logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Hitachi C28-P405VT Zwężony obraz z prawej strony ekranu.

Robert76 03 Sty 2005 16:49 1741 6
REKLAMA
  • #1 1106624
    Robert76
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.Mam problem z Tv Hitachi C28-P405VT.Po wym.uszk.Tranz.odchylania poziomego(był S2000N)oraz w następstwie Bs208,o których już czytałem na forum.Obraz jest zweżony z prawej strony ekranu,owe zwęzenie po paru minutach narasta i ponownie uszk.tranz.odch.Częśc kondzi już wymieniłem.Dodatkową 2 usterką,jest "skakanie obrazu w pionie" przez pierwsze 3min.po włączeniu tv.Proszę o pomoc ponieważ klient jest wyjątkowo niecierpliwy,i nie mam już dużo czasu.Z góry Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1106704
    laufer888
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam z tego co wnioskuję podmieniłeś tranzystor na inny proponuję podstawić oryginał lub lepszy
    a to że obraz drga może być spowodowane zła filtracją po stronie wtórnej przetwornicy lub złą praca po stronie pierwotnej sprawdz elektrolity
    Wysychanie elektrolitów po stronie pierwotnej powoduje podniesienie napięcia w gałęziach zasilania odbiornika i niestabilną pracę odchylania V i H co w następstwie prowadzi np. do uszkodzenia tego tranzystora jak i innych bloków
  • REKLAMA
  • #3 1106860
    Agielos
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam

A co z cewkomi odchylania , może mają zwarcie miedzyzwajawe , proponowałbym ich sprawdzenie.
  • REKLAMA
  • #4 1106927
    Robert76
    Poziom 12  
    Całkiem możliwe że to cewki,nie mam niestety innych na podstawienie,wyglądają ok.Ciekawe jest to że przez pierwsze pól godziny działał dobrze.Czy ktoś może wie co w tym odbiorniku może odpowiadać za zwężenie obrazu z jednej strony.Dodam że tranz.H mocno się grzeje i szybko uszk.Więc za dużo pomiarów nie można zrobić.A na żarówkę nie działa,gdyż jest to tv,gdzie zasilanie, odch.i WN.jest na jednym wspólnym transformatorze.Udało mi się jedynie zmierzyć że zamiast 200V,jest 210V.Tranzystor S2000N według relacji klienta został zamontowany przez serwis Hitachi i działał w nim ponad rok.
  • REKLAMA
  • #5 1107257
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Tranzystor S2000AF był fabrycznie montowany w tych odbiornikach.
    Z opisanych objawów wynika,że problem dotyczy korekcji E-W.
    Robert76 napisał:
    Po wym.uszk.Tranz.odchylania poziomego(był S2000N)oraz w następstwie Bs208,o których już czytałem na forum

Jeżeli uszkodzeniu uległy BS208 to usterki należy upatrywać w transformatorze MB521. Zwarcie międzyzwojowe w tym elemencie indukcyjnym powoduje brak korekcji E-W oraz zmiany szerokości obrazu.
    Innym powodem zmiany szerokości obrazu może być kondensator CB531 (korekcja "S").
    Nie mniej należy zacząć od usunięcia zimnych lutów na całej płycie (zmora tego chassis)i wymiany elektrolitów w obwodach zasilających.
    Zła synchronizacja V może ustąpić po wykonaniu w/w czynności, ale może również mieć inną przyczynę.
  • #6 1119145
    Robert76
    Poziom 12  
    Witam.Mam pytanie do kolegi OLDBOY-a.W związku z wyzej wymienioną usterką, faktycznie okazał się uszkodzony transformatorek MB521,który istotnie miał przysmażone, optycznie środkowe uzwojenie.Transformatorek był trudny do zdobycia więc dałem go do przewinięcia do fachowca od nawijania silników,znanego z tego typu zleceń.Teraz TV działa ok.,Tranzystor się nie uszkadza,obraz się nie zwęża.(poza "podskakiwaniem"przez pierwsze parę minut)Ale wydaje mi się że MB521 strasznie się grzeje,wręcz smaży podczas pracy,nie wiem co może być tego przyczyną.???Proszę o pomoc.POZDRAWIAM.
  • #7 1119289
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Być może pozostała pierwotna przyczyna uszkodzenia tego transformatora. Sprawdź diody: DB523, DB524, DB525, DB526 i DB527.
    Jednocześnie przypominam o wymianie elek a w tym przypadku szczególnie CB523 i CB624 (oba po 220u/16V). Zmierz również napięcie zasilające BS208 (150-160V).
    Ps. W tych odbiornikach raczej nie ma problemów z synchronizacją pionową, jeżeli jak piszesz obraz "podskakuje" przez pierwsze kilka minut to przyczyną są elektrolity. Na pewno wymiany wymaga CB571=100u (przy TDA8172) a być może i CB627, CD628 (oba 470u/16V).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Hitachi C28-P405VT, w którym po wymianie uszkodzonych tranzystorów odchylania poziomego (S2000N) i BS208 obraz był zwężony z prawej strony ekranu, a zwężenie narastało po kilku minutach, powodując kolejne uszkodzenia tranzystora. Dodatkowo występowało skakanie obrazu w pionie przez pierwsze 3 minuty po włączeniu. Przyczyną okazał się uszkodzony transformator MB521 z przysmażonym środkowym uzwojeniem, który po przewinięciu przywrócił prawidłową szerokość obrazu i stabilność tranzystora. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania oryginalnych lub lepszych tranzystorów, sprawdzenie cewek odchylania pod kątem zwarć międzyzwojowych oraz wymianę elektrolitów filtrujących w obwodach zasilania, szczególnie kondensatorów CB523, CB624, CB571, CB627 i CD628. Uszkodzenia transformatora mogły wynikać z pierwotnych problemów w układzie, dlatego zalecane było sprawdzenie diod DB523-DB527 oraz eliminacja zimnych lutów na płycie. Skakanie obrazu w pionie najprawdopodobniej było efektem złej filtracji i zużytych elektrolitów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA