logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi C28-p405VT - obraz powoli się rozjaśnia i podskakuje w pionie

Piotr1303 28 Mar 2006 10:29 1107 5
REKLAMA
  • #1 2466256
    Piotr1303
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z Hitachi C28-p405VT. Telewizor dostałem w stanie agonalnym, lecz prawie udało sie go uruchomić, prawie bo jest problem po załączeniu obraz bardzo powoli ( około 1,5 minuty) nabiera właściwej jasności i w tym czasie podskakuje w pionie. Dodatkowo przy niskiej jaskrawości "szarpie" kontury, gdy podniesie obraz staje sie jaśniejszy problem zanika.
    Elektrolity po stronie wtórnej zasilacza wymienione, ścieżki połatane (tak mi sie przynajmniej wydaje :) ) hmm napięcia zdawałyby sie dobre a jednak cos jeszcze sie dzieje, tylko nie bardzo wiem czego sie czepić ...
    W sumie telewizor działa ale tak nie całkim komfortowo.
    Prosiłbym o sugestie bardziej doświadczonych w tym temacie Kolegów.
  • REKLAMA
  • #2 2466329
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    W tym odbiorniku typowo: luty i jeszcze raz luty, elki zasilacz pierwotna i wtórna (3 szt. w okolicach BU), elki w pionie, elki w tunerze przy p.cz. wizji. Inne historie zależnie od sytuacji. Sprawdź "zapas" napięcia na stabilizatorach. Obejrzyj kond. w ukł. odchylania i korekcji, wtyk cewek. Czy kineskop wart zabawy?
  • REKLAMA
  • #3 2466410
    Piotr1303
    Poziom 11  
    Kineskop zdaje sie byc niezły, zresztą dostałem drugi niekompletny (kineskop i częsciowo wybebeszona płyta główna).
    Obraz jest niezły wiec wart chyba zabawy - telewizorek ma zostac jako domowy.
    Co do lutów i pojemności jeszcze raz dokładnie popatrze.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2486361
    Piotr1303
    Poziom 11  
    Startuje już z normalną jaskrawością pomogla wymiana C517 ale niestety nadal przy zjechaniu jaskrawością do bardzo ciemnego obrazu wszystko jest poszarpane i drży (osd i gazeta tez). Hmm niebardzo wiem co teraz ...
    moze jakis sugestie? Ramy czasowe na naprawy w domu mam raczej ograniczone
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2486415
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Wymiana jednego C517 nie załatwi wszystkiego.Sprawdż filtracje w pozostałych gałęziach zasilania i wymień wadliwe elki,napewno będzie poprawa.
  • #6 2517989
    Piotr1303
    Poziom 11  
    Telewizorek śmiga chyba poprawnie, poza wymianą "tradycyjnych" elektrolitów wymieniono C715 i C525 i chyba pomoglo ;) jedynie co to mozna byloby pociągnać kontrast ale jeko że niebardzo mam pomysł jak to zrobić, a dzieci sa zadowolone to narazie "nietrzeba psuć".
    To chyba na tyle :)
REKLAMA