logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop hp nc6320 błąd 163 time & date not set

bluesky77 24 Mar 2012 12:28 11967 12
  • #1 10713842
    bluesky77
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z laptopem HP nc6320, po wymianie płyty głównej po uruchomieniu komputera wyskakuje błąd 163 - time & date not set, miga kursor i nie chce załadować Windowsa. Wymieniałem baterie na nową, dalej to samo. Nie mogę ustawić godziny ani daty w BIOSIE, ponieważ jest bardzo okrojony i nie ma tam nawet takiej opcji. Proszę o pomoc, bo już nie daję rady psychicznie :-) Przeszukałem internet wzdłuż i wszerz, na stronach angielskich, niemieckich i nic nie pomaga.
    Pozdrawiam.
  • #2 10715420
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Odpal Windows w trybie awaryjnym z wierszem poleceń i ustaw datę i czas poleceniami "date" i "time".
    Jeśli to się nie uda, to uruchom odzyskiwanie systemu i tam w wierszu poleceń ustaw. Możesz też spróbować odpalić z CD jakiegoś Linuxa i wtedy ustawić datę i czas
  • #3 10715914
    bluesky77
    Poziom 10  
    Niestety nic z tych rzeczy nie działa, gdy włączam laptopa pokazuje mi ekran startowy z logiem HP i dwoma skrotami F9 (odpalanie z płyty, lub dysku) i F10 (bios) nastepnie po sekundzie błąd 163 i migający kursor, nic wtedy nie działa, jedyne co moge zrobic to włączyć BIOS.
  • #5 10716848
    bluesky77
    Poziom 10  
    Też próbowałem, znalazłem również, żeby z 2 rdzeni procesora przestawić i dalej to samo.
  • #7 10717217
    bluesky77
    Poziom 10  
    Migający kursor jedynie. Nic nie można zrobić.
    Nie próbowałem bez dysku i napędu, zaraz sprawdzę.

/edit
    sprawdziłem bez dysku.
    Komunikat z błędem 163 cały czas jest, tylko zamiast migającego kursora pojawił się komunikat, że nie ma dysku. Poza tym bez zmian.
  • #9 10717392
    bluesky77
    Poziom 10  
    Dysk jest ten sam od nowości 80GB.
    W biosie jest opcja sprawdzenia sprawności dysku, wszystko wskazuje na to, że jest sprawny.
    Na innych stronach wyczytałem, że powodem takiego błędu (163) jest to, że płyta główna nie ma ustawionego czasu, bądź jest ustawiona data z lat wcześniejszych, a na dysku są pliki z tego roku i płyta gubi się i nie wie co zrobić. Jedyne co trzeba zrobić to ustawić na płycie głównej datę i godzinę teraźniejszą i powinno pomóc, tylko sęk w tym jak.
  • #11 10717490
    bluesky77
    Poziom 10  
    Niestety nie znam tych programów, jest może jakiś poradnik, albo Ty mógłbyś mi to jakoś wyjaśnić mniej więcej? Dziękuję bardzo za pomoc :-)
  • #13 10722319
    bluesky77
    Poziom 10  
    Dzięki misupan za pomoc. Ustawiłem dzięki temu programowi godzinę i datę, ale to nic nie pomogło. Zrobiłem formata i póki co działa wszystko dobrze.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP nc6320, który po wymianie płyty głównej wyświetla błąd 163 - "time & date not set". Mimo wymiany baterii, nie można ustawić daty ani godziny w BIOSie, który ma ograniczone opcje. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym uruchomienia systemu w trybie awaryjnym oraz zmiany ustawień SATA w BIOSie, jednak bezskutecznie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują odłączenie dysku twardego i uruchomienie komputera z live CD, co pozwoliłoby na ustawienie daty i godziny. Ostatecznie, po użyciu programu Hiren's Boot CD, użytkownik zdołał ustawić czas, a po formacie systemu laptop działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA