logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja z pompą cieplną do sklepu bardzo zimnego

gorgar-wielki 03 Kwi 2012 16:21 2269 9
REKLAMA
  • #1 10752610
    gorgar-wielki
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam
    Prosiłbym o pomoc w wyborze odpowiedniego urządzenia do mojej sytuacji. Chciałbym zamontować klimatyzację z fikcją grzania(która jest dla mnie istotna). Urządzenia ma być zamontowane w wolno stojącym budynku usługowym o powierzchni około 60m2. Budynek jest nie ocieplony, okna posiada jedynie od północnej strony, jest to witryna zajmująca całą ścianę. Tak więc straty ciepła są bardzo duże. Teraz zamontowane mam dwa piece gazowe na butle(nie ma podłączenia gazowego) z wyrzutem spalin przez ścianę o mocach 4,5 i 2,5 kW. Do tego cały czas włączona jest nagrzewnica elektryczna 3kW. Usytuowanie budynku sprawia, że również przy wysokich temperaturach rzędu ponad 20 stopni w budynku jest po prostu zimno i trzeba zakładać sweterek. Tak dużo słowem wstępu wracając do pytania. Chciałbym zamontować klimatyzator z funkcją grzania aby dogrzać budynek. Budynek podzielony jest na dwa pomieszczenia jedno pow. ok 6m2 i cała reszta sala. Jednostka wewnętrzna usytuowana byłaby na dużej sali. Czy instalacja klimatyzatora będzie dla mnie opłacalna. Budynek jest dość niski, dam na wysokości około 2,8m. Jeśli urządzenie takie będzie sprawdzało się w moich warunkach to jaki model powinienem wybrać?
  • REKLAMA
  • #2 10753336
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10757518
    Instalatorkonserwato
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witaj nie wiem jakie masz warunki nad sufitem ale ja spróbował bym zamontować klimatyzator kanałowy fujitsu oczywiście inverter o mocy chłodniczej około 12kw firma fujitsu wypuściła w ubiegłym roku nowy model i jednostka zewnętrzna pracuje w temp. -15st C zachowując przy tym 100% wydajności urządzenia . Lub zamontuj pompęciepła powietrze powietrze to też jest jakieś rozwiązanie
  • #4 10762595
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    To rozwiązanie, to przerost formy nad treścią, zbędne koszty i mizerny efekt. Zacznij kolego od początku.
  • #5 10762634
    gorgar-wielki
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Od początku czyli po pierwsze ocieplić a później instalować jakieś urządzenia do dogrzewania. Jedynym problemem jest to, że mogę jedynie ocieplić budynek od środka. Niestety zdaje sobie sprawę, że takie rozwiązanie nie jest zbyt efektywne. Dzięki jednocześnie za wyjaśnienie sprawy, że nie ma sensu zaczynać inwestycji od klimy.
  • REKLAMA
  • #6 10905228
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    A ja powiem tyle, skoro cały czas pracuje nagrzewnica 3kW, to lepiej tą energie przeznaczyć na transport ciepła (najlepiej inverter) za pomocą klimy. Ja miałem podobną sytuację. Mam pomieszczenie 12m2 ale wysokie 3,8m. Co roku ta sama jazda bo budynek nie ocieplony i 6kW nie starczało z piecyka jak sie przewiew robił. W sezonie spalałem po 350l OO. Na jesieni 2011 założyłem malutki e09sq ale ze skraplaczem s09aqu i po prostu jestem w SZOKU!. Oleju poszło 40l, a w pomieszczeniu miałem po 22stopnie jak na dworze było -20. I nie wspomnę ze straszono mnie ze nawet inverter nie odpali przy -20! a okazało się że nie dość ze normalnie odpalał (lekko i łagodnie) to jeszcze sprawność na poziomie około 2 miał!. przy -10 grzeje jak opętany i jestem w szoku jak to działa. Bardzo polecam klimę do grzania ale najlepiej z wysoką sprawnością (minimum 3) i najlepiej przewymiarowaną (nie oszczędzać na skraplaczu), koniecznie inverter bo spokojniej to działa. Będziesz zadowolony bardziej niż z tej kiepskiej dmuchawy 3kW.
  • REKLAMA
  • #7 10905546
    Instalatorkonserwato
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jestem tego samego zdania przewymiarowane urządzenie inverterowe z wysoką sprawnością załatwia temat a ocieplanie budynku zostawmy spółdzielni
  • #8 10911962
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10922047
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    wicekrtv napisał:
    A ja powiem tyle, skoro cały czas pracuje nagrzewnica 3kW, to lepiej tą energie przeznaczyć na transport ciepła (najlepiej inverter) za pomocą klimy. Ja miałem podobną sytuację. Mam pomieszczenie 12m2 ale wysokie 3,8m. Co roku ta sama jazda bo budynek nie ocieplony i 6kW nie starczało z piecyka jak sie przewiew robił. W sezonie spalałem po 350l OO. Na jesieni 2011 założyłem malutki e09sq ale ze skraplaczem s09aqu i po prostu jestem w SZOKU!. Oleju poszło 40l, a w pomieszczeniu miałem po 22stopnie jak na dworze było -20. I nie wspomnę ze straszono mnie ze nawet inverter nie odpali przy -20! a okazało się że nie dość ze normalnie odpalał (lekko i łagodnie) to jeszcze sprawność na poziomie około 2 miał!. przy -10 grzeje jak opętany i jestem w szoku jak to działa. Bardzo polecam klimę do grzania ale najlepiej z wysoką sprawnością (minimum 3) i najlepiej przewymiarowaną (nie oszczędzać na skraplaczu), koniecznie inverter bo spokojniej to działa. Będziesz zadowolony bardziej niż z tej kiepskiej dmuchawy 3kW.

e09sq to ok 3,5kw - jak to możliwe że wystarczyło w zamian za nagrzewnicę 6kW? Coś jest nie tak - albo nagrzewnica nie dawała takiej mocy albo z innych powodów było zimno. Może nagrzewnica pracowała doraźnie nie nagrzewając ścian, stąd mogło być chłodno.
  • #10 10925204
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Nagrzewnica miała 6kW, ale porostu całe powietrze idzie pod sufit i tyle mam ciepła... a klima to powietrze ściąga i zapewnia cały czas prawidłowa cyrkulację, dlatego odczucie ciepła jest potęgowane i nie ucieka tyle ciepła nie ocieplonym sufitem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru klimatyzacji z funkcją grzania do nieocieplonego budynku usługowego o powierzchni 60m2, z dużymi stratami ciepła. Użytkownik rozważał montaż klimatyzatora, jednak eksperci sugerowali najpierw ocieplenie budynku, co zwiększyłoby efektywność systemu grzewczego. Proponowano różne rozwiązania, w tym klimatyzatory kanałowe Fujitsu oraz pompy ciepła powietrze-powietrze. Użytkownicy podkreślali znaczenie wyboru urządzenia z wysoką sprawnością (COP) oraz invertera, co pozwala na efektywne ogrzewanie nawet w niskich temperaturach. Wskazano również na korzyści z przewymiarowania jednostki klimatyzacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA