputer po 10 minutach działania bez obciążenia osiągał 90 stopni wymiana pasty pomogła i temperatura spadłą do 33 stopni na 99% wymiana pasty naprawi twój problem

Dodano po 2 [minuty]:

Podaj także konfiguracje swojego komputera mój stary komputer takiej tempartury na procku 1.6 ghz nie osiągał ;p więc dla nowych kjomputerów ta gra to żadne obciązenie
REKLAMA